Η «επόμενη μέρα» για το ψηφιακό ευρώ

Δημοσίευση: 19.10.2023, 19:13

Η σύσταση του ψηφιακού νομίσματος της Ευρωζώνης είναι το νέο «στοίχημα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ( ΕΚΤ), και βρίσκεται υπό συζητήσεις και επεξεργασία τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια Μάλιστα, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως στην επίσκεψη της επικεφαλούς της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου, για την – εκτός Φρανκφούρτης - ετήσια συνεδρίαση του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας, θα γίνει και η παρουσίαση των σχεδίων της για το ψηφιακό νόμισμα της ΕΕ.

Η απόφαση της Τετάρτης ακολουθεί την ολοκλήρωση της φάσης διερεύνησης που ξεκίνησε το Ευρωσύστημα τον Οκτώβριο του 2021 για να διερευνήσει πιθανά μοντέλα σχεδιασμού και διανομής για ένα ψηφιακό ευρώ, με την ΕΚΤ να έχει σχεδιάσει ένα ψηφιακό ευρώ που θα είναι ευρέως προσβάσιμο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσω της διανομής του από εποπτευόμενους διαμεσολαβητές, όπως οι τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το πόσο καλή είναι η πλήρης ψηφιοποίηση των συναλλαγών, η επικράτηση του «digital» είναι γεγονός. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με μελέτη της Juniper Research, περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να χρησιμοποιεί ψηφιακά πορτοφόλια μέχρι το 2026, καθώς οι καταναλωτές απομακρύνονται από τις πλαστικές κάρτες και ωριμάζουν ψηφιακά.

Πώς θα λειτουργήσει

Πολίτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να «φορτίζουν» το ψηφιακό τους «πορτοφόλι» τους με το ψηφιακό ευρώ με μια μεταφορά από τον προσωπικό τους τραπεζικό λογαριασμό και θα μπορούν, αν το επιθυμούν, να το χρησιμοποιούν για να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές, πληρωμές και αγορές. Μάλιστα, σε πρώτη φάση εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθεί ένα πλαφόν λίγων χιλιάδων ευρώ ανά χρήστη.

Πρακτικά, θα αποτελεί ένα ψηφιακό μέσο πληρωμής το οποίο θα είναι αποδεκτό από όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στις χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών πληρωμών. Θα ήταν ευρέως προσβάσιμο, δωρεάν για βασική χρήση και διαθέσιμο τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός σύνδεσης.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του ψηφιακού ευρώ είναι πως θα προσέφερε το υψηλότερο επίπεδο προστασίας προσωπικών δεδομένων και θα επέτρεπε στους χρήστες να διακανονίζουν άμεσα πληρωμές σε χρήμα κεντρικής τράπεζας.

Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε προσωπικό επίπεδο, σε ένα φυσικό σημείο πώλησης, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις κυβερνητικές συναλλαγές, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επισημαίνει πως κανένα ψηφιακό μέσο πληρωμών δεν προσφέρει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, μέχρι στιγμής.

Δείτε εδώ την έκθεση της ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ

Η επόμενη φάση

Η επόμενη φάση του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ – η φάση προετοιμασίας – θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου 2023 και θα διαρκέσει αρχικά δύο χρόνια. Θα περιλαμβάνει την οριστικοποίηση του εγχειριδίου κανόνων για το ψηφιακό ευρώ και την επιλογή παρόχων που θα μπορούσαν να αναπτύξουν μια ψηφιακή πλατφόρμα και υποδομή για το ευρώ.

Θα περιλαμβάνει επίσης δοκιμές και πειραματισμούς για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού ευρώ που θα ανταποκρίνεται τόσο στις απαιτήσεις του Ευρωσυστήματος όσο και στις ανάγκες των χρηστών, για παράδειγμα όσον αφορά την εμπειρία του χρήστη, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τη χρηματοπιστωτική ένταξη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

πηγή: cnn.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 116


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.