Ν. Λεβογιάννης: Τα περί μεταφοράς του Κούρου του Απόλλωνα μόνο ως ανοησία μπορούν να χαρακτηριστούν!

Δημοσίευση: 24.01.2021, 14:28
Τελευταία Ενημέρωση: 24.01.2021, 15:13

Ο φιλόλογος και πρώην βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Λεβογιάννης, τοποθετείται, με αφορμή την κατάθεση ερώτησης του επικεφαλής της "Ελληνικής Λύσης" στη Βουλή, στην οποία ερωτούσε την υπουργό Πολιτισμού "εάν είχε πρόθεση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ολοκληρωθεί η λάξευση του Κούρου του Απόλλωνα στη Νάξο και να τοποθετηθεί αυτό σε δεσπόζον σημείο του νησιού"! Ο Νίκος Λεβογιάννης, εκφράζοντας κατά την άποψή μας και την τοπική κοινωνία και όχι μόνο, στο σχετικό άρθρο του, με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, υπογραμμίζει, πως τα περί μεταφοράς του Κούρου του Απόλλωνα μόνο ως ανοησία μπορούν να χαρακτηριστούν γι αυτό εξ’ άλλου ο Κ. Βελόπουλος απέσυρε άρον-άρον την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή...

Ακολουθεί το άρθρο του Νίκου Λεβογιάννη πλαισιωμένο με σχετικές φωτογραφίες:

"ΟΣΑ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΟΥ ΤΟΥ ΑΠΌΛΛΩΝΑ ΠΟΥ ΕΦΘΑΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗ…ΒΟΥΛΗ ΜΟΝΟ ΩΣ ΑΝΟΗΣΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ 

Γράφει ο φιλόλογος-πρώην Βουλευτής, Νίκος Ι. Λεβογιάννης

Το αρχαίο  λατομείο του Απόλλωνα είναι αχανές και απλώνεται σε όλη την έκταση στις πλαγιές πάνω απο τον οικισμό του Απόλλωνα, που επίσης είναι χτισμένος μέσα στο αρχαίο λατομείο, το οποίο εκτείνεται μέχρι τη θάλασσα, τόσο σε όλο το πλάτος του όρμου του Απόλλωνα, όσο και στον όρμο Αφόρμους βόρεια του οικισμού.

Ο υπερμεγέθης ημίεργος κούρος του πωγωνοφόρου ΔΙΟΝΥΣΟΥ μήκους 11 μέτρων  βρίσκεται εκεί ακριβώς που λαξεύτηκε, ενώ στην πλευρά του που αγγίζει σχεδόν το βουνό φαίνονται ακόμη έντονα τα ίχνη της κοπής του από αυτό.

Οι αρχαίοι γλύπτες πρώτα χάραξαν την μορφή του πάνω στον βράχο, μετά τον αποκόλλησαν από το βουνό και στη συνέχεια άρχισαν να τον δουλεύουν.

Στο αχανές αρχαίο λατομείο του Απόλλωνα διασώζονται απειράριθμα ίχνη της λατόμευσης στους 3 αιώνες (7ος, 6ος, 5ος) που αυτό λειτουργούσε.

Περπατώντας μέσα σ' αυτο εντοπίζεις κομμάτια απο ΚΟΛΩΝΕΣ από ΜΕΛΗ ΚΟΥΡΩΝ, χαρακιές πάνω στα βράχια, πολυάριθμες θέσεις αποκοπής μαρμάρινων όγκων, ερείπια ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ και χώρων διαμονής των εργατών, χαρακιές σε βράχους καταγραφής του αριθμού των μαρμάρινων όγκων που κόβονταν, την ΕΠΙΓΡΑΦΗ "όρος χωρίου ιερού Απόλλωνος" στην κορυφή του λόφου, που χρονολογείται περί το 500 π.Χ. και από την οποία έχει πάρει και το όνομά της η περιοχή και ο οικισμός. 

Διασώζονται επίσης κάτω από οικοδομές το ΑΡΧΑΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΣΤΡΩΜΕΝΟ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ, πάνω στο οποίο μετακινούσαν τους μαρμάρινους όγκους με το σύστημα της διολίσθησης, κατεβάζοντάς τους στη θάλασσα, για να μεταφερθούν στη Δήλο κυρίως, αλλά και αλλού.

Διασώζεται σε μεγάλη έκταση και ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΜΩΛΟΣ, κατασκευασμένος από τεράστιους επεξεργασμένους μαρμάρινους ογκόλιθους, που μεταφέρθηκαν εκεί και χτίστηκαν. Στους ογκόλιθους αυτούς διακρίνονται ακόμη έντονα οι ΣΦΗΝΙΕΣ αποκοπής τους από το βουνό. Σφηνιές εντοπίζονται και σε πολλά σημεία του αρχαίου λατομείου.

Είναι γνωστό ότι στα δυο αρχαία  λατομεία της Νάξου, του Απόλλωνα και των Μελάνων-Ποταμιάς, γεννήθηκε το πρώτον στον ελλαδικό χώρο η μεγαλύτερη τέχνη της αρχαιότητας η ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΙΚΗ.

Στα δύο αυτά αρχαία λατομεία κατασκευάστηκαν περι τους 150 κούρους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε διάφορα μέρη του αρχαίου κόσμου, ενώ το σύνολο σχεδόν των μαρμάρινων έργων της ΔΗΛΟΥ όπως η ΣΤΟΑ ΤΩΝ ΛΕΟΝΤΩΝ, ο υπερμεγέθης κούρος του θεού ΑΠΟΛΛΩΝΑ και πολλά άλλα, προέρχονται από αυτά τα δύο αρχαία λατομεία της Νάξου.                                                            

ΟΣΑ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΜΟΝΟ ΩΣ ΑΝΟΗΣΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ

Γι αυτό εξ άλλου ο ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ απέσυρε άρον-άρον  την ΕΡΩΤΗΣΗ που κατέθεσε στη Βουλή....

Το πιθανότερο είναι ότι κάποιος Κωμιακίτης τον παρέσυρε κάνοντας ...καλαμπούρι....είναι γνωστοί εξ άλλου οι Κωμιακίτες για το έξυπνο χιούμορ τους. 

Στον απέραντο αυτό αρχαιολογικό χώρο μπορεί κανείς να διακρίνει όλες τις φάσεις, τις δραστηριότητες και την τεχνική της μαρμαρογλυπτικής τέχνης. Δυστυχώς η πρόσβαση  στον εκπληκτικό αυτό χώρο είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη, αλλά με πολύ μικρές και αδάπανες σχεδόν παρεμβάσεις θα καταστεί πολύ εύκολη.  

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;

1) Η δημιουργία μικρών μονοπατιών με τον καθαρισμό από τους θάμνους και τη σήμανση με απλές ταμπέλες για να οδηγείται ο επισκέπτης στα σημεία που υπάρχουν ίχνη και απομεινάρια  λατόμευσης.
2) Η διάνοιξη, ο καθαρισμός  και η σήμανση του μονοπατιού που οδηγεί στην  ΕΠΙΓΡΑΦΗ που χρονολογείται στα τέλη στο 500  π.Χ. και βρίσκεται στην νότια πλευρά της κορυφής του λόφου, χαραγμένη πάνω στον μαρμάρινο κάθετο όγκο του βουνού. Σήμερα  η πρόσβαση σ’ αυτήν είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη.
3) Πινακίδα πάνω στον δημόσιο δρόμο που να οδηγεί στον αρχαίο μώλο.
6)  Μικρές επεξηγηματικές πινακίδες στα κυριότερα σημεία του αρχαίου λατομείου που να περιγράφουν τα ευρήματα και την ιστορία του λατομείου.
4) Θα μπορούσε ακόμη να αναδειχτεί η πλούσια και μοναδική χλωρίδα που καλύπτει ολόκληρη την έκταση του αρχαίου λατομείου, ιδιαίτερης ομορφιάς με τους πολύχρωμους θάμνους της.  
Τέλος: Σύμφωνα με μαθηματικές μετρήσεις, ανάμεσα στα τρία Αρχαία Ιερά και μνημεία: 1) του αγάλματος του Απόλλωνα στο Ιερό της Δήλου, 2) του ημίεργου κούρου του Διονύσου στον Απόλλωνα Νάξου και 3) της Πορτάρας στο νησάκι «Παλάτια» στη Χώρα Νάξου, σχηματίζεται ένα ισοσκελές τρίγωνο
."

Newsroom Cyclades Voice

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 108


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.