Γύρω από την κρίση στην Ευρωζώνη «στροβιλίζεται» η Σύνοδος της G20

Δημοσίευση: 03.11.2011, 16:12

Με την ελληνική κρίση στο επίκεντρο, τον κίνδυνο διάχυσης σε Ιταλία και Ισπανία και την αγωνία για το μέλλον της Ευρωζώνης συνεδριάζουν από το μεσημέρι της Πέμπτης στις Κάννες οι ηγέτες των κρατών-μελών της G0. Προηγήθηκε «μίνι» σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης και εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, η οποία κατά πληροφορίες διεκόπη αρκετές φορές, ενώ τελικώς αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και του επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
Νικολά Σαρκοζί, Άνγκελα Μέρκελ, Μπαράκ Ομπάμα και Ντέιβιντ Κάμερον στις εργασίες της G20 (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

 Οι εργασίες της Συνόδου της G20 έχουν επισκιαστεί πλήρως από την κατάσταση αβεβαιότητας που διαμορφώθηκε στην Ευρωζώνη υπό το βάρος της αναταραχής που προκάλεσε η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Γ.Παπανδρέου περί διενέργειας δημοψηφίσματος επί της δανειακής σύμβασης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι προτεραιότητα στις Κάννες πρέπει να αποτελέσει η αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η ΕΕ έχει κάνει ορισμένα σημαντικά βήματα προς μία ολοκληρωμένη λύση, αλλά θα πρέπει οι λεπτομέρειες να γίνουν συγκεκριμένες στο πως το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί πλήρως και αποφασιστικά, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πρόταση για την επιβολή του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, επισημαίνοντας ότι μοιράζεται με τον Αμερικανό πρόεδρο «ένα κοινό όραμα» για την ανάγκη να ζητηθεί η συμβολή και του χρηματοοικονομικού κλάδου.


Την έναρξη της συνόδου κήρυξε λίγο μετά τις 14:30 (ώρα Ελλάδος) ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στα δεξιά του και τον Μπαράκ Ομπάμα στα αριστερά.

Είχε προηγηθεί μία μίνι σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η συνεδρίαση διεκόπη αρκετές φορές, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες, ενώ αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου των Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Οι ηγέτες της G20 συναντώνται για ένα γεύμα εργασίας, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, πριν την πρώτη συνεδρίασή τους το απόγευμα με επίκεντρο την ελληνική κρίση και την κρίση στην Ευρωζώνη.

Προσερχόμενος στις Κάννες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερονδήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να εξετάσει την αύξηση της βρετανικής συμβολής στο ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Επανέλαβε επίσης πως η Βρετανία δεν πρόκειται να συνεισφέρει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). «Είμαι εδώ για να προασπίσω τη βρετανική οικονομία» είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Εν τω μεταξύ, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κάλεσαν τους ηγέτες της G20 να μη θυσιάσουν τη βοήθεια στην ανάπτυξη υπό το πρόσχημα της ευρωπαϊκής και της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Δεν μπορούν να δοθούν λύσεις για την Ελλάδα στην πλάτη των πιο φτωχών» δήλωσε ο Σάμιουελ Γουόρθινγκτον, πρόεδρος της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Inter Action.

«Η βοήθεια στην ανάπτυξη πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά πρέπει ν' αυξηθεί γιατί πρόκειται για μια επένδυση για το μέλλον. Αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των μέσων προϋπολογισμών των πλουσίων χωρών» υπερθεμάτισε ο Μαρκ Φράιντ της Oxfam, συμμαχίας οργανώσεων που αγωνίζονται κατά της φτώχειας.

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις υπογράμμισαν την ανάγκη ενός αγώνα κατά της διατροφικής ανασφάλειας και της ανόδου των τιμών των αγροτικών πρώτων υλών.

Επισημαίνοντας ότι η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη, κυρίως στην Ελλάδα, θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφτης G20, οι οργανώσεις φοβούνται ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στη βοήθεια στην ανάπτυξη.

Το σύνολο των μη κυβερνητικών αυτών οργανώσεων, ανάμεσα στις οποίες είναι η Save the Children και η Action Aid, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην έκθεση που ζήτησε η γαλλική προεδρία της G20 από τον δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς για τους τρόπους συγκέντρωσης κεφαλαίων για τις φτωχότερες χώρες. Η έκθεση αυτή προβλέπει μεταξύ άλλων τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών.

Πηγή: in.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 131


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.