Παραιτήθηκε από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέλιος Κούλογλου - Του ζητούν να παραδώσει την έδρα

Δημοσίευση: 23.10.2023, 18:20

Διαζύγιο παίρνει ο Στέλιος Κούλογλου με τον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την εσωκομματική αντιπαράθεση που μαίνεται το τελευταίο διάστημα, με τον ευρωβουλευτή να ανακοινώνει την παραίτησή του από την ευρωομάδα με ανοιχτή επιστολή γεμάτη αιχμές προς τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής, μεταξύ άλλων, κατηγορεί τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για «έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης» ενώ διαπιστώνει ότι «η κατάσταση που διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας», «την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά». Ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς διαπιστώνει ότι «σε αυτές τις συνθήκες για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, η κατάσταση είναι ανυπόφορη».

Προσωπικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε ασυμφωνία προγραμματικών θέσεων με εκείνες που υποστήριζε το κόμμα μέχρι σήμερα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει πολιτικές με τις οποίες διαφωνεί και ξεκαθάρισε ότι παραμένει στην ευρωομάδα της Αριστεράς παρά την κομματική του ανεξαρτητοποίηση.

Ανεπίσημες πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι ζητήθηκε από τον αποχωρήσαντα ευρωβουλευτή να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα με το οποίο εξελέγη.

Αναλυτικά η επιστολή του Στέλιου Κούλογλου

Προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Αξιότιμε κ. Κασσελάκη

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, η κατάσταση είναι ανυπόφορη.

 1. Η έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης είναι μία από τις βασικές αιτίες για τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ήδη πριν την εκλογή σας, η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την προσωπική σας ζωή κι όχι γύρω από τις πολιτικές σας προτάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να τροφοδοτεί με κουτσομπολιά τα πρωϊνάδικα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει αφεθεί μόνος και ανενόχλητος να κάνει πολιτική στα δελτία ειδήσεων.

Αυτό δεν έχει συμβεί στην ιστορία των αξιωματικών αντιπολιτεύσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Για αυτό έχετε εσείς τη βασική ευθύνη και παρά τις σχετικές επισημάνσεις, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μόλις χθες, προσπαθώντας να δικαιολογήσετε παλαιότερα αντισύριζα, συντηρητικά γραπτά σας, επικαλεστήκατε μεταξύ των άλλων «μια σχέση με μια κοπέλα που δεν ήμουν χαρούμενος».

 1. Όποτε δίνεται ευκαιρία να διατυπωθούν οι προγραμματικές σας θέσεις βρίσκονται στους αντίποδες αυτών που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα. Στην πρόσφατη ομιλία σας στον ΣΕΒ, εκτός από το κλείσιμο του ματιού στους παρευρισκόμενους για το 8ωρο («Δεν είναι δυνατό να επιβάλλουμε, κυρίες και κύριοι, δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών») ή την έλλειψη κάθε αναφοράς για αύξηση μισθών και ανάγκη σύναψης νέα εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, διατυπώσατε την πρόταση περί stock option στις επιχειρήσεις.

Πέρα από το ότι τα stock options βασικά αφορούν στελέχη επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, η πρόταση δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα των μικρομεσαίων, συχνά οικογενειακών παραγωγικών μονάδων.

Στην Ελλάδα ναυτιλιακές εταιρείες απαιτούν παράνομα από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν μέρος των αμοιβών από τις υπερωρίες ή από τα κρατικά επιδόματα που δίδονται στους νεοπροσλαμβανόμενους. Ετσι οι εργαζόμενοι ναυτικοί πληρώνουν φόρο για εισοδήματα που έχουν μόνο στα χαρτιά. Δεν το λες και ένα βήμα πριν τα stock options.

Ας σημειώσω τέλος, αν διατηρεί κάποια αξία, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο επικαλείστε συχνά, είχε ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της πρότασης περί stock option που είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης, πάλι μιλώντας στον ΣΕΒ.

Αφήνετε συχνά να διαφανεί ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κινείται στα πρότυπα του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος. Όμως το δικομματικό σύστημα στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών, από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα.

Η εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 20% από το 1980 έως το 2016 και συνδέεται με την  παγκοσμιοποίηση, αλλά επίσης την παρακμή των συνδικάτων, την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων και την υποβάθμιση του κατώτατου μισθού. To προσδόκιμο ζωής πέφτει, ειδικά στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Τις τελευταίες μέρες, ο Economist παρουσίαζε ένα τραναταχτό, μακάβριο παράδειγμα:

«Το 2021, οι σημερινοί Αμερικανοί 25άρηδες που δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου τετραετούς φοίτησης (περίπου τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού) αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο περίπου δέκα χρόνια λιγότερο από εκείνους που έχουν πτυχίο. Το 1992 (όταν εκλέχθηκε ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον-ΣΣ) αυτό το χάσμα ήταν το ένα τρίτο του σημερινού».

Aυτές οι συνεχώς αυξανόμενες ανισότητες συγκροτούν άλλωστε το υπόβαθρο της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Ακόμη λοιπόν και αν ένα αντίστοιχο μοντέλο μπορούσε να καθιερωθεί στην Ελλάδα, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να υιοθετήσει ένα κόμμα που επιζητεί περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και μείωση των ανισοτήτων.

Για αυτό, η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι επικριτές σας,  ως δογματικοί με «αριστερόμετρο», προκαλεί περισσότερες αντιδράσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτόν τον χώρο θέλουν ένα κόμμα σύγχρονο, δημοκρατικό, πράσινο αλλά και αριστερό. Οταν είχατε εκλεγεί, είχα δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε από ροκ συγκρότημα σε ελαφρύ ποπ. Αλλά εδώ, στο όνομα της πλειοψηφίας, πάει να το γυρίσει στο.. καλαματιανό.

Κ. Αρβανίτης: Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε 21 Μαΐου

«Δεν ήμασταν ενημερωμένοι σε αυτή την εξέλιξη» ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης για την παραίτηση Κούλογλου από τον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Είναι σε μια κρίση. Η κρίση ξεκινάει 21 Μαΐου. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει τώρα» ενώ πρόσθεσε πως στην παρούσα φάση «το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι η σοβαρότητα από όλους. Η ευθύνη της ηγεσίας αλλά και των στελεχών σε μια διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ενωμένος και να ανασυγκροτηθεί», εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Νομίζω ότι δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις από τη μία και τόνωση της αντιπαράθεσης από την άλλη» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Αρβανίτης σημειώνοντας πως «δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή, γιατί υπάρχει και ένας κόσμος ο οποίος έχει πολύ μεγάλη αγωνία και για τον χώρο και για τη χώρα. Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το ξέρουμε αυτό από την ακρίβεια σε όλα τα ζητήματα και με τρεις πολέμους δίπλα μας».

«Είμαι από τους ανθρώπους που από την πρώτη μέρα της νέας περιόδου, μετά το δυσαναπλήρωτο για μένα κενό του Αλέξη Τσίπρα, δεν τοποθετήθηκα υπέρ κανενός υποψηφίου, το θεώρησα λάθος αυτό και ήμουν σαφής σε ότι αφορά στον πολιτικό σχεδιασμό και τι είναι αυτό που λέμε ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό δεν το έκανα τυχαία. Το έκανα σε μια λογική ότι ο χώρος μας είναι αυτό συγχρόνως και πρέπει να εκφραστεί. Από εκεί και πέρα ήταν φανερό ότι όλη η διαδικασία, όποια εξέλιξη και να είχαμε, θα είχε αναταράξεις. Δηλαδή όποιος από τους πέντε υποψηφίους κέρδιζε δύο επικρατέστεροι, θα υπήρχαν αναταράξεις. Οπότε στην προκειμένη περίπτωση αυτό που έχει αξία είναι εμείς που είμαστε επαγγελματικά στελέχη ουσιαστικά και ψηφισμένοι και από τον λαό, να παίξουμε έναν ρόλο. Ουσιαστικά να τονίσουμε την αναγκαιότητα του φορέα και όχι του προσώπου. Όποιος και να ήταν. Αυτό το πράγμα θέλει πολύ δουλειά, ακόμα και γερό στομάχι. Η ιστορία θα κρίνει το ορθόν και το λάθος», σχολίασε ο κ. Αρβανίτης.

Αναφορικά με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τη συζήτηση γύρω από το όνομα του, είπε: «Πάντως ο κ. Κασελάκης πρέπει να σας πω αρέσει δεν αρέσει, έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από 80.000 ανθρώπους, 75.000 ανθρώπους. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Οπότε αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι η Κουμουνδούρου, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό είναι, αυτό είναι ο χώρος. Από εκεί και πέρα θα κριθούν όλοι».

πηγή: efsyn.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 124


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
 • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
  προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
 • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
 • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
 • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
 • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
 • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
 • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.