Σε λήψη μέτρων για τη σταθερότητα των τραπεζών προτρέπει το Eurogroup

Δημοσίευση: 27.06.2015, 23:44
Τελευταία Ενημέρωση: 27.06.2015, 23:44

Τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης προανήγγειλαν με ανακοίνωσή τους οι 18 υπουργοί της Ευρωζώνης μετά τη λήξη της άτυπης συνεδρίασής τους, στην οποία δεν μετείχε ο Γ.Βαρουφάκης.

Προτροπή εμμέσως πλην σαφώς στην Ελλάδα για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο πλαίσιο της λήψης μέτρων, με τη τεχνική βοήθεια των θεσμικών οργάνων, για την σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ειδικότερα, αντικείμενο της συνεδρίασης αυτής αποτέλεσε η επικείμενη λήξη του ελληνικού προγράμματος και οι επιπτώσεις από «τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές». 

Τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ σκοπεύουν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της Ευρωζώνης, με τη συνεργασία της ΕΚΤ και των Μηχανισμών Σταθερότητας, αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας» προσθέτουν.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αναφέρουν ότι παραμένει μέλος της ευρωζώνης και δηλώνουν «έτοιμοι να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, όπως απαιτείται, μετά από τη λήξη του οικονομικού διακανονισμού με τον ΕΤΧΣ».

Tην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ παρά τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις και την προθυμία των χωρών-μελών να τη βοηθήσουν τόνισαν και αρκετοί υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, άλλοι υπό το φόβο της μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας και άλλοι γιατί πραγματικά δεν επιθυμούν τη διάσπαση της ευρωζώνης.

Ο γερμανός υπουργός Οικονοιμκών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού διαβεβαίωσε πως η ευρωζώνη θα «κάνει τα πάντα για να αποφύγει οποιονδήποτε κίνδυνο μετάδοσης» της ελληνικής κρίσης, φρόντισε να υπογραμμίσει πως η Ελλάδα παραμένει «μέλος της ζώνης του ευρώ».

Ο γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν διαβεβαίωσε επίσης πως το «πεπρωμένο» της Ελλάδας είναι να παραμείνει εντός της ευρωζώνης, από την οποία «καμιά χώρα δεν επιθυμεί την έξοδό της».

«Η Ελλάδα είναι πληρες μέλος της ευρωζώνης», υπογράμμισε επίσης ο ιρλανός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ο οποίος τόνισε πως «δεν φοβάται για το ευρώ».

Ο ιταλός ομόλογός του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν υπογράμμισε από την πλευρά του πως «η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι διόλου αναπόφευκτη» και πως «η Αθήνα δεν έχει βγει από το ευρώ». 

Υπάρχει μια κατάσταση κρίσης και επίκεινται λήξεις προθεσμιών αποπληρωμής που θα δούμε αν θα τηρηθούν, «όμως δεν υπάρχει ενόψει καμιά έξοδος», πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup:

«Οι 18 υπουργοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και οι Θεσμοί πραγματοποίησαν άτυπη συνάντηση για να συζητήσουν την επικείμενη λήξη του τρέχοντος χρηματοδοτικού διακανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την Ελλάδα, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

» Η ενίσχυση της ΟΝΕ έχει συμβάλει στο να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει την κληρονομιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έχουμε προχωρήσει σημαντικά όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση, την εφαρμογή φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της δημοσιονομικής και οικονομικής διακυβέρνησης, την εμβάθυνση της χρηματοπιστωτικής ενοποίησης, ενώ καταφέραμε να έχουμε ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας. Είμαστε σε πολύ ισχυρότερη θέση απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης.

» Τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ σκοπεύουν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της Ευρωζώνης. Αυτό θα συμπληρώσει τις δράσεις στις οποίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει, υπό καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας και σύμφωνα με το καταστατικό της. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας παραμένουν ισχυρά και απολαμβάνουν την πλήρη υποστήριξή μας, όπως πάντα.

» Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για την ενδυνάμωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

» Τονίζουμε ότι η λήξη του οικονομικού διακανονισμού του ΕΤΧΣ με την Ελλάδα, χωρίς την προοπτική μιας συμφωνίας στη συνέχεια, θα απαιτήσει τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική υποστήριξη των θεσμικών οργάνων, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

» Η Ευρωομάδα θα παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ελλάδα και η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να συνεδριάσει εκ νέου για να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, εφόσον χρειάζεται, προς το συμφέρον της Ελλάδα ως μέλους της ζώνης του ευρώ.

» Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, όπως απαιτείται, μετά από τη λήξη του οικονομικού διακανονισμού με τον ΕΤΧΣ».

Με την παρένθεση ότι: «[Η δήλωση αυτή εγκρίθηκε από τους υπουργούς των κρατών μελών της ευρωζώνης, εκτός από την Ελλάδα]» καταλήγει η ανακοίνωση.

πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ  

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 138


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.