Σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό χρέος

Δημοσίευση: 21.07.2011, 15:46

Ξεκίνησε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα. Απομακρύνεται το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις τράπεζες, όπως και το σχέδιο έκδοσης ευρωομολόγου. «Αναμένω ότι θα μπορέσουμε να εγκρίνουμε το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αυτό θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα» είπε κατά την άφιξή της στη σύνοδο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής (Φωτογραφία: Reuters )

 Ξεκίνησε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης,  η οποία αναμένεται να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα. 

Όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η σύνοδος ξεκίνησε στις 13:35 (14:35 ώρα Ελλάδας). 

«Το γεύμα εργασίας μόλις ξεκίνησε» ανέφερε το μήνυμα.

Η σύνοδος ξεκίνησε σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας από πλευράς Γερμανίας και Γαλλίας, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για το δεύτερο σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα.

Οι κυβερνήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Σαρκοζί διαφωνούσαν έντονα για την έκταση της συμμετοχής των τραπεζών, που αναμένεται να ανέλθει τελικά σε περίπου 30 δισ. ευρώ στο δεύτερο πακέτο βοήθειας, το οποίο αναμένεται ότι θα ανέλθει σε περίπου 100 δισ. ευρώ.

«Αναμένω ότι θα μπορέσουμε να εγκρίνουμε το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αυτό (θα) στείλει ένα σημαντικό μήνυμα» είπε κατά την άφιξή της στη σύνοδο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. 

«Θεωρώ πως είναι χρήσιμο το γεγονός ότι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι μπόρεσαν να συγκλίνουν όσον αφορά τις απόψεις τους, αυτό καθιστά ασφαλώς την διαδικασία λήψης αποφάσεων ευκολότερη» σχολίασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σαρκοζί και Μέρκελ είχαν επτάωρη συνάντηση αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Βερολίνο, στην οποία συμμετείχε -σε ένα μέρος της- και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τα συμφωνηθέντα.

«Έχω την εντύπωση ότι δε θα υπάρξει συμφωνία για την επιβολή φόρου στις τράπεζες» είπε ο Γιούνκερ, αναφερόμενος σε μια από τις επιλογές που φέρονταν να εξετάζονταν, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα» επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Από το Λονδίνο, ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, η οποία δε συμμετέχει στην Ευρωζώνη, Βινς Κέιμπλ δήλωσε ότι η Ελλάδα «ξεκάθαρα αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της» και ότι οι χώρες της ευρωζώνης στη σημερινή τους σύνοδο πρέπει να το αποδεχθούν.

«Είναι σαφές ότι έχει χρεοκοπήσει» υποστήριξε. «Αυτό είναι σαφές εδώ και κάποιο καιρό και οι χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να αγνοήσουν το πρόβλημα. Πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ένα μέρος του χρέους (πρέπει να) παραγραφεί», πρόσθεσε.

Οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης αναμενόταν να εξετάσουν σενάρια που προβλέπουν την μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία.

Αναμένεται επίσης μια συζήτηση για την αναδιαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ώστε να καταστεί δυνατό να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα για την επαναγορά ομολόγων από τους πιστωτές της σε χαμηλότερες από τις ονομαστικές τους τιμές.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν επισήμανε ότι η σημερινή σύνοδος είναι σημαντική και για το ευρώ. «Το ευρώ είναι μόνο τόσο σταθερό όσο και ο πιο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας» τόνισε.

«Δεν αναμένω ότι θα τα λύσουμε όλα σήμερα, αλλά θα σημειώσουμε σημαντικές προόδους όσον αφορά την στέρεη βοήθεια για την Ελλάδα» είπε.

Μια από τις λύσεις που συζητώνται είναι η έκδοση ευρωομολόγου, αλλά η Γερμανία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές ως προς αυτό.

«Οι λύσεις που εξετάζονται δεν απέχουν έτη φωτός, αλλά δε νομίζω ότι μπορείτε να τις ονομάσετε ευρωομόλογα» είπε ο Γιούνκερ.

Νωρίτερα, προηγήθηκε η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Στη συνάντηση, που εξελίχθηκε σε μίνι σύνοδο κορυφής, προσήλθαν και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρoμπάι, ο προέδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Πηγή: in.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 103


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.