"Να ενημερωθεί άμεσα ο Συριανός λαός και οι φορείς του για το θέμα του στρατοπέδου"

Δημοσίευση: 16.12.2015, 22:17
Τελευταία Ενημέρωση: 16.12.2015, 23:02

Η Κίνηση Πολιτών Σύρου, κατά τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του θέματος έγκρισης «συνεκμετάλλευσης» του πρώην στρατοπέδου από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και το Δήμο "με στόχο, την -κατά τα δηλούμενα και συναγόμενα- τουριστική αξιοποίηση του χώρου από “στρατηγικό επενδυτή” με διαδικασίες fast track", υπογράμμισε, ότι μόνο η τοπική κοινωνία, μπορεί να αποφασίσει αυτή την αλλαγή κατεύθυνσης που προτάθηκε από την πλειοψηφία ή όποια άλλη κατεύθυνση...
Ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης

Ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, τόνισε, ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί τον κύριο οικονομικό πνεύμονα πλέον στο νησί και πρέπει ο δήμος να το στηρίξει με κάθε τρόπο.

Πρέπει να έχει τον δικό του χώρο στο πρώην στρατόπεδο, ενώ εμείς οφείλουμε να αναζητήσουμε τον τρόπο για την ανάπτυξή του διεκδικώντας την διεύρυνσή του ακόμα και με προσθήκη περισσότερων Τμημάτων, πρόσθεσε.

Υπογραμμίζοντας δε ότι η συνεκμετάλλευση δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας έμμεσος τρόπος ιδιωτικοποίησης, σημείωσε, ότι η
 επιμονή των δημοτικών συμβούλων της Κίνησης Πολιτών στη δωρεάν παραχώρηση στο δήμο με κυριότητα (ιδιοκτησία) του στρατοπέδου, αποτελεί εκ μέρους τους μία κοινωνική πράξη με πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, η Κίνηση Πολιτών Σύρου, αναφέρει:

"Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Κυριακής, συζητήθηκε η αλλαγή πορείας στις "διαπραγματεύσεις" της δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά το θέμα που -τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα- ήταν αυτό της «δωρεάν» παραχώρησης τμήματος του στρατοπέδου στον Δήμο για κοινωφελή χρήση, όπως αποτυπώνεται και στο ΦΕΚ 82/12-3-2010.

Με μια ιδιαιτέρως βεβιασμένη διαδικασία και μετά από πολύμηνες και εν κρυπτώ "διαπραγματεύσεις", ζητήθηκε από την Δημοτική Αρχή η έγκριση επί της αρχής της συμφωνίας στην οποία έχει καταλήξει κατά τις συνομιλίες της με το ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) και στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και αφορά στην «συνεκμετάλλευση» -ΤΕΘΑ και Δήμου- του συνόλου της έκτασης του στρατοπέδου με στόχο την -κατά τα δηλούμενα και συναγόμενα- τουριστική αξιοποίηση του χώρου από “στρατηγικό επενδυτή” με διαδικασίες fast track.

Με την επίκληση της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία βρίσκεται ο τόπος, του μεγέθους της ανεργίας αλλά και της επισφάλειας παρόντων θέσεων εργασίας στο νησί, η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να υποστηρίξει και να αναδείξει ως ιστορικής σημασίας για τον τόπο αυτήν την συμφωνία, με έωλα όμως επιχειρήματα σε ό,τι αφορά την απεμπόληση εκ μέρους του Δήμου της διεκδίκησης των χώρων του στρατοπέδου καθώς και τα πραγματικά αντισταθμιστικά οφέλη μιας τέτοιας επένδυσης σε σχέση με την απώλεια ενός δημόσιου χώρου, προτάσσοντας στην ουσία την “ανάπτυξη εδώ και τώρα, όποια κι αν είναι, όπως κι αν είναι” έναντι ενός μακρόπνου, πολύπλευρου και πολυπαραγοντικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για τον τόπο.

Για μια τέτοια βέβαια «ιστορικής σημασίας για τον τόπο» απόφαση, απόλυτα δεσμευτικής για τις επόμενες γενιές, καθώς συνεπάγεται την απώλεια χρήσης ενός δημόσιου χώρου, θα φαινόταν λογικό η Δημοτική Αρχή όχι μόνο να επεδίωκε την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας αλλά αυτή να αποτελούσε και όρο εκ των ων ουκ άνευ για να προχωρήσει τις “διαπραγματεύσεις” της. Φαίνεται όμως πως για την δημοτική αρχή όχι μόνο δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αντίθετα δείχνει με την στάση της να την αποφεύγει.

Η Κίνηση Πολιτών Σύρου
, πιστεύοντας πως μόνο οι πολίτες και οι φορείς αυτού του τόπου έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για το μέλλον τους, πρόταξε την τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών, όπως αυτές νοούνται και εφαρμόζονται σε ευνομούμενες δημοκρατικές πολιτείες.

Διατύπωσε επίσης, μέσω του επικεφαλής της Π. Χρυσαφίδη και του συμβούλου της Κ. Στρογγύλη, την ανησυχία μερίδας των πολιτών, ότι η προτεινόμενη από τον Δήμαρχο επιλογή της συνεκμετάλλευσης του στρατοπέδου μέσω πολλών μεγαλεπήβολων και επισφαλών "επενδύσεων" που περιλαμβάνει ακόμα το ναυπηγείο, την μαρίνα και το καζίνο, θα οδηγήσει σε μια ακόμα μεγαλύτερη υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων στο κέντρο της πόλης, με άγνωστα αποτελέσματα για την αναπτυξιακή πορεία του νησιού μας.

 

Τέλος, τονίστηκε ότι η συνεκμετάλλευση του χώρου του στρατοπέδου με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, εφόσον υλοποιηθεί, αποτελεί μια έμμεση ιδιωτικοποίηση με κύριο αντίκτυπο την οριστική και δια παντός απώλεια της κυριότητας του χώρου και τον αποκλεισμό της χρήσης του τόσο από το Πανεπιστήμιο όσο και από τους δημότες, αν αποφάσιζαν να τον αξιοποιήσουν για την βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Ακολουθεί η τοποθέτηση και η δευτερολογία του επικεφαλής της παράταξης.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Π. ΧΡΥΣΑΦΙΔΗ

Τρεις μέρες πριν την σημερινή μας συνεδρίαση, ο κ. Δήμαρχος μας προσκάλεσε (τους επικεφαλής των παρατάξεων) στο Γραφείο του, προκειμένου να μας ενημερώσει σχετικά με την επικείμενη συνεκμετάλλευση του χώρου του πρώην στρατοπέδου και όχι για την παραχώρησή του στο Δήμο. Ενημέρωσε για τις προθέσεις της Δημοτικής αρχής λεπτομερώς, αλλά με πολλά «αν», πολλά «ίσως», περισσότερα «θα» και «όταν», ενώ ζήτησε και την στήριξη όλων μας σ’ αυτή την αναπτυξιακή προσπάθειά του.

Καλούμαστε λοιπόν σήμερα, να δώσουμε την έγκρισή μας σε μια αλλαγή πορείας για την οποία ο Συριανός λαός και οι φορείς του δεν έχουν καν ενημερωθεί.

Όταν πριν από λίγο καιρό είχαμε ζητήσει να είναι παρούσα στις συζητήσεις η αντιπολίτευση, αρνηθήκατε, θεωρώντας ότι το ποσοστό που πήρατε στις εκλογές είναι ικανό για να κάνετε τις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις. Διερωτόμαστε, τι σας κάνει τώρα να ζητάτε την θετική μας ψήφο; το πνεύμα της συναίνεσης ή το πνεύμα της συνευθύνης;

Σας θυμίζω ότι στο δικό σας προεκλογικό πρόγραμμα, που εκπονήθηκε σε περίοδο οικονομικής κρίσης (2014) και μάλιστα στο αποκορύφωμά της, αναφέρατε επί λέξει: "...η  αξιοποίηση του χώρου του στρατοπέδου, διαμέσου της δημιουργίας εγκαταστάσεων στέγασης του Πανεπιστημίου, των δημόσιων υπηρεσιών, χώρων πράσινου και στάθμευσης σε συνδυασμό με την εξεύρεση, διαμόρφωση και αξιοποίηση κατάλληλων περιφερειακών χώρων στάθμευσης θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης και στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος" ενώ σε άλλο κεφάλαιο καταγράφατε "....είμαστε διατεθειμένοι να διεκδικήσουμε δυναμικά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν την επίσημη παραχώρηση έκτασης του π. στρατοπέδου Σύρου στον Δήμο, ......... εφόσον ο παραπάνω στόχος επιτευχθεί, θα ξεκινήσει κύκλος συζητήσεων με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα του Ιδρύματος για την ανέγερση μονάδας και τη μεταφορά όλων των υπηρεσιών του στη συγκεκριμένη θέση. Ο στόχος της δημιουργίας πανεπιστημιούπολης στην Σύρο, κάτι το οποίο θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία του νησιού, μπορεί να επιτευχθεί έστω και μακροπρόθεσμα".

Τι μεσολάβησε και αλλάξατε θέση με στροφή 180 μοιρών στις υποσχέσεις σας;

Άξιο αναφοράς είναι ότι τον Απρίλιο του 2015, εδώ, σε αυτή την αίθουσα, με ομόφωνη απόφασή μας, δεχτήκαμε και αποφασίσαμε ότι «θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να τελεσφορήσει το ταχύτερο δυνατό το θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου προς το Δήμο ώστε να αποδοθεί στο Πανεπιστήμιο για τις περαιτέρω ενέργειες του». Πιο ξεκάθαρη απόφαση δεν γινόταν. Γιατί σήμερα την καταστρατηγείτε;

Σας υπενθυμίζουμε ότι στην σύσκεψη εργασίας με το ΤΕΘΑ, παρόντων του προέδρου του Επιμελητηρίου, του αν. Υπουργού κ. Κουίκ, των κυβερνητικών βουλευτών και άλλων παραγόντων, σύμφωνα με δήλωση του Βουλευτή Κυκλάδων Αντώνη Συρίγου στο τοπικό τύπο:

«...δεν αποφασίστηκε τίποτα συγκεκριμένο παρά να γίνει μια συζήτηση στη Σύρο για όλα τα θέματα συνολικά, με παρόντες όλους τους φορείς» καθώς και «Η τοπική κοινωνία πρέπει να διατυπώσει μια κατασταλαγμένη άποψη. Δεν είναι μόνο οι επίσημοι εκπρόσωποι αλλά και οι κοινωνικοί φορείς που θα πρέπει να συμμετέχουν και να έχουν άποψη για τα πράγματα. Αυτοί πρέπει να διεκδικούν. Ο κόσμος πρέπει να έχει πλήρη γνώση του τι γίνεται για να μπορεί να διαμορφώσει άποψη».

Γιατί δεν προτιμήσατε την οδό της ενημέρωσης και συναπόφασης των πολιτών;

Η όλη εισήγηση και κατ΄ επέκταση οι συζητήσεις (συμφωνίες τις λέτε εσείς) με το ΤΕΘΑ, είναι πολύ έωλες ώστε κάποιος να αποφασίσει να δεσμεύσει για πολλά-πολλά χρόνια όλες τις επόμενες γενιές με την απόφασή του αυτή.

Συγκεκριμένα, μιλάτε για αμοιβαία ανταποδοτικά οφέλη.

Γιατί δεν μας λέτε ποια είναι αυτά;

Σε τι ποσοστό θα ανέρχονται ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε αν συμφέρει τους Συριανούς να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση;

Αναφέρατε ακόμη ότι στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος της συνεκμετάλλευσης, έχετε διασφαλίσει μοιρασιά στον χώρο του στρατοπέδου, χωρίς να αναφέρεστε σε τι ποσοστό θα είναι αυτή, ώστε να κρίνουμε και πάλι το συμφέρον για τους πολίτες.

Πολλά ακόμη σημεία της εισήγησης δεν πείθουν ώστε εκτός από την Επιτροπή να προκρίνουμε σήμερα και το συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνίας, δηλαδή την συνεκμετάλλευση του στρατοπέδου, πλαίσιο που πρέπει να καθοριστεί μετά από διαβούλευση της Επιτροπής και του Δήμου με τους φορείς και τους πολίτες, ακόμη και με σύγκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου. Τότε μόνο μπορεί να αποφασιστεί το πλαίσιο. Η τοπική κοινωνία, μόνο εκείνη μπορεί να αποφασίσει αυτή την αλλαγή κατεύθυνσης που σήμερα μας προτείνετε ή όποια άλλη κατεύθυνση.


ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Εμμένουμε στην πρόταση να ενημερωθεί άμεσα ο Συριανός λαός και οι φορείς του και θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε ακόμα και πολιτικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πιο ρεαλιστική άποψη σήμερα για μας είναι ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί τον κύριο οικονομικό πνεύμονα πλέον σε αυτό το νησί και πρέπει να το στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει τον δικό του χώρο στο πρώην στρατόπεδο, ενώ εμείς οφείλουμε να αναζητήσουμε τον τρόπο για την ανάπτυξή του διεκδικώντας την διεύρυνσή του ακόμα και με προσθήκη περισσότερων Τμημάτων.

Απ την άλλη μεριά, διάφοροι επιτήδειοι "επενδυτές", με την μέχρι σήμερα εμπειρία μας στο νησί, καταστρατηγούν τις συμφωνίες, δεν συμβάλλουν στην πραγματική τοπική οικονομία, ενώ δημιουργούν χρέη, δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους, εν ολίγοις μας κοροϊδεύουν και έχουμε ήδη αρκετά παραδείγματα.

Οι φοιτητές πάντα θα τονώνουν την τοπική οικονομία αλλά κυρίως θα δίνουν ζωή σ΄ αυτόν τον τόπο, όλο το χρόνο και όχι εποχιακά.

Θεωρώ υποχρέωση μου να σας επισημάνω, ότι η συνεκμετάλλευση δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας έμμεσος τρόπος ιδιωτικοποίησης, δηλαδή με την λύση που εσείς προτείνετε αποκλείουμε οριστικά την κυριότητα του Δήμου μας στον χώρο αυτό.

Μη ξεχνάμε ότι συζητάμε για έναν δημόσιο χώρο, αν μας λέει κάτι αυτό.

Η επιμονή μας στη δωρεάν παραχώρηση με κυριότητα (ιδιοκτησία) του στρατοπέδου, αποτελεί εκ μέρους μας, των Δημοτικών Συμβούλων εννοώ, μία κοινωνική πράξη με πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά ενώ παραμένει ευθύνη μας αλλά και υποχρέωσή μας να το λάβουμε αυτό σοβαρά υπόψη."

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 121


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.