Ρέντσι προς Σουλτς: Η ΕΕ να ασχοληθεί με τους ανέργους, όχι τις τράπεζες

Δημοσίευση: 12.02.2016, 18:27
Τελευταία Ενημέρωση: 12.02.2016, 18:28

«Η Ευρώπη πρέπει να ασχολείται λιγότερο με τους κανόνες για τις τράπεζες και περισσότερο με όποιον είναι άνεργος, με όποιον ζει μία δύσκολη φάση» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι...
Ματέο Ρέντσι και Μάρτιν Σούλτς στο Παλάτσο Κίτζι στη Ρώμη (Φωτογραφία: ΑΠΕ)

... κατά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη Ρώμη.

 
«Έχουμε απέναντί μας μία μεγάλη πρόκληση, είμαστε πεπεισμένοι ευρωπαϊστές. Η Ιταλία γνωρίζει τη σημασία της, ως χώρα, αλλά είμαστε πεπεισμένοι, επίσης, ότι πρέπει να αλλάξει η κατεύθυνση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στην Ευρώπη» επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
 
«Το πλεονέκτημα, όταν μιλάς με τον Ρέντσι, είναι ότι τα λόγια που χρησιμοποιούνται είναι ξεκάθαρα, τα θέματα δεν αντιμετωπίζονται σε γενικές γραμμές. Τόσο αν υπάρχει συμφωνία, όσο και αν προκύπτει διαφωνία» ανέφερε από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, «η Ιταλία είναι ένας βασικής σημασίας στυλοβάτης της Ευρώπης, η χώρα με την πιο σταθερή κυβέρνηση και της αξίζει σεβασμός για όλα τα θαρραλέα βήματα που έκανε».
 
Ο Ματέο Ρέντσι θέλησε να συμπληρώσει ότι «η φωνή της Ιταλίας δεν προκαλεί ενόχληση, αλλά κομίζει προτάσεις στην Ευρώπη».
 
Ο Γερμανός, σοσιαλιστής πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, τέλος, συμφώνησε με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης όσον αφορά τη διαπίστωση ότι «το Σύμφωνο δεν είναι μόνον σταθερότητας, αλλά και ανάπτυξης» αφού «οι κανόνες πρέπει να τύχουν σεβασμού, αλλά, αυτοί οι κανόνες, πάντα, πρέπει να χρησιμεύσουν για να δημιουργηθεί ανάπτυξη».
 
Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Repubblica γράφει ότι συνεργάτες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αφήνουν να διαρρεύσει ότι «η Ιταλία ευνοήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την ευελιξία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, στόχους στους οποίους επικεντρώθηκε η Κομισιόν».
 
Πρόκειται, ουσιαστικά, για ανεπίσημη απάντηση στον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα την Πέμπτη ζήτησε να εγκαταλείψει η Ευρώπη την πολιτική της λιτότητας. Κατά την άποψη του Ρέντσι, η πολιτική αυτή, έπειτα από οκτώ χρόνια αποτυχίας, μπορεί να συγκριθεί με «επιζήμια θεραπευτική εμμονή».
 
Οι συνεργάτες του Γιούνκερ όμως σύμφωνα με την Repubblica, υπενθυμίζουν ότι ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε περισσότερη έμφαση στην πολιτική προσέγγιση των διαφόρων προβλημάτων, σε σύγκριση με την γραμμή που είχε υιοθετήσει ο προκάτοχός του, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
 
«Τα μηνύματα αυτά δείχνουν ότι βραχυπρόθεσμα οι Βρυξέλλες δεν εννοούν να αλλάξουν πορεία πλεύσης, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μιας ριζικής αλλαγής της οικονομικής πολιτικής. Όμως στο παρασκήνιο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όπως πάντα» σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα.
 
Κύριος και άμεσος στόχος της Ιταλίας είναι να λάβει μέχρι την άνοιξη το οριστικό πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για τον φετινό προϋπολογισμό της χώρας και να εξασφαλίσει ένα σχετικό ποσοστό ευελιξίας και για το 2017.
 
πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 180


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.