"Έφυγε" ο εικαστικός Χαράλαμπος (Μπάμπης) Κρητικός

Δημοσίευση: 19.10.2013, 12:42
Τελευταία Ενημέρωση: 19.10.2013, 12:50

Σε ηλικία 67 ετών άφησε την τελευταία πνοή του ο εικαστικός Χαράλαμπος Κρητικός. "Ο Μπάμπης Κρητικός, ο Διευθυντής της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου, ο σεμνός συμπατριώτης καλλιτέχνης, έχασε τη μάχη…. Πάλεψε σκληρά και με αξιοπρέπεια. Δεν είναι βιολογικά, πια, ανάμεσά μας. Είναι και θα είναι το έργο του, η αγάπη του για την Τήνο, η αγάπη του για την Τέχνη", αναφέρει, ο δήμος Τήνου, εκφράζοντας βαθιά θλίψη για την απώλειά του....
(Φωτογραφία από tovima)

Χαράλαμπος  (Μπάμπης)  Κρητικός  (1948 – 2013)

Αντί πολλών λόγων, σημειώνει, ο δήμος Τήνου, που δεν θα του άρεσαν καθόλου, επιλέγει λιτή αναφορά στην καλλιτεχνική του πορεία:

"Γεννήθηκε το 1948 στη Χώρα της Τήνου. Το 1961 ξεκινά το ταξίδι στην απεραντοσύνη της Τέχνης, στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, όπου οι πρώτοι του δάσκαλοι Δανιήλ Αλεξάνδρου (ζωγραφική), Αχιλλέας Παράσχος (γλυπτική) και Ιωάννης Φιλιππότης (μαρμαρογλυπτική). Στη συνέχεια, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών – ΑΣΚΤ- της Αθήνας, στο Εργαστήρι του γλύπτη Γιάννη Παππά και κοντά σε μεγάλους δασκάλους (Νικολάου, Κερλή, Βασιλειάδη, Μυλωνά, Πρεβελάκη, κλπ).

Το 1972 φτάνει στη Γαλλία και συνεχίζει στην Ανωτάτη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Εργάστηκε κοντά στο ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη και το γλύπτη Μορίς Λιπσί.

Πολυταξιδεμένος και ακούραστος για τις ανάγκες της τέχνης, το 1987 επιστρέφει στην Ελλάδα. Δημιουργεί και απολαμβάνει και το 2002 αναλαμβάνει καθήκοντα Καθηγητή Γλυπτικής και Διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών στον Πύργο, θέση που υπηρέτησε και τίμησε μέχρι τέλους.

Για την προσφορά του θα μιλήσουν οι πλέον αρμόδιοι, στον κατάλληλο τόπο και χρόνο.

Συμμετέχουμε ως Δήμος Τήνου, στη θλίψη όλης της καλλιτεχνικής οικογένειας του νησιού μας, σε Τήνο και ανά τον κόσμο, για την απώλεια του Μπάμπη Κρητικού.

Συμμετέχουμε στο πένθος των οικείων του και της εκπαιδευτικής κοινότητας της Σχολής μας στον Πύργο. Εκεί που ξεκίνησε το ταξίδι του ως μαθητής και κατέληξε ως (ο πρώτος Τήνιος) καθηγητής γλυπτικής και διευθυντής….

Θα τον θυμόμαστε πάντα".

"Δουλεύει με τα χέρια και την καρδιά του"

«Προχωρώντας από την παραστατικότητα ως στην αφαίρεση ο Χαράλαμπος Κρητικός εστιάζει επιλεκτικά σε λεπτομέρειες σε κορμούς, ανθέμια και συνδέσμους δημιουργώντας τα δικά του επιγράμματα με λέξεις γλυπτικές, ηχηρές» είχε γράψει η κριτικός δρ. Βιβή Βασιλοπούλου για την δουλειά του τηνιακού γλύπτη Χ. Κρητικού που σε ηλικία 68 ετών πέθανε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στην γενέτειρά του, τον Πύργο της Τήνου όπου και κηδεύεται το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.

«Δουλεύει με τα χέρια και την καρδιά του μέσα από μια "λατρευτή χειρωναξία"» συνεχίζει η κριτικός. «Με την αισθητική του θραύσματος και την αίσθηση του σπαράγματος που θέλει να γνωρίσει το σύνολο απευθύνεται στο θεατή και τη φαντασία. Το μεγάλο "ανατολικό αέτωμα" κορυφαία στιγμή δημιουργίας είναι πάντα εκεί, μνημειακό απέναντι στο χρόνο, αντίκρυ στη θάλασσα του πολιτισμού των πολιτισμών να κοιτάζει με μάτια απορημένα το κάθε πέλαγος.»

Το 1987 επέστρεψε στην χώρα του για να ζήσει και να εργαστεί στη γενέτειρά του. Τότε άρχισε μια δεκάχρονη περίοδος γλυπτικής πάνω στο μάρμαρο της Τήνου παράλληλα με την τελευταία φάση των εργασιών ενός αρχιτεκτονικού συνόλου, μεγάλο μέρος του οποίου σχεδίασε και εξετέλεσε ο ίδιος.

Κτίζοντας εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα πέτρας, διαμορφώνονται εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι σ’ ένα κτιριακό δημιούργημα που φέρει την προσωπική του κατάθεση στο χώρο της αρχιτεκτονικής. Ο χώρος αυτός έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της δουλειάς του Κρητικού: ένας εκθεσιακός χώρος ανοιχτός στο κοινό όπου παρουσιάσθηκε μεγάλο μέρος της δουλειάς του.

Εκεί, δίπλα σ’ ένα ερειπωμένο πατρογονικό κελί, ο Κρητικός έκτισε χώρους λειτουργικούς και καλαίσθητους που περιλαμβάνουν το σπιτικό του, το εργαστήριο του κι έναν εκθεσιακό χώρο, ενώ ολόγυρα οι τηνιακές ξερολιθιές και τα δέντρα που αποτελούν τον φυσικό διάκοσμο, δένουν σ’ ένα σύνολο που αποδεικνύει την παρουσία του, χωρίς καμία έκφραση ελιτισμού ή μεγαληγορίας, αναδύοντας ένα άρωμα ευγένειας, διακριτικής δύναμης και φινετσάτης αδρότητας.

«Γι’ αυτό γύρισα στην Τήνο» είχε πει ο ίδιος ο Κρητικός. «Αφού έμεινα 18 χρόνια στο Παρίσι, πλουτίζοντας το νου και την ψυχή μου με σπουδές και με εικόνες επισκεπτόμενος εκθέσεις και μουσεία σε διάφορα ευρωπαϊκά κέντρα, επέστρεψα για ν’ ακούω το αχολόγημα του ανέμου, να χαίρομαι την εικονομετρία της φύσης, ν’ ακούω τη μουσική της θάλασσας και να ηρεμώ...»

Στο χώρο αυτό, τον Σεπτέμβριο του 1996, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Επαρχείου της Τήνου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη υπαίθρια παρουσίαση του έργου του «Αφιέρωμα στις Κυκλάδες για το 2000 Μ.Χ.» με ηχοφωτιστικές παρεμβάσεις. Ενα έργο που τον Φεβρουάριο του 1997 παρουσιάστηκε στην αθηναϊκή γκαλερί Titanium.

«Η απόδειξη ότι ο Ελληνας δεν έπαψε να σκαλίζει με μεγάλη δεξιοτεχνία και ποιητικό τρόπο το μάρμαρο ήταν αυτός ο άνθρωπος» είπε για τον θανόντα ο γκαλερίστας κ. Αριστείδης Γιαγιάννος, υπεύθυνος της γκαλερί Titanium με την οποία ο Κρητικός είχε συνεργαστεί δυο ακόμη φορές: Το 1993 και το 2003 με την έκθεση «Αιγαίο ιστορική ζεύξη» (οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται εδώ είναι μια προσφορά της γκαλερί Titanium).

Τον Απρίλιο του 2003, ο Χαράλαμπος Κρητικός διορίστηκε διευθυντής στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Μερίμνησε για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση και στην υποδομή του Σχολείου, το οποίο τιμήθηκε για την προσφορά του στην τέχνη της μαρμαροτεχνίας. Σε ετήσια βάση μεριμνούσε για την προβολή του έργου των σπουδαστών με συμμετοχή τους σε ομαδικές εκθέσεις στην Τήνο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Χαρακτηριστικές ατομικές εκθέσεις του Χαράλμαπου Κρητικού έχουν φιλοξενηθεί στην Γκαλερί Liliane Francois στο Παρίσι (1982), στην Foire Internationale d’ Art Contemporain, επίσης στο Παρίσι (1982), και «Αφιέρωμα στις Κυκλάδες για το 2000 Μ.Χ.», Σταυρός, Τήνος (1996).

Ο γλύπτης φωτογραφημένος με την κόρη του στην έκθεση "Αιγαίο-Ιστορική Ζεύξη"
Ο γλύπτης φωτογραφημένος με την κόρη του στην έκθεση "Αιγαίο-Ιστορική Ζεύξη"

πηγή:tovima.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ



Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 103


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.