Η πρόταση για δημοψήφισμα στο επίκεντρο της συνάντησης στις Κάννες για την Ελλάδα

Δημοσίευση: 02.11.2011, 13:32

Μία νέα διευρυμένη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί ουσιαστικά την Τετάρτη στις Κάννες, μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα από τη Σύνοδο των Βρυξελλών και την απόφαση για το νέο πακέτο βοήθειας των 100+30 δισ. ευρώ και το «κούρεμα» 50% στο χρέος που κατέχουν ιδιώτες. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εκλήθη εσπευσμένα να μεταβεί στις Κάννες, όπου την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των ηγετών της G-20.
(Φωτογραφία: ΑΠΕ )

 Οι Ευρωπαίοι εταίροι διαμηνύουν στην Αθήνα ότι δεν μπορεί να αλλάξει η συμφωνία των Βρυξελλών για το πακέτο των 100 +30 δισ. ευρώ και τη μείωση του χρέους και όλα δείχνουν να κρέμονται σε μία κλωστή.

Τόσο το σημερινό όσο και το πρόγραμμα των επομένων ημερών θα είναι βαρύ, γεμάτο με αλλεπάλληλες συναντήσεις και συσκέψεις,

Σήμερα, στις 6:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) θα γίνει η πρώτη μεγάλη συνάντηση, στην οποία θα είναι παρόντες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. 

Αργότερα, στις 9:30 το βράδυ, θα συναντηθούν με τον Γ. Παπανδρέου. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος το πρωί της Τετάρτης πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν.

Σκληρό πόκερ για τη συμφωνία


Αντικείμενο της συνάντησης η πρόταση για δημοψήφισμα και οι πιθανές επιπλοκές που φοβούνται οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι θα προκαλέσει η υλοποίησή της.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ξεκαθαρίσουν στο μήνυμά τους προς την Αθήνα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης από τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με όσα δήλωσαν -ανωνύμως- Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα στους Έλληνες ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες. Χρειάζεται άμεσα να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης: Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον Ιανουάριο» δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με το Dow Jones Newswire.

Μετά την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος οι Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί επικοινώνησαν τηλεφωνικά για να συζητήσουν τις εξελίξεις και να συντονίσουν τα επόμενα βήματα.

Σε δηλώσεις του ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στο τηλεφώνημά τους επανέλαβαν ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου θα «επιτρέψουν την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη». 

Γερμανία και Γαλλία επιθυμούν «σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, την εκπόνηση ενός χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή των αποφάσεων» της Συνόδου Κορυφής, σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ανακοίνωσαν στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όπως έχει συμφωνήσει με την ευρωζώνη και την διεθνή κοινότητα».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έχουν «ληφθεί υπόψη», ενώ Ρομπάι και Μπαρόζο δηλώνουν πεπεισμένοι ότι τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου είναι «ό,τι καλύτερο» για την Ελλάδα.

Η συμφωνία των Βρυξελλών έχει πολλά θετικά και πολλά «θολά» σημεία. Αν και στις επίσημες ανακοινώσεις γίνεται λόγος για «κούρεμα» 50% του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες (εκτιμώμενο όφελος 103 δισ. ευρώ περίπου), στο τελικό κείμενο της συμφωνίας που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις ίσως δεν υπάρξει άμεση μείωση του χρέους, αλλά υπολογισμοί με βάση την «καθαρή παρούσα αξία» (net present value).

Στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, οι τραπεζίτες εκτιμούσαν ότι η απομείωση θα είναι 21%, ωστόσο το όφελος για την Ελλάδα ήταν τόσο μικρό που η συμφωνία καταργήθηκε πριν καν εφαρμοσθεί.

Ο στόχος για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ αμφισβητείται. Για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος, στη διαδικασία της αναδιάρθρωσης θα πρέπει να ενταχθούν και τα ομόλογα (ονομαστικής αξίας 55 δισ. ευρώ) της ΕΚΤ και όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές το «κούρεμα» στα ομόλογα ιδιωτών θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για το νέο πακέτο βοήθειας και το κούρεμα (;) 50%, οι επενδυτικοί οίκοι και οι αναλυτές υποστήριζαν ότι και με αυτές τις αποφάσεις το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. Η Fitch προβλέπει ότι μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, το 2012 το χρέος θα είναι στο 142% του ΑΕΠ.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου έβγαλε τον -τελευταίο- άσο από το μανίκι του. Προωθώντας την πρόταση για δημοψήφισμα, διεκδικεί μία καλύτερη συμφωνία.

Το τι θα προκύψει απ' αυτό το «θρίλερ» θα φανεί πολύ σύντομα.

Πηγή: in.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 66


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.