Στη Νάξο "έφτασε" το μεγάλο βραβείο Europa Nostra 2018 για την αποκατάσταση της Αγ. Κυριακής Απειράνθου

Δημοσίευση: 07.10.2018, 11:55
Τελευταία Ενημέρωση: 07.10.2018, 20:10

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, διοργάνωσαν επιτόπια τελετή απονομής του Grand Prix, της κορυφαίας διάκρισης-βραβείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2018 για το έργο «Αποκατάσταση του Βυζαντινού Ναού της Αγίας Κυριακής στην Απείρανθο της Νάξου», το Σάββατο 6 Οκτωβρίου το μεσημέρι στο χώρο του βραβευμένου Ιερού Ναού και το βράδυ στην πρώην Σχολή Ουρσουλινών.

Η αποκατάσταση ενός από τα σπανιότερα Βυζαντινά μνημεία του Αιγαίου, της Αγίας Κυριακής, που αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία της εικονομαχίας και βρίσκεται στην Απείρανθο της Νάξου πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, του ελβετικού συλλόγου Association Hagia Kyriaki, Naxos και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, καθώς και με τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας και, όπως επισημάνθηκε, θα συμβάλει σημαντικά στην αειφόρο ανάπτυξη του νησιού.


Ένα χρόνο μετά από τις 7 Οκτωβρίου 2017, οπότε πραγματοποιήθηκε η Ακολουθία Αγιασμού και Θυρανοιξίων του Βυζαντινού Ναού της Αγίας Κυριακής, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τόσο στο χώρου του Ναού, όσο και στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου (πρώην Σχολή Ουρσουλινών, προκειμένου η σημαντική διάκριση με το 1ο Βραβείο, Grand Prix 2018 - Europa Nostra που απονεμήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Βερολίνο για το έργο αποκατάστασης του Ναού, να "φτάσει" στη Νάξο και στην τοπική κοινωνία της Απειράνθου.
 




Όπως όλοι οι ομιλητές επισήμαναν, η Αγία Κυριακή αποτελεί μία σπάνια περίπτωση βυζαντινού ναού με διατηρημένο ανεικονικό διάκοσμο, που αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία της εικονομαχίας της θεολογικής και πολιτικής διαμάχης σχετικά με τη λατρεία των εικόνων που συντάραξε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατά τον 8ο και 9ο αιώνα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ανεικονικός διάκοσμος του ναού ο οποίος περιλαμβάνει σταυρούς γεωμετρικά και φυτικά θέματα καθώς και μοναδικές παραστάσεις πτηνών.

Η προσπάθεια για τη διάσωση του μνημείου ξεκίνησε το 1993 με τη χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης από ελβετικούς συλλόγους, ενώ η πρωτοβουλία συνεχίστηκε από το 2005 από τον ελβετικό σύλλογο Association Hagia Kyriaki, Naxos σε στενή συνεργασία από το 2010 με το συμβούλιο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ελληνικής Eταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

Oι πολυετείς προσπάθειες των δύο σωματείων ευδοκίμησαν και με μέριμνά τους πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2013-2014 εργασίες στερέωσης και στεγάνωση του μνημείου υπό την επίβλεψη των αρχιτεκτόνων Γ. Κίζη, Κ. Ασλανίδη, Χ. Πινάτση και την εποπτεία της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Κατά την περίοδο 2015 - 2016 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων συντήρησε το μοναδικό ζωγραφικό διάκοσμο του ναού με πιστώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την οικονομική υποστήριξη των δύο σωματείων.

Χορηγοί, ήταν: Σύλλογοι J.-G. Eynard και Amities greco-suisses, ϊδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου,  Ίδτυμα Α.Γ. Λεβέντη, Θανάσης και Μαρίνα Μαρτίνου, Σύλλογος Association Hagia Kyriaki, Naxos και άλλοι δωρητές.

Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση της προέδρου της Ελληνικής Eταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Λυδίας Καρρά, για την αναγκαιότητα ώστε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διάσωση και συντήρηση σημαντικών μνημείων πολιτισμού να συμμετέχει η τοπική κοινωνία.

Αυτό έγινε και στην περίπτωση της Αγίας Κυριακής, αφού η τοπική κοινότητα συνέβαλε και αγκάλιασε την προσπάθεια αποκατάστασης αυτού του τόσο σημαντικού βυζαντικού ναού, όπως επισήμαναν, τόσο ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης, αλλά και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ



 
 
Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν ακόμη, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Παροναξίας, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και έπαρχος Νάξου, Γιάννης Μαργαρίτης, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.
 


Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακή μουσική που ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους στο χορό, ενώ προσφέρθηκε μπουφές.
 


Έπαιξαν τζαμπουνοτούμπακα: Μιχάλης Αλιμπέρτης, Γλυκερία Αλιμπέρτη, Νίκος Κορρές, Δέσποινα Κορρέ.

Βιολί: Νίκος Κονιτόπουλος, Λαούτο: Βαγγέλης Κακλαμάνος.
 

Η ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη
 

Ο δήμαρχος, Μανόλης Μαργαρίτης

Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, Γιάννης Μαργαρίτης, Δημήτρης Αθανασούλης
 

Ο δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης με τη σύζυγό του, ο βουλευτής, Νίκος Μανιός, Μιχάλης Φραγκίσκος
 

Ο βουλευτής, Νίκος Μανιός, με τον ιερέα της Απειράνθου έξω από το Βυζαντινό Ναό της Αγ. Κυριακής
 

Η ΓΓ του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και ο βουλευτής Νίκος Μανιός
 
Η ΓΓ του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη
 


Newsroom Cyclades Voice

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 144


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.