Κοινό Τηνίων - Για την κατάργηση του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου

Δημοσίευση: 21.10.2023, 16:39

Με αφορμή την ψήφιση του Νόμου 5056/2023, περί κατάργησης των Ν.Π.Δ.Δ. των Δήμων της χώρας και ειδικότερα όσον αφορά το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, το Κοινό Τηνίων επισημαίνει, ότι με παρρησία εδώ και πολλά έτη τοποθετείται προς ένα ποσοτικό και ποιοτικό εξορθολογισμό των νομικών προσώπων που σχετίζονται με το Δήμο Τήνου. Σε σχετική ανακοίνωσή του το "Κοινό Τηνίων", μεταξύ άλλων, δηλώνει την αντίθεσή του για την κατάργηση του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς». Αντιθέτως προτείνει την αναβάθμισή του από Πνευματικό Κέντρο της Έξω Μεριάς σε Πνευματικό Κέντρο όλης της Τήνου. Δείτε αναλυτικά..

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση "Κοινό Τηνίων" θυμίζει, ότι τα ουκ ολίγα νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με το Δήμο είναι :

Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου,

Δημοτικό Ίδρυμα Μουσείο Τσόκλη,

Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Τήνου,

Δημοτικό ίδρυμα Αγίας Τριάδας Γύρλας.

Δημοτική Επιχείρηση Σφαγείου Ελαιοτριβείου

Δύο Σχολικές επιτροπές

Σχεδόν όλα με εξαίρεση την Δ.Ε.ΣΦ.Ε.Τ. και τις Σχολικές επιτροπές, έχουν να κάνουν με την παραγωγή - ανάδειξη του πολιτισμού και του πολιτιστικού προϊόντος του νησιού μας, σημειώνει, και προσθέτει τα παρακάτω:

"Σε αυτά αν συμπεριλάβουμε το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, το Π.Ι.Ι.Ε.Τ το Π.Ι.Ο.Π. τους περίπου 60 πολιτιστικούς συλλόγους στο νησί και την Αθήνα αλλά και τα κάθε λογής κληροδοτήματα, καταλαβαίνουμε ότι το αντικείμενο του πολιτισμού εδώ και χρόνια είναι κατακερματισμένο και διάσπαρτο και οι όποιες προσπάθειες έχουν ένα υπόβαθρο με στόχο και ποιότητα είναι μεμονωμένες και προσωρινού χαρακτήρα. Πολλές φορές οι φορείς λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους, ιδίως τη θερινή περίοδο στην οποία εξαντλούνται οι δράσεις τους.

Ήταν αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή αυτοί οι οργανισμοί, περισσότεροι από τους οποίους ζουν με την ετήσια επιχορήγηση του Δήμου και χωρίς καθόλου προσωπικό θα έμπαιναν στην λύση της «εξυγίανσης» ή της διάλυσής τους αφού η κυρίαρχη κριτική για τη λειτουργία τους βασίζεται σε καθαρά οικονομικά κριτήρια.

Από τη μία αυτά τα κριτήρια ακούγονται εύλογα. Από την άλλη πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:

- η σοβαρότητα του αντικειμένου που εξυπηρετεί ο κάθε φορέας

- κατά πόσο αυτό το αντικείμενο θα μπορούσε να ασκηθεί π.χ. από μία δύσκαμπτη υπηρεσία που λειτουργεί αμιγώς με τους διοικητικούς κανόνες του δημοσίου.

- τον πολιτιστικό και κοινωνικό ρόλο που επιτελεί για τον τόπο και την κοινότητα

Σε αυτή την παράλογη λογική έρχεται ο νέος νόμος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, να επιβεβαιώσει αυτό που έχουμε εδώ και χρόνια επισημάνει και να αναγκάσει πολλούς από τους ανθρώπους που την στήριξαν και την ψήφισαν, να τάσσονται τώρα κατά του νόμου.

Η πρότασή μας ήταν η δημιουργία ενός φορέα πολιτισμού στο νησί ο οποίος θα συντονίζει το πολιτιστικό πλαίσιο και θα ενσωματώσει το διάσπαρτο πολιτιστικό γίγνεσθαι του Δήμου Τήνου που θα εργάζεται όλο τον χρόνο σε συνεχή διαβούλευση με τις «ομάδες ενδιαφέροντος» των τοπικών κοινοτήτων· θα συνεργάζεται με τους άλλους πολιτιστικούς φορείς -όχι μόνο, του νησιού, αλλά της Ελλάδας και του εξωτερικού- και συλλόγους· θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, θα προγραμματίζει, θα συντονίζει και θα υλοποιεί δράσεις όλο τον χρόνο.

Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς» είναι ο οργανισμός που θα μπορούσε να γίνει ο εκφραστής της πολιτιστικής πολιτικής του νησιού. Η έδρα του θα είναι στον Πύργο ο οποίος εκτός από ιστορική θα μετατραπεί επιπλέον στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Τήνου.

Όραμα μας, ένας οργανισμός υπεύθυνος για (1) την ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (μονοπάτια, περιστερώνες, μύλοι, νερόμυλοι, φάροι, αγροτικά κτίσματα), (2) την ψηφιακή καταγραφή και αξιοποίηση του πολιτισμικού και ιστορικού χαρακτήρα των μονοπατιών, και των συνδεδεμένων ξερολιθικών κατασκευών με αυτά, (3) την ίδρυση και λειτουργία μουσείων και την αξιοποίηση των κλειστών δημοτικών σχολείων των τοπικών διαμερισμάτων, (4) την ίδρυση και λειτουργία δημοτικού ιστορικού αρχείου που θα συγκεντρώσει και συντηρήσει όλα τα αρχεία των κοινοτήτων -που έχουν αφεθεί στην υγρασία και τη μούχλα-, αλλά και ιδιωτικών συλλογών, σε συνεργασία με το ανενεργό ακόμη γραφείο αρχειακών συλλογών του Δήμου, (5) την ίδρυση και λειτουργία δημοτικού ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού για την σωστή και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, δημιουργώντας ένα βήμα διαλόγου για όλους τους πολίτες της Τήνου, (6) την αναβάθμιση πολιτιστικών υποδομών και παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως η ολοκλήρωση υλοποίησης κινηματογράφου ΑΙΟΛΙΣ και η κατασκευή ανοικτού θεάτρου και χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων “Δράκου Καπαριά” στον Πύργο, (7) τον επανασχεδιασμό του Φεστιβαλ Τήνου και τη δημιουργία της ταυτότητας του.

Ο ρόλος του Δήμου στον πολιτισμό θα πρέπει να είναι συντονιστικός, να επαγρυπνεί ως προς την ποιότητα του πολιτισμού που παρέχεται και να θέτει ο ίδιος τη γενική κατεύθυνση για το νησί.

Με αυτό το σκεπτικό είμαστε αντίθετοι με την κατάργηση του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς». Αντιθέτως προτείνουμε την αναβάθμιση του από Πνευματικό Κέντρο της Έξω Μεριάς σε Πνευματικό Κέντρο όλης της Τήνου και προτρέπουμε όλους τους φορείς να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση."

Το Κοινό Τηνίων καταλήγοντας προτείνει την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, σε συνεδρίαση με μόνο θέμα την διατήρηση του νομικού προσώπου του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου και λήψη απόφασης για όλες τις απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 96


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.