Στα πανηγύρια των Κυκλάδων...

Δημοσίευση: 14.08.2016, 17:42
Τελευταία Ενημέρωση: 14.08.2016, 18:15

Μια συνάντηση του παρελθόντος με το παρόν κόντρα στην υποκρισία των δύσκολων καιρών έρχονται τα πανηγύρια και μας υπενθυμίζουν μια άλλη μορφή παραδοσιακής διασκέδασης και ξεφάντωμα μέχρι τελικής πτώσεως! Βιολιτζίδες, λυράρηδες, τσαμπουνιέρηδες και τραγουδιστάδες στήνουν το χορό και εμείς ακολουθούμε στο ρυθμό τους! Παραδοσιακά πανηγύρια ή παραδοσιακοί χοροί τοπικών συλλόγων έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες, ιδιαίτερα το διήμερο της εορτής του Δεκαπενταύγουστου. Οι επισκέπτες των νησιών, έλληνες και ξένοι, συμμετέχουν σε αυτά μαζί με τους ντόπιους...
Ντόπιοι και επισκέπτες των νησιών γλεντούν μέχρι το πρωί στα πανηγύρια (πηγή φωτ. in.gr)

Δεκαπενταύγουστος στην Πάρο σημαίνει Παναγία Εκατονταπυλιανή. Το βράδυ όλα τα σκάφη που είναι στο λιμάνι φωταγωγούνται και δεκάδες βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό. Ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί και εκδηλώσεις στην Παραλία της Παροικιάς.

Στη Μονή της Παναγίας με το περίεργο όνομα «Τόσο νερό» στη Σίφνο, η οποία βρίσκεται νότια των Καμάρων και μπορεί να πάει κανείς μόνο με τα πόδια ή με καϊκι, γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

Το πανηγύρι της Παναγιάς στη Σέριφο κρατά τρεις ολόκληρες ημέρες, με το παλιό έθιμο να θέλει το ζευγάρι που «ανοίγει» τον χορό γύρω από την ελιά της εκκλησίας να παντρεύεται μέσα στον χρόνο. Επειδή, όμως, το ποιο ζευγάρι θα είναι το τυχερό δεν είναι μόνο θέμα ταχύτητας, οι καβγάδες που στήνονταν εδώ γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έδωσαν στο πανηγύρι το εύγλωττο όνομα «της Ξυλοπαναγιάς».

Στη Μύκονο, στην πλατεία της Άνω Μεράς, μπροστά από το μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής στήνεται χορός με συρτό, μπαλαριστό, σούστα και μπάλο όπου το βιολί, το σαντούρι, η τσαμπούνα και το τουμπάκιέχουν τον πρώτο λόγο.

Στη Φολέγανδρο στην εκκλησία της Κοιμήσεως στήνεται το πιο νεανικό πανηγύρι, με το χαμηλότερο ηλικιακό μέσο όρο. Mουσικές και χοροί με τη συνοδεία εδεσμάτων για ντόπιους αλλά και επισκέπτες.

Στο πανηγύρι της Παναγίας της Πανοχωριανής στην Αμοργό οι πιστοί μεταφέρονται με γαϊδουράκια στην ιστορική εκκλησία, η οποία βρίσκεται έξω από το χωριό Λαγκάδα, ενώ τα παλιά μαγειρεία ετοιμάζουν το παραδοσιακό πατατάτο (κοκκινιστό με πατάτες) και το ξιδάτο (σούπα σαν πατσάς) από ντόπια κρέατα. Το βράδυ ακολουθεί γλέντι στο χωριό της Λαγκάδας με ζωντανή μουσική και φαγητό.

Στη Τζιά, το πανηγύρι της Παναγίας της Καστριανής βρίσκεται βορειοανατολικά της Ιουλίδας σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Πολλοί και οι παραδοσιακοί χοροί που διοργανώνονται από συλλόγους και τοπικούς φορείς σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Στη Νάξο, το μεγάλο παραδοσιακό χορό του θα πραγματοποιήσει στις 17 Αυγούστου ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου.

πηγή: in.gr

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 135


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.