Τερέζα Μέι: Μια «σιδηρά κυρία» μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ

Δημοσίευση: 13.07.2016, 12:48
Τελευταία Ενημέρωση: 13.07.2016, 12:49

Η Τερέζα Μέι είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ (1979-1990). Διαδέχεται τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον πολιτικό που έφερε τους Συντηρητικούς στην εξουσία, το 2010, και αποχωρεί με τη Βρετανία εκτός ΕΕ. Το Brexit καλείται τώρα να χειριστεί μια γυναίκα.
H Τερέζα Μέι στην είσοδο του «10» της Ντάουνινγκ Στριτ (Φωτογραφία: Reuters)

Αυτή είναι η ιστορία και η πολιτική της διαδρομή.

Στο πρόσωπό της διακρίνουν χαρακτηριστικά της Μάργκαρετ Θάτσερ. Επιλέγει να μην προβαίνει σε πύρινες δηλώσεις και προτιμά να λειτουργεί ως φωνή συναίνεσης ανάμεσα στους υποστηρικτές του Brexit και του Βremain στους κόλπους του κόμματος των Συντηρητικών.

Η Τερέζα Μέι, που επιβεβαίωσε τις προβλέψεις οι οποίες την ήθελαν πρώτη στην εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου ή νέας πρωθυπουργού στη Βρετανία, έχει τονίσει ότι η χώρα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη στη διαπραγματευτική της θέση, αναφορικά με τη συμφωνία αποχώρησής της από την ΕΕ.

H μακροβιότερη υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας επισήμανε, πριν από λίγες ημέρες, ότι κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το μέλλον των πολιτών που φτάνουν από χώρες της ΕΕ στη Βρετανία.

Κύκλοι προσκείμενοι στην Τερέζα Μέι είχαν δηλώσει στον Independent πως κατά την άποψη της υπουργού δεν θα ήταν «σοφό να υποσχεθούμε αυτή τη στιγμή σε πολίτες που προέρχονται από χώρες της ΕΕ ότι θα μπορούν να διαμείνουν στη Βρετανία. Εάν προχωρούσαμε σε μια τέτοια ενέργεια, θα έπρεπε να ισχύσουν οι ίδιοι όροι για οποιονδήποτε πολίτη της ΕΕ αποφάσιζε να έρθει στη Βρετανία προτού αποχωρήσει από την Ένωση».

Η «συναινετική φωνή» των Τόρις

Πάνω από 20 χρόνια πολιτικής διαδρομής διανύει η Τερέζα Μέι που φιγουράρει όλο και περισσότερο σε εξώφυλλα μέσων ενημέρωσης ως μια «νέα Θάτσερ».

Μαζί με το συντηρητικό ντύσιμο, που θυμίζει την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, αλλά και την Άνγκελα Μέρκελ, δεν περνά απαρατήρητη η πολιτική που εφάρμοσε όσον αφορά σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας.

Περιγράφοντάς την τα διεθνή μέσα, μιλούν για μια δυναμική φιγούρα που μπορεί να αλλάξει την πολιτική σκακιέρα, ενώ έχει σχολιαστεί και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν απομονώθηκε από τους υποστηρικτές του Brexit»

Αρκετοί στη Βρετανία μιλούν για μια ήρεμη δύναμη που τήρησε διακριτική στάση πριν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Όπως, δε, αναφέρεται στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, η Τερέζα Μέι ελίχθηκε με έξυπνο τρόπο γύρω από το δημοψήφισμα, αφήνοντας τα γεγονότα «να εξελιχθούν». Η εφημερίδα κάνει ακόμη λόγο για συγκρατημένη στάση εκ μέρους της υπουργού, στάση που συνετέλεσε στο να αποφευχθεί η απομόνωσή της από ομάδες των Τόρις που τάσσονται υπέρ του Brexit.

Τα πρώτα βήματα στην πολιτική

Η Τερέζα Μέι γεννήθηκε το 1956 στο Ίστμπουρν, σπούδασε Γεωγραφία στην Οξφόρδη και εργάστηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Είναι παντρεμένη με τον Φίλιπ Μέι και δεν έχει αποκτήσει παιδιά. Στα έδρανα του Βρετανικού Κοινοβουλίου κάθισε για πρώτη φορά ως βουλευτής του κόμματος των Συντηρητικών πριν από 20 χρόνια.

Έγινε η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος του Κόμματος των Συντηρητικών το 2002, οπότε και είπε ότι το κόμμα της αντιμετωπίζεται ως ο «σκληρός παίκτης» της πολιτικής. Από το 2010 κατέχει τη θέση της υπουργού Εσωτερικών βάζοντας ψηλά στην ατζέντα τις μεταρρυθμίσεις σε θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης. Το 2014 αναδείχθηκε η μακροβιότερη υπουργός Εσωτερικών τα τελευταία 50 χρόνια.

Έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για να εκλεγεί βουλευτής το 1992, ενώ στην πολιτική της πορεία συμπεριλαμβάνεται η θητεία ως δημοτική σύμβουλος στο Μέρτον του Λονδίνου από το 1986 μέχρι το 1994. Από το 1999 μέχρι το 2001 διετέλεσε σκιώδης υπουργός Παιδείας, από το 2003 μέχρι το 2004 σκιώδης υπουργός Μεταφορών, από το 2004 μέχρι το 2005 σκιώδης υπουργός Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, από το 2005 έως το 2009 σκιώδης υπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων και από το 2009 έως το 2010 σκιώδης υπουργός Εργασίας.

Η ευσυνείδητη μαθήτρια, κόρη προτεστάντη ιερέα

Από τα σχολικά της, μόλις, χρόνια η Τερέζα Μέι είχε γνωστοποιήσει την ιδεολογική της θέση τασσόμενη υπέρ του Συντηρητικού κόμματος. Υπήρξε, όπως έχει δηλώσει, ευσυνείδητη μαθήτρια, που δεν επαναστατούσε στο θρησκευόμενο περιβάλλον στο οποίο είχε μεγαλώσει. Όπως και η Άνγκελα Μέρκελ, έτσι και η Τερέζα Μέι είναι κόρη προτεστάντη ιερέα. Μέχρι σήμερα η τελευταία εξακολουθεί να πηγαίνει τακτικά στην εκκλησία.

Στα φοιτητικά της χρόνια η Τερέζα Μέι ακολούθησε την Ένωση των Συντηρητικών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου σπούδασε, συμμετέχοντας σε πολιτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις.

Σε μια, μάλιστα, από τις συγκεντρώσεις της Ένωσης, η πρώην πακιστανή πρωθυπουργός, συμφοιτήτρια και φίλη της, Μπεναζίρ Μπούτο, της σύστησε τον νυν σύζυγό της, Φίλιπ Μέι.

Περιγράφοντας τον σύζυγό της, ο οποίος εργάζεται ως επενδυτικός τραπεζίτης, η Τερέζα Μέι κάνει λόγο για έναν άνθρωπο που ξεκλειδώνει μια διαφορετική πτυχή του εαυτού της. Δεν έχει αποκτήσει μαζί του παιδιά επειδή «δεν έτυχε», όπως είχε αναφέρει στην Daily Telegraph.

Ο διπλωματικός «θρίαμβος»

Ως υπουργός Εσωτερικών, η Τερέζα Μέι δεν είχε ενδώσει στην πίεση που της ασκήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση ώστε να εκδώσει τον βρετανό Γκάρι ΜακΚίνον που είχε κατηγορηθεί για το «μεγαλύτερο χακάρισμα στρατιωτικών συστημάτων όλων των εποχών». Η υπουργός επικαλέστηκε την ανάγκη τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διπλωματικό θρίαμβο χαρακτήρισε την έκβαση των διαπραγματεύσεών της με την Ιορδανία σχετικά με την έκδοση του πνευματικού ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αμπού Κατάμπα. Ενάντια στην έκδοσή του είχε ταχθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποιώντας για τον κίνδυνο των βασανιστηρίων που θα αντιμετώπιζε ο ισλαμιστής ιερωμένος στην Ιορδανία. Η Ιορδανία τελικά αποφάσισε να μην εφαρμόσει μεθόδους βασανιστηρίων στον Κατάμπα.

Οι «μετοχές» της Τερέζα Μέι ανέβηκαν όταν αντιμετώπισε μια ισχυρή ομάδα συμφερόντων της Αστυνομικής Ομοσπονδίας της Βρετανίας, παραθέτοντας σε ομιλία της, το 2014, μια σειρά από λάθη που έγιναν και απαιτώντας να συντελεστούν αλλαγές.

«Μια σκληρή γυναίκα που δεν φοβάται ισχυρούς άνδρες»


Μιλώντας για την υπουργό, ο Νόρμαν Μπέικερ, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που σε κυβέρνηση συνεργασίας του κόμματος με τους Συντηρητικούς υπηρέτησε κάτω από την Τερέζα Μέι στο υπουργείο Εσωτερικών, είχε πει πως η πολιτική που ασκεί δεν «είναι τόσο φιλελεύθερη». Είχε αναφέρει, όμως, πως ως άνθρωπος είναι τόσο σκληρή που είναι ικανή να έρθει σε ρήξη ακόμη και με τον πρωθυπουργό για να υποστηρίξει τις θέσεις της.

«Δεν επιβιώνεις έξι χρόνια στο θώκο της υπουργού Εσωτερικών εάν δεν έχεις ικανότητες», είχε επισημάνει ο κ. Μπέικερ λέγοντας, ωστόσο, πως δεν θα επιθυμούσε να γίνει η Τερέζα Μέι επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Την προτιμώ, όμως, από τους υπόλοιπους υποψηφίους», είχε συμπληρώσει.

Η «αχίλλειος πτέρνα» και η τρομοκρατία

Αχίλλειος πτέρνα της Τερέζα Μέι, όπως αναφέρoυν oι New York Times, η μεταναστευτική πολιτική. Αν και ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε υποσχεθεί να μειώσει τις ροές αλλοδαπών ώστε λιγότεροι από 100.000 άνθρωποι ετησίως να εισέρχονται στη Βρετανία, ο στόχος δεν επετεύχθη. Οι αφίξεις ατόμων από χώρες εκτός της ΕΕ παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, τη στιγμή που το 2015 καταγράφηκαν πάνω από 330.000 αφίξεις.

Επί υπουργίας της, η Τερέζα Μέι παρουσίασε προτάσεις πάνω στην νομοθεσία που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση των Εργατικών για θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας καθιστώντας σαφή τη διάθεσή της να επανεξεταστεί το όριο των 28 ημερών κράτησης ύποπτων τρομοκρατών που δεν τους είχε επιρριφθεί επίσημη κατηγορία.

Επενέβη, ακόμη, το 2011 στον τρόπο που ενεργούσε η αστυνομία στις διαδηλώσεις τασσόμενη ενάντια στη χρήση αντλιών νερού. «Ο τρόπος που ασκείται η αστυνόμευση στη Βρετανία, δεν μπορεί να γίνεται μέσα από τις αντλίες νερού», είχε πει χαρακτηριστικά.

«Δεν αναζητώ τη δημοσιότητα»

Σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς, η Τερέζα Μέι δεν φαίνεται να αναλώνεται στην προβολή της εικόνας της. «Δεν είμαι πολιτικός που αναζητώ τη δημοσιότητα. Δεν τριγυρνώ στα τηλεοπτικά στούντιο, ούτε πίνω στα μπαρ του Κοινοβουλίου. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να φέρνω σε πέρας τις εργασίες μου», είχε δηλώσει.

Παρόλο που ξένα μέσα έχουν προσάψει στην Τερέζα  Μέι ματαιοδοξία ως προς την απόκτηση σημαντικών θέσεων, δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι άνθησε πολιτικά μέσα από τη θητεία της στο υπουργείο Εσωτερικών, ένα χαρτοφυλάκιο που έχει «κάψει» αρκετούς βρετανούς πολιτικούς.

Η εργασιομανία, ο διαβήτης και τα παπούτσια


Παρομοιάζοντας την Τερέζα Μέι με τη Θάτσερ, αρκετοί μιλούν για εργασιομανία σε τέτοιο βαθμό που η υπουργός απορροφάται από τις υπουργικές της υποχρεώσεις μέχρι τις 02:00 και μετά από τέσσερις ώρες, στις 06:00, ξεκινά και πάλι τη δουλειά της.

Απαντά σε email ακόμη και την παραμονή των Χριστουγέννων και, όπως η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, δεν φοβάται να αναμετρηθεί με ισχυρούς άνδρες της πολιτικής ζωής.

Μελανή στιγμή στη ζωή της Μέι η διάγνωσή της με διαβήτη τύπου 1. Μιλώντας, μάλιστα, για τα συναισθήματα που την είχαν κυριεύσει την περίοδο εκείνη (2013), έκανε λόγο για σοκ. Ωστόσο, είχε επισημάνει πως ο διαβήτης δεν θα επηρεάσει τη δουλειά της.

Εκτός σχολιασμού δεν έχει μείνει και το ντύσιμο της Τερέζα Μέι, αφού η πολιτικός με τις συντηρητικές επιλογές στα ρούχα έχει φορέσει πολύχρωμα ριγέ παπούτσια, λεοπάρ τακούνια και χρυσές γαλότσες.

πηγή: in.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 188


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.