Μαγική νύχτα στους αρχαιολογικούς χώρους κάτω από την πανσέληνο

Δημοσίευση: 13.08.2011, 22:37
Τελευταία Ενημέρωση: 14.08.2011, 00:26

Χιλιάδες ζευγάρια, οικογένειες και παρέες όλων των ηλικιών, κατέκλυσαν και φέτος τους 78 ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη την Ελλάδα, για να χαρούν μια μαγική καλοκαιρινή νύχτα κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι, την πιο ξεχωριστή πανσέληνο του χρόνου. Στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου κατακλύστηκε από κόσμο ο χώρος στο ύψος του Ηρωδείου για ένα βράδυ κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι, υπό τους ήχους της μουσικής του Μίμη Πλέσσα, με την Ακρόπολη σε πρώτο πλάνο. Στη Νάξο, άνοιξε και φέτος ο αρχαιολογικός των Υρίων, όπου έγινε μουσική εκδήλωση με τίτλο "Οι φωνές της πόλης" από το 11ο Φεστιβάλ Νάξου σε συνεργασία με την ΚΑ΄ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων και με χορηγία του δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων..

Η εκδήλωση στα Ύρια:
Οι φωνές της πόλης 
Η Μάνια Παπαδημητρίου (αφήγηση, τραγούδι) και ο Κώστας Βόμβολος (πλήκτρα, ηλεκτρονικά, φωνή, ) ερμήνευσαν τραγούδια και κείμενα γραμμένα για πόλεις υπαρκτές ή φανταστικές.
Αποσπάσματα  από τις «Αόρατες πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο, τις «Φωνές του Μαρακές» του Ελίας Κανέτι, συνδιαλέγονται με  τραγούδια των Ζακ Μπρελ, Τομ Γουέιτς, Λέοναρντ Κοέν, Λου Ρηντ, Μάνου Χατζηδάκι, Μίκη Θεοδωράκη κ.α.
 

Η πανσέληνος του Αυγούστου γίνεται πιο πορφυρή, μεγαλύτερη και φωτεινότερη, λόγω του μικρότερου τόξου που διαγράφει στον ορίζοντα. 

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη γλυκιά καλοκαιρινή νύχτα, το μυστήριο και τους θρύλους που περικλείει κάθε πανσέληνος και την καλή παρέα, κάνει την ενατένισή του μια μοναδική εμπειρία. 

Το γεγονός ότι περισσότεροι από 78 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, παρέμειναν ανοιχτά, με τους περισσότερους να φιλοξενούν μουσικές ή θεατρικές εκδηλώσεις, κατέστησαν τη βραδιά του Σαββάτου «μαγική» για χιλιάδες ανθρώπους.

«Είναι πολύ σημαντικό που ένας τόσος μεγάλος αριθμός αρχαιολογικών χώρων είναι φέτος ανοιχτός, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση. Πρόκειται για βραδιά που προσφέρεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία προς όλους τους Έλληνες και τους επισκέπτες, θεσμό που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 και συνεχίζεται έκτοτε», δήλωσε η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη.

Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε κάποιον ποιητή. Πέρσι, τιμήθηκε η μνήμη του Νίκου Καββαδία και πρόπερσι του Γιάννη Ρίτσου. Φέτος, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, η αυγουστιάτικη βραδιά είναι αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη.

Στο φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων δεν περιελήφθησαν η Ακρόπολη και το Σούνιο, δεδομένου ότι και στους δύο αρχαιολογικούς χώρους πραγματοποιούνται έργα αναστήλωσης.

Πηγές: in.gr, naxosnews.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 117


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.