Το συνέδριο "Τουρισμός και Γαστρονομία: Το Επόμενο Βήμα" στη Σαντορίνη
Δημοσίευση: 25.09.2013, 11:50
Τουρισμός και Γαστρονομία: Το Επόμενο Βήμα
Η σύνδεση ενός προορισμού με τη γευστική εμπειρία είναι πλέον κυρίαρχο θέμα για όσους, σε κάθε γωνιά της γης, σχεδιάζουν στρατηγικές προσέλκυσης τουριστών. Η καταγραφή των προϊόντων, των συνταγών και των υπηρεσιών που είναι το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση ενός γαστρονομικού χαρτοφυλακίου προωθείται συστηματικά, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο. Το γεγονός όμως είναι ότι δεν αρκεί μόνο αυτό.
Το φαγητό, το κρασί και τα άλλα τοπικά προϊόντα από μόνα τους, όσο καλά και αν είναι, δεν μπορούν να δημιουργήσουν τουριστική ζήτηση, εκτός εάν αντιπροσωπεύουν την ταυτότητα και τη μοναδικότητα ενός προορισμού.
Ο γαστρονομικός τουρισμός μιας περιοχής δεν είναι υπόθεση μόνο των εστιατορίων και τυχόν εξειδικευμένων τουριστικών γραφείων αλλά αφορά στο σύνολο των τουριστικών δραστηριοτήτων και στο σύνολο του κλάδου τροφίμων, ποτών και των άλλων συναφών υπηρεσιών. Είναι βέβαια και υπόθεση των κατοίκων της περιοχής που θα πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια και να κατανοήσουν ότι το όφελος που προκύπτει αφορά συνολικά στον προορισμό.
Προϋπόθεση της επιτυχίας είναι η κατανόηση των αναγκών και η εξακρίβωση των προσδοκιών του επισκέπτη που επιλέγει έναν προορισμό με κριτήριο τη γαστρονομική του απόλαυση και κυρίως τη σε βάθος γνώση των ιδιαιτεροτήτων αυτής της εκλεκτής πελατείας.
Στα δύο τελευταία IMIC (2011, 2012), κύριο αντικείμενο του συνεδρίου ήταν τα θεωρητικά ζητήματα που αφορούν στη σχέση Τουρισμού και Γαστρονομίας και φιλοξένησαν πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και πρακτικές εφαρμογές από πετυχημένες επιχειρηματικές προσπάθειες.
Στο IMIC 2013 θα προσδιορισθεί και θα συζητηθεί το απαραίτητο “επόμενο βήμα”. Η εμπειρία που αποκτήθηκε από την επιτυχημένη πορεία της πρωτοβουλίας “2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη” θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.
Μεγάλη επιτυχία ήδη στην πορεία της διοργάνωσης είναι η συμμετοχή ως κεντρικού ομιλητή του Αμερικανού Erik Wolf, Executive Director του World Food Travel Association, πρόσωπο που θεωρείται αυθεντία διεθνώς σε θέματα γαστρονομικού τουρισμού.
Στόχος είναι το IMIC 2013 να είναι μία συνάντηση "σύνθεσης και συγκομιδής".
Σαντορίνη
Μετά από οκτώ επιτυχημένες διοργανώσεις στην Αθήνα, το IMIC πραγματοποιείται για πρώτη χρονιά στην περιφέρεια με την ευκαιρία της πρωτοβουλίας του Δήμου Θήρας να ανακηρύξει το 2013 «Έτος Γαστρονομίας Σαντορίνης» και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Θήρας και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Έχει ενταχθεί επίσης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της πρωτοβουλίας Θεσμοφόρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Culinary Tourism Bootcamp
Στο πλαίσιο του IMIC 2013 θα πραγματοποιηθεί επίσης ένα εντατικό σεμινάριο για την ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουρισμού με τίτλο «Culinary Tourism Bootcamp». Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν πρακτικοί τρόποι για να εδραιωθεί μια περιοχή ως δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός και να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες χάρη στην καλή κουζίνα και το καλό κρασί. Το σεμινάριο θα διενεργήσει ο Δρ. Δημήτρης Κούτουλας, ένας πολύπειρος επαγγελματίας του τουριστικού μάρκετινγκ και πανεπιστημιακός.
Δείτε επίσης
Τελευταίες ειδήσεις σχετικά με Σαντορίνη
- Ερώτηση του Μ. Καφούρου για το κλείσιμο του Καταστήματος των ΕΛΤΑ στο Εμπορείο
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εμπορείο για το κλείσιμο του ταχυδρομείου
- Μ. Καφούρος: Διασφάλιση δικαιώματος φοροαπαλλαγής σε ποσοστό 30% για τους αγρότες της Σαντορίνης
- Ο Νίκος Ζώρζος νέος Δήμαρχος Θήρας - Τα επίσημα αποτελέσματα
- Ν. Ζώρζος: Επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας
Τελευταίες ειδήσεις σχετικά με Τουρισμός
- Honey Trek: H Κάρπαθος στους 6 πιο ρομαντικούς και βιώσιμους προορισμούς
- Conde Nast Traveler: Το καλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας είναι το ΤΗΕ DOLLI του ομίλου της Grecotel
- Σημαντική αύξηση επισκεπτών το Σεπτέμβριο στην Πάρο
- Κυκλάδες: Βιώσιμη ανάπτυξη μέσω στρατηγικών επενδύσεων
- H Mύκονος πρώτη στα βραβεία Readers Choice Awards 2023 του περιοδικού Conde Nast Traveller
Τελευταίες ειδήσεις σχετικά με Κυκλάδες
- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κυκλάδων: Στη μνήμη της Κατερίνας Γιαραλή
- Μ. Καφούρος για ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης
- Φ. Φόρτωμας στη Βουλή: «Νευραλγικής σημασίας η συμβολή των αεροδρομίων στην ανάπτυξη των Κυκλάδων» (ΒΙΝΤΕΟ)
- Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις της Κατερίνας Μονογυιού
- Οι μισθοί δημάρχων, αντιδημάρχων, περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών
- Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια. - Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
- Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
- Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
- Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
- Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
- Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
- Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.