Κυκλάδες: Βιώσιμη ανάπτυξη μέσω στρατηγικών επενδύσεων

Δημοσίευση: 04.10.2023, 19:15

Οι Κυκλάδες μας, αυτά τα μαγευτικά νησιά με τις χρυσές αμμουδιές, τα καταγάλανα νερά, και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, αποτελούν τον προορισμό εκατομμυρίων επισκεπτών κάθε χρόνο. Ωστόσο, η ολοένα αυξανόμενη πίεση λόγω του υπερτουρισμού δυσχεραίνει τη διατήρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε υψηλό επίπεδο και θέτει συχνά σε κίνδυνο τη διατήρηση της φυσικής τους ομορφιάς, και δοκιμάζει τα όρια των υποδομών. Οι ειδικοί του τουρισμού...

... τα τελευταία χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, και εισηγούνται επιτακτικά την υιοθέτηση μιας πολιτικής που θα προωθεί τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το περιβάλλον και ο κυκλαδίτικος τρόπος ζωής. 

Οι στρατηγικές επενδύσεις είναι το μέλλον των Κυκλάδων

Για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές, οι Κυκλάδες χρειάζονται μια νέα στρατηγική προσέγγιση. Το δεκαετές στρατηγικό σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας φαίνεται να έχει μπει στον πάγο, ενώ και  το Χωροταξικό του Νοτίου Αιγαίου φέρεται να καθυστερεί παρ’ ότι πηγές της Περιφέρειας αναφέρουν ότι έχει ολοκληρωθεί.

Την ίδια ώρα, οι στρατηγικές επενδύσεις φαίνεται, κατά τους ειδικούς του τουρισμού, να αποτελούν το κλειδί για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, καθώς υπάγονται σε αυστηρό  ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο υποχρεώνει τους επενδυτές να καταρτίσουν Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) και Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). ΕΣΧΑΣΕ και ΣΜΠΕ υποβάλλονται σε δημόσια διαβούλευση και υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτή η απαιτητική διαδικασία ελέγχων εξασφαλίζει ότι οι τουριστικές επενδύσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων πληρούν τις υψηλότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές και συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προάγοντας έτσι τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με σεβασμό προς το περιβάλλον και την τοπική ιδιαιτερότητα προορισμών, όπως οι Κυκλάδες. Με την έκδοση, δε, του Προεδρικού Διατάγματος, που απαιτείται, εξασφαλίζεται στο μέγιστο η δέσμευση των επενδυτών για την – κατά γράμμα - υλοποίηση αυτών των επενδύσεων.

Το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου σε συνδυασμό με τις Στρατηγικές Επενδύσεις αποτελούν τα εργαλεία που μπορούν να οδηγήσουν στη  βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη προορισμών όπως οι Κυκλάδες που συγκεντρώνουν υψηλή πίεση, λόγω του τεράστιου όγκου των επισκεπτών που δέχονται, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Άλλωστε, η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της τουριστικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας είναι το κλειδί για τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και της προστασίας της  ιδιαιτερότητας των ελληνικών προορισμών, ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να απολαμβάνουν, εξίσου, το φυσικό κάλλος και το κυκλαδίτικο τρόπο ζωής.

Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ίο με οδηγό τον Όμιλο Calilo -Ένα Πρότυπο στρατηγικών επενδύσεων για τον Τουρισμό

Έχοντας από καιρό πια απομακρυνθεί από τα ξέφρενα πάρτυ για τα οποία έγινε γνωστή κυρίως κατά τη δεκαετία του 1990, η Ίος αποτελεί, τα τελευταία χρόνια, υπόδειγμα τουριστικής ανάπτυξης ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για τον ελληνικό ποιοτικό και βιώσιμο τουρισμό και διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης με οδηγό τον Όμιλο Calilo.

Λαμβάνοντας υπ’  όψη τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, ο Όμιλος Calilo έχει αναπτύξει επενδύσεις που εντάσσονται στις Στρατηγικές Επενδύσεις Εθνικής Σημασίας, με στόχο την συνολική βιώσιμη ανάπτυξη της Ίου. Η προσέγγισή του συνδυάζει την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την προστασία του κυκλαδίτικου τοπίου της Ίου και την ανάδειξη του νησιού ως κορυφαίου βιώσιμου ταξιδιωτικού προορισμού. Οι πρσπάθειες οτυ Ομίλου έχουν ήδη αναγνωριστεί από το National Geographic και τους New York Times.

Με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο δόμησης στο 0,2, ο σχεδιασμός των επενδύσεων του Ομίλου Calilo στο νησί της Ίου, προβλέπει έως 75% χαμηλότερο του ισχύοντος συντελεστή δόμησης που κυμαίνεται από 0,06 έως 0,04, ο οποίος αντιστοιχεί στο 50% του Συντελεστή Δόμησης που ισχύει  στην εκτός σχεδίου περιοχή στην  Ίο (ΣΔ 0,1). Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ειδικών απαιτούμενων εκ της νομοθεσίας μελετών που ήδη διενεργεί, ο Όμιλος Calilo, επιβεβαιώνει την υπεύθυνη επιχειρηματική δράση του και μέσα από τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων που εκπονεί, δεσμευόμενος να συμβάλλει στην ενίσχυση της προστασίας και την ανάδειξη προς όφελος της τοπικής κοινωνίας συγκεκριμένων των ζωνών που βρίσκονται εντός των εκτάσεών του και καλύπτουν περισσότερο από 80% των συνολικών εκτάσεών του.

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 143


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.