Πάσχα στη Μάρπησσα Πάρου

Δημοσίευση: 23.04.2016, 16:43
Τελευταία Ενημέρωση: 23.04.2016, 17:01

Ο δήμος Πάρου, η Δημοτική Κοινότητα Μάρπησσας σε συνεργασία με τους συλλόγους, φορείς, κατοίκους και με την οικονομική στήριξη της ΚΔΕΠΑΠ, προσκαλούν όλους τους Παριανούς και επισκέπτες να συμμετ΄σχουν στις εκδηλώσεις που αναβιώνουν τα παλιά έθιμα...

Η εβδομάδα των Βαΐων είναι εβδομάδα προετοιμασίας. Ασβεστώνονται τα πλακόστρωτα δρομάκια του παραδοσιακού οικισμού, βάφονται τα σπίτια, ετοιμάζονται τα μαγαζιά, καθαρίζονται οι ακτές.

Το Σάββατο του Λαζάρου οι νοικοκυρές(γιαγιάδες & μανάδες) φτιάχνουν τα ¨Λαζαράκια¨ (κουλούρια με σταφίδες και σουσάμι) αφιερωμένα στην Ανάσταση του Λαζάρου και τα παιδιά τραγουδούν ¨Πούσουν Λάζαρε και δε φαινόσουν και σε γύρευε η μάνα κι αδερφή σου¨κλπ.

Την Κυριακή των Βαΐων κατά τη διάρκεια της λιτανείας μικροί και μεγάλοι με τα βάγια στα χέρια τραγουδούν : ¨το Βαγιώ-Βαγιώ-Βαγιώ τρώμε ψάρι και κολιό και την άλλη Κυριακή τρώμε το παχύ αρνί με τη φλάάάσκα το κρασί¨.

Η μεγάλη εβδομάδα γεμίζει τις ψυχές των Μαρπησσαίων με δέος για το Θείο Πάθος και βιώνεται από αυτούς με μεγάλη συμμετοχή και κατάνυξη μέσα από έθιμα αιώνων.

Τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης ο Εσταυρωμένος Χριστός δεν μένει μόνος, οι Μαρπησσαίοι όλων των γενεών ξενυχτούν στην εκκλησία, ψέλνουν και στολίζουν τον επιτάφιο.

Η Μεγάλη Παρασκευή για τη Μάρπησσα είναι μια μοναδική ημέρα του χρόνου. Το μεσημέρι στην εκκλησιά μετά την αποκαθήλωση δίνονται τα ¨Μεράσματα¨ (κέρασμα νηστίσιμο) για να συγχωρεθούν οι ψυχές. Η αποκαθήλωση στον Άγιο Γεώργιο της Λαγκάδας γίνεται πάνω στα βράχια του βουνού (φυσικό τοπίο παρόμοιο του Γολγοθά) ανάμεσα σε μυρωδιές και χρώματα.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής αξίζει κανείς να ζήσει τις αναπαραστάσεις των παθών του Κυρίου. Ένα έθιμο το οποίο πραγματοποιείται ανελλιπώς στη Μάρπησσα από το 1924 σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που πήραμε από το γιο, της τότε δασκάλας του χωριού, της αείμνηστης Βασιλείας Καφούρου-Ασωνίτη, η οποία το εμπνεύστηκε και το ξεκίνησε.

Κατά την περιφορά του Επιταφίου περιμετρικά του χωριού και σε επιλεγμένες θέσεις βιώνει κανείς :

Την Ανάσταση του Λαζάρου

Την Είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα

Την Μετάνοια της Μαγδαληνής

Το Μυστικό Δείπνο

Τον Πόντιο Πιλάτο

Την Προσευχή στο Όρος των ελαιών

Τον Απαγχονισμό  του Ιούδα

Την Ανάβαση στο Γολγοθά

Το πριν Αλέκτωρ Λαλήσει

Την Σταύρωση

Την Αποκαθήλωση

Τον Επιτάφιο θρήνο

Στις αναπαραστάσεις παίρνουν μέρος 200 άτομα όλων των ηλικιών. Ευλογημένος, επίσης, αισθάνεται, όποιος ακολουθήσει τον Επιτάφιο, σηκώνοντας τον Τίμιο Σταυρό και βιώνοντας το μοναδικό αυτό έθιμο(στο χωριό που το γέννησε) μέσα στην ανοιξιάτικη φύση στις μυρωδιές της ρίγανης, της φασκομηλιάς και υπό τους κατανυκτικούς ψαλμούς  των εγκωμίων της χορωδίας που τον συνοδεύει.

Το Θείο δράμα ολοκληρώνετε την Κυριακή του Πάσχα με τη λιτανεία της Δεύτερης Ανάστασης, όπου μικρές αγγελικές μορφές κατά το μήκος του δρόμου κορυφώνουν την κατάνυξη. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας διεξάγετε η ¨Γιορτή της Αγάπης ¨, όπου όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του χωριού γίνονται μια μεγάλη παρέα.(η είσοδος είναι δωρεάν).

Σας προσκαλούν στη Μάρπησσα να ζήσετε μαζί με τους κατοίκους ένα Πάσχα μοναδικό, ένα Πάσχα ¨εμπειρία Ζωής¨.

Newsroom Cyclades Voice

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 100


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.