Με επιτυχία διεξήχθη το Διεθνές Φόρουμ Συγγραφέων στην Τήνο

Δημοσίευση: 07.10.2015, 12:27
Τελευταία Ενημέρωση: 07.10.2015, 12:37

Με επιτυχία διεξήχθη στην Τήνο το 2ο Διεθνές Φόρουμ Συγγραφέων με βασικό θέμα την επίδραση της ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης στη ρωσική λογοτεχνία...
Έκθεση του Νικολάι Τσερκάσιν στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς «Απρόσμενοι σύμμαχοι. Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος»

Η Ειρήνα Τσοτάτζε-Αναστασιάδου, οργανωτής του Φόρουμ βραβεύτηκε με το Διαμαντένιο Δούκα του Διεθνούς Διαγωνισμού «Δούκα ντε Ρισελιέ» για την οργάνωση και υλοποίηση του σπουδαίου πολιτιστικού αυτού Φόρουμ. 
Της απονεμήθηκε επίσης το βραβείο Διαμαντένιος Δούκας για το μυθιστόρημά της «Τρεις τρελές εβδομάδες πριν το τέλος του κόσμου». 

Επίσης ο Διεθνής Διαγωνισμός «Χρυσή Πένα» αποφάσισε να βραβεύσει για την πολιτιστική της δράση την Ειρήνα Τσοτάτζε-Αναστασιάδου με μετάλλιο «Για την συνεισφορά της στον πολιτισμό, καλές τέχνες, λογοτεχνία και εκπαίδευση».
Το φόρουμ τελούσε υπό την αιγίδα του ΡΚΕΠ της Ρωσικής Πρεσβείας. 
 
Θέμα:
Η λογοτεχνία ως μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης
Πνευματικοί δεσμοί μεταξύ  Ελλάδας και τη Ρωσίας
Η επίδραση της Ελληνικής φιλοσοφίας στη Ρωσική λογοτεχνία
 
Μεταξύ των εισηγητών:

Ειρήνη Τσοτάτζε-Αναστασιάδου, ιδρυτής και οργανώτρια του Διεθνούς Φόρουμ «Συγγραφείς στην Τήνο», συγγραφέας, μεταφράστρια, αρχισυντάκτρια του διαδικτυακού περιοδικού «9 Μούσες», μέλος της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων και  της  Ένωσης Συγγραφέων Δνείπερου,
Ασημένια Πένα της Ρωσίας  και νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού "Εθνικό Λογοτεχνικό Βραβείο Χρυσή Πένα της Ρωσίας - 2014", νικητής του 2015 του Διεθνούς βραβείου «Διαμαντένιου Δούκα», του Διεθνούς Διαγωνισμού ντε Ρισελιέ 2015 στην κατηγορία της πρόζας και στην κατηγορία των κοινωνικών-πολιτιστικών, φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, ως ιδρύτρια και οργανώτρια του Διεθνούς Φόρουμ των συγγραφέων στην Τήνο, μετάλλιο «Για τα έργα στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της τέχνης και της λογοτεχνίας ’ Χρυσή Πένα της Ρωσίας το 2015», Αθήνα, Ελλάδα
"Ορφέας. Πρωταρχική μορφή της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας"
Νικολάι Τσερκάσιν, Ιστορικός, νικητής του Διεθνούς Βραβείου του Αγίου Ανδρέα, του Βραβείου Λένινσκι Κομσομόλ, του λογοτεχνικού βραβείου Αλεξάνδρ Νεύσκι,
Πρόεδρου της Διεθνούς Ένωσης " Γενεαλογία Πούσκιν " Ρωσία
Έγινε η απονομή στην  Ειρήνα Τσοτάτζε-Αναστασιάδου του βραβείου Ρωσίας η «Ασημένια Πένα» για το πολιτιστικό έργο της από τον Νικολάι Τσερκάσιν, αξιωματικό του Ρωσικού στόλου.
Λάρισα Τσερκάσινα, ιστορικός, Ρωσία
"Πούσκιν – ο κληρονόμος των ιδεών και της γνώσης της ιερής φωτιάς του Ομήρου"
Λόλα Ζβονάρεβα Ακαδημαϊκός της РАЕН και της Ακαδημίας Αγ. Πετρούπολης Τεχνών και Επιστημών, γραμματέας της Ένωσης Συγγραφέων της Μόσχας, Διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, αρχισυντάκτρια της διεθνούς ανθολογίας "Λογοτεχνικά Χρονικά".                                                
Θέμα: "Η αντίθεση μεταξύ ζωής και θανάτου στην Ρωσική ποίηση στις αρχές της ύπαρξής της"
Γάρρι Καρολίνσκι, Δημοσιογράφος, συγγραφέας, Αμερική.  Θέμα: «Ιστορία – ο καθρέφτης του παρελθόντος» 
Νίνα Σάπκινα-Κορτσουγάνοβα, συγγραφέας, μέλος της Ένωσης Ρώσων ζωγράφων  
Ντμίτρι Σαλίνσκι (Μόσχα), Καθηγητής Πανεπιστημίου Κινηματογράφου, κριτικός κινηματογράφου, ιστορικός τέχνης, δημοσιογράφος, σκηνοθέτης, Αναπληρωτής Διευθυντής της εφημερίδας «SKNεα», Ρωσία, Μόσχα. "Η Χρυσή Τομή και ο θάνατος ενός διδύμου"
Χάρης  Κουτελάκης, Διδάκτωρ αρχαιολογίας, συγγραφέας, βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών, Ελλάδα.  Προβολή της ταινίας «Τι έκαναν στην Δήλο οι ‘Κύκνοι’»
Πρωθιερέας Μιχαήλ (Ντουντκό) αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ορθόδοξη Μόσχα» (εφημερίδα του Πατριάρχη της Μόσχας και Πάσης Ρωσίας), Ρωσία, Μόσχα
Συμμετείχαν και πολλοί άλλοι εισηγητές.
 
Μεταξύ των δραστηριοτήτων του φόρουμ:

- Τοποθέτηση του μεταλλίου Βλαντίμιρ Βισότσκι, με τη φροντίδα του Συλλόγου «Βλαντίμιρ Βισότσκι στο χρόνο και στο χώρο» και του προέδρου του συλλόγου Γιούρι Κάιντα, καθώς και του περίφημου γλύπτη της Λεττονίας – Γιάννη Στρούπουλη.
Ιστορία του μεταλλίου:
- Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φόρουμ των Συγγραφέων της Τήνου με την πρωτοβουλία του προέδρου του Λεττονικού Συλλόγου «Miera Kauss» («κύπελλο του κόσμου») Υούρι Κάιντα, στο πλαίσιο των έργων «Βλαντίμιρ Βισότσκι στο χρόνο και στο χώρο» και με την υποστήριξη του Δημαρχείου της Τήνου, έγινε η τοποθέτηση του χάλκινου μεταλλίου «Vlad Vysotsky».
- Το μετάλλιο χάρισαν στο νησί της Τήνου ο Συλλόγος «Miera Kauss» με την συνεργασία των: γλύπτη της Λετονίας Γιάννη Στρούπουλη και Τήνιου γλύπτη Νίκου Δεσύπρη, 
- Το μετάλλιο «Vlad Vysotsky» είναι αφιερωμένο στον θρυλικό Ρώσο ποιητή και ηθοποιό Βλαντίμιρ Βισότσκι, τα έργα του οποίου είναι πολύ γνωστά σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα. Τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά από τους γνωστούς μεταφραστές Δημήτρη Τριανταφυλλίδη και Γεώργιο Σοϊλεμεζίδη.
Παρόμοια μετάλλια υπάρχουν μόνο στις συλλογές του Κρατικού Μουσείου Βισότσκι στο θρυλικό θέατρο Ταγάνκα και στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα.
Στις 22 Αυγούστου 2014 η αστρονόμος Κριμαίας, Αστροφυσικός Λιουντμίλα Zουραυλιόβα ανακάλυψε έναν μικρό πλανήτη και τον ονόμασε  "VLADVYSOTSKY". Η ενέργεια αυτή τεκμηριώνεται στην Εγκύκλιο των μικρών πλανητών 5978 με ημερομηνία 1η Μαΐου 1981 και καταχωρήθηκε στο Minor Planet Center (Harvard-Smithsonian Κέντρο Αστροφυσικής, USA) με τον αριθμό 7617 (28 Ιανουαρίου 1983).
 
Φέτος, πολλές χώρες όπως και η Ελλάδα, γιορτάζουν τα 70 χρόνια της Μεγάλης Νίκης κατά του Ναζισμού. Έτσι αποφασίσαμε να τη γιορτάσουμε με αυτόν τον ασυνήθιστο τρόπο, τιμώντας τον ποιητή που αφιέρωσε τα πιο ωραία λόγια στους στρατιώτες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.
Ο Σύλλογος «Miera Kauss» πιστεύει ότι η τοποθέτηση αυτής της τιμητικής πλάκας,  ειδικά τις ημέρες που στην Τήνο γίνεται το Διεθνές Συνέδριο Συγγραφέων που συγκεντρώνει τους διανοούμενους από πολλά μέρη της Γης, στην πλειονότητά τους  Ρωσόγλωσσους συγγραφείς, θα ήταν ωραία να δημιουργήσει για όλους τους Ρωσόγλωσσους του πλανήτη ένα σημείο αναφοράς και αυτό να είναι η Τήνος.
 
Διοργανώθηκαν οι εξής συναυλίες στα πλαίσια του Φόρουμ:
Κλασικής μουσικής με τη διάσημη φλαουτίστα της Ελλάδας
Μαρία Μακροπόδη-Μαζαράκη  (Ελλάδα)
Βραδιά Ελληνικού ρομάντζου και Βραδιά κλασικής μουσικής με τα αδέλφια
Ειρήνη Δαρμή (τραγούδι) και Γιώργο Δαρμή (πιάνο), (Ελλάδα)
Βραδιά Ελληνικών παραδοσιακών χορών του χορευτικού συνόλου του Συλλόγου Γυναικών Τήνου 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


 
Ο Αρχιδιάκονος Ιάκωβος του Ναό Ευαγγελίστριας Τήνου, διαβάζει το χαιρετισμό του Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου Δωρόθεου Β’ για το φόρουμ των συγγραφέων. Μεταφράζει η Ειρήνα Τσοτάτζε-Αναστασιάδου, ιδρυτής και οργανώτρια του Διεθνούς Φόρουμ των Συγγραφέων στην Τήνο
Συγγραφέας, μεταφράστρια, αρχισυντάκτρια του διαδικτυακού περιοδικού «9 Μούσες»


Ομιλητές στο πόντιουμ: (από αριστερά προς τα δεξιά)
Νίνα Σάπκινα-Κορτσουγάνοβα, συγγραφέας, μέλος της Ένωσης Ρώσων ζωγράφων  
Ντμίτρι Σαλίνσκι (Μόσχα), Καθηγητής Πανεπιστημίου Κινηματογράφου, κριτικός κινηματογράφου, ιστορικός τέχνης, δημοσιογράφος, σκηνοθέτης, Αναπληρωτής Διευθυντής της εφημερίδας «SKNεα», Ρωσία
Γάρρι Καρολίνσκι, Δημοσιογράφος, συγγραφέας, Αμερική
Λόλα Ζβονάρεβα Ακαδημαϊκός της РАЕН και της Ακαδημίας Αγ. Πετρούπολης Τεχνών και Επιστημών, γραμματέας της Ένωσης Συγγραφέων της Μόσχας, Διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, αρχισυντάκτρια της διεθνούς ανθολογίας "Λογοτεχνικά Χρονικά".                                                
Νικολάι Τσερκάσιν, ιστορικός, κάτοχος του Διεθνούς Βραβείου του Αγίου Ανδρέα, 
βραβείου του Λένινσκι Κομσομόλ,  λογοτεχνικού βραβείου Αλεξάνδρ Νεύσκι,
Πρόεδρου της Διεθνούς Ένωσης "Πούσκιν. Γενεαλογία" Ρωσία

 
Το κοινό καλλιτέχνες, συγγραφείς, γλύπτες, εθνολόγοι ....
 


Ο διάσημος γλύπτης της Λετονίας  Γιάννης Στρούπουλης και ο Τήνιος γλύπτης Νίκος Δεσύπρης με την εργασία τους, έτοιμη για εγκατάσταση.
 
Στα πλαίσια της έκθεσης διάβασαν τις εισηγήσεις τους οι:
Έλενα Χαλκουτσάκη, Ελλάδα. Θέμα:  «Γράμματα από την εποχή του πολέμου»
Αλέκος Φλωράκης, Δρ Εθνολόγος-Λαογράφος, Ελλάδα. 
Θέμα:  «Η Παναγία της Τήνου υπέρμαχος στρατηγός των Ελλήνων στον πόλεμο του 1940-41»
Ρον Bόκεί, Δρ. Αρχιτεκτονικής, συγγραφεύς. Καναδάς.
Θέμα: «Η αρχιτεκτονική πρωτοτυπία της Τήνου»  

Ο δήμαρχος Τήνου, Σίμος Ορφανός δέχεται τους συμμετέχοντες στο φόρουμ το μετάλλιο έτοιμο για την εγκατάσταση

Με θέμα  «Διάλογος Ελλάδας και Ρωσίας στον καθρέφτη της λογοτεχνίας και της τέχνης», και το λογοτεχνικό φεστιβάλ με θέμα από τον Ομήρο "Ιλιάδα" γραμμή 575  «μήτε θα χαρούμε γλυκό ψωμί, τι αλήθεια δαίμονας κακός μας δυναστεύει».

Όλες τις εκδηλώσειςθα μεταδοθούν στα ΜΜΕ της Ρωσίας Ρώσοι δημοσιογράφοι:
Ιβάν Ζβόναρεβ, δημοσιογράφος, γενικός διευθυντής της «Φιλτιμ-μεδια» Ρωσία, Μόσχα   
Δάρια Μπαχτίνοβα, δημοσιογράφος, Ρωσία, Μόσχα   
Βλαντιμίρ Χοντακόβ δημοσιογράφος-φωτογράφος της εφημερίδας «Ορθόδοξη Μόσχα», περιοδικών (εφημερίδα του Πατριάρχη της Μόσχας και Πάσης Ρωσίας) «Σλαβιανκά» και «Ιερά Συνομιλία», Ρωσία, Μόσχα 
Αλίνα Τσούρσινα, εκδότρια της εφημερίδας «Ορθόδοξη Μόσχα» (εφημερίδα του Πατριάρχη της Μόσχας και Πάσης Ρωσίας) και του περιοδικού «Ορθόδοξος συνομιλία»
Ναταλία Lebedeva, δημοσιογράφος, Λετονία, Ρίγα 
Σοφια Προκοπίδου, δημοσιογράφος του Athens News Agency- Macedonia, Ελλάδα Θεσσαλονίκη.

Ειρήνα Τσοτάτζε-Αναστασιάδου
Ιδρυτής του Διεθνούς Φόρουμ Συγγραφέων στην Τήνο 
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 164


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.