Το Animasyros 2021 επιστρέφει για δεύτερη χρονιά σε Phygital μορφή!

Δημοσίευση: 12.07.2021, 12:43
Τελευταία Ενημέρωση: 12.07.2021, 12:55

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros ξεκίνησε το ταξίδι του στον κόσμο του ανιμέισον στις 19 Σεπτεμβρίου 2008 στη Σύρο και από τότε δίνει ραντεβού κάθε Σεπτέμβριο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Φέτος, το Animasyros 2021 πραγματοποιείται στις 22-26 Σεπτεμβρίου 2021, σε phygital μορφή.

Η ετήσια διοργάνωση του Animasyros, διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και το τμήμα της Αγοράς, ενώ δε λείπουν παράλληλες δράσεις, όπως εκθέσεις, συναυλίες και πάρτι.

Το Animasyros ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία της Αστικής Εταιρείας μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ-Εταιρία Αστικού Πολιτισμού», για την ανάδειξη και την προώθηση της κινηματογραφικής τέχνης της εμψύχωσης στο κοινό, στοχεύοντας ταυτόχρονα στη θεμελίωση και τη διατήρηση ενός δημιουργικού πυρήνα συνάντησης και δικτύωσης των καλλιτεχνών και επαγγελματιών του χώρου του ανιμέισον σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Σε 13 εκδόσεις έχουν προβληθεί στο πλαίσιο του Animasyros πάνω από 2.700 ταινίες ανιμέισον από όλο τον κόσμο, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 68 πρωτότυπες ταινίες με αφορμή τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, πάνω από 25 πρότζεκτ έχουν παρουσιαστεί στην Αγορά, το Φεστιβάλ έχουν επισκεφθεί πάνω από 1100 καλεσμένοι από τα 4 σημεία του ορίζοντα.

Το όνομα του φεστιβάλ, animasyros, είναι ένα λογοπαίγνιο της λέξης animation και Σύρος. Έτσι, πίσω στο 2008, όταν ο Πέτρος Χριστούλιας, ο δημιουργός της μασκότ (character design), έψαχνε αναφορές σε μια εμβληματική κυκλαδίτικη εικόνα, «ταξίδεψε»  5000 χρόνια πριν, στην εποχή του Χαλκού, για να συναντήσει – και να μας ξανασυστήσει – το αρχέτυπο σύμβολο της κυκλαδικής τέχνης, που αποτελεί  ταυτόχρονα και μια σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας: Το κυκλαδικό ειδώλιο.

Το πρόσωπο του κυκλαδικού ειδωλίου, μια μαρμάρινη λεία πρόσοψη με μοναδικό χαρακτηριστικό την προεξοχή της μύτης οδήγησε στην ανάγκη να υπονοηθεί η όραση. Φορώντας του ένα ζευγάρι μεγάλα αστεία γυαλιά, το λιτό τριγωνικό κεφάλι με το διόλου θεληματικό πηγούνι δημιούργησε αμέσως το συνειρμό της γνωστής καρικατούρας του Woody Allen, ενός πολυσχεδιασμένου προσώπου που έχει αναχθεί σε αρχετυπική εικόνα του σκηνοθέτη. Έτσι, τονίζοντας λίγο τη μύτη – που είναι και το μόνο χαρακτηριστικό – και με δύο στοιχειώδη πόδια, δημιουργήθηκε ένας πολύ απλός χαρακτήρας που αποτελεί πρόκληση για ένα δημιουργό, αφού χωρίς περιττή πληροφορία ανάγεται σε σύμβολο τόσο του τόπου όσο και του περιεχομένου του Φεστιβάλ. Το όνομα της μασκότ, «Ανιμασπύρος», είναι επίσης ένα παιχνίδι παρήχησης με τη Σύρο και το γνωστό ελληνικό αντρικό όνομα Σπύρος, μιας κι έτσι τον «βάφτισε» μια παρέα εθελοντών φοιτητών του φεστιβάλ που τότε σπούδαζαν στην Κέρκυρα, ένα νησί γνωστό για τους εκατοντάδες… Σπύρους! Ταυτόχρονα η μασκότ αναπτύχθηκε σε τρισδιάστατη φιγούρα από τον Κωνσταντίνο Πέτρου (character developer) και έγινε animation: φτάνοντας με το καράβι στο λιμάνι της Σύρου, έπιανε αμέσως δουλειά, κινηματογραφώντας την πολύχρωμη Ερμούπολη!

Με την ευκαιρία της 10ης  επετείου διοργάνωσής του φεστιβάλ (2008-2017), ο Ανιμασπύρος αναπτύχθηκε και σε γλυπτό από τους γλύπτες Γιώργο Κοντονικολάου, Χρήστο Μπληγιάννο και Ηλία Σιψά από το Β’ Eργαστήριο Γλυπτικής του Καθ. Γιώργου Λάππα, με επιμέλεια της Καθ. Αφροδίτης Λίτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (στην Αθήνα) και εγκαινιάστηκε στο animasyros 10, στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 από τον -τότε –  Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό. Σήμερα βρίσκεται μόνιμα τοποθετημένος στον αίθριο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Animation της χώρας, θα πραγματοποιηθεί για 14η συνεχή χρονιά, από τις 22 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, στο νησί της Σύρου, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». 

Το Animasyros 2021 επιστρέ­φει για δεύτερη χρονιά στη «Phygital» μορφή του. Το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθεί τόσο σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου, όσο και σε live streaming. Κύρια θε­ματική του Animasyros φέτος είναι η Ελευθερία, ορμώμενη από τη 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Παράλληλα, προβάλλονται 250 ταινίες animation, εθνικά και διεθνή διαγωνι- στικά τμήματα, διαγωνιστικά τμήματα ταινιών για παιδιά & με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματική.

Παράλληλα, το φεστιβάλ θα διοργανώσει πέ­ντε (5) εκπαιδευτικά προγράμματα και αιτήσεις συμμετοχής θα ξεκινήσουν τέλος Αυγούστου. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους, νέους επαγγελματίες, ΑμεΑ και ηλικιωμένους θα εμπνέονται από καλλιτεχνικά έργα που αφορούν ή δημιουργήθηκαν με αφορμή την Ελληνική Επανάσταση. Η Αγορά στην 7η έκδοσή της, αφιερώνεται στο MEDAnima, ένα αφιέρωμα σε δημιουργούς και ταινίες animation από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογεί­ου, όπως τη βόρεια Αφρική, το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα και επιλεγμένες βαλκανικές χώρες. Διοργανώνεται επίσης το pitching forum.

Όλες οι προβολές και οι δράσεις του Animasyros είναι με ελεύθερη είσοδο.

Ώρες Προβολών: 17.00-00.00

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στο www.animasyros.gr  

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 128


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.