Κηδεύτηκε ο ιστορικός, Βασίλης Σφυρόερας

Δημοσίευση: 26.05.2015, 22:19
Τελευταία Ενημέρωση: 27.05.2015, 18:22

Κηδεύτηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Β΄ Νεκροταφείο Αθηνών ο Βασίλης Σφυρόερας, ιστορικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου το 1921 και η προσφορά του στη νεοελληνική ιστορία και έρευνα σημασιολογείται ως μια από τις πιο σεμνές, ουσιαστικές και αξιόλογες... .

Ο Βασιλης Σφυρόερας, μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στην πατρίδα του φοίτησε στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1946 πήρε το πτυχίο του Ιστορικού και Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής, της οποίας αναγορεύτηκε διδάκτορας τον Ιούνιο του 1965.

Υπηρέτησε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση από το 1950 και το 1956 διορίστηκε συντάκτης του Κέντρου Έρευνας Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού (πρώην Μεσαιωνικού Αρχείου) της Ακαδημίας Αθηνών. Με εντολή της Ακαδημίας Αθηνών πραγματοποίησε επιστημονικές αποστολές στο Άγιο Όρος, στα Μετέωρα και στις Κυκλάδες και έλαβε μέρος σε διεθνή συνέδρια (θ’ Κρητολογικό 1966, Α’ και Β’ Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Σόφια 1966, Αθήνα 1970, Η’ Συνέδριο του Internationales Burgen Institut 1968, Α’ Κυπριακών Σπουδών 1969 κ.α.). Είναι σύμβουλος της Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών επί του Νεωτέρου Ελληνισμού και του Ομίλου Μελέτης Ελληνικού Διαφωτισμού, μέλος της Γλωσσικής Εταιρείας, της Λαογραφικής Εταιρείας, της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Βιβλιογραφικής Εταιρείας και άλλων επιστημονικών σωματείων.


Εκτός από τα λογοτεχνικά του δημοσιεύματα που παρουσίασε με τα ψευδώνυμα Δρόσος Καραβάς και Βασίλειος Κρηνιώτης στα περιοδικά "Νεοελληνικά Γράμματα", "Πνευματική Ζωή", "Ηπειρωτική Εστία", "Κυκλαδικά" κ.α., δημοσίευσε πολλές μελέτες που αναφέρονται κυρίως στην περίοδο της τουρκοκρατίας, όπως: "Ο φιλικός Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος και ο Αλή πασάς", "Ηπειρωτική Εστία" τ. 1 (1952), σ. 661 κ.εξ., "Χρύσανθος ο Αιτωλός", "Επετηρίς του Μεσαιωνικού Αρχείου" της Ακαδημίας Αθηνών, τ.6 (1957), σ.130 κ.ε., "Ιωσήφ Δε Κιγάλλας (1812-1886) - Βιογραφικό και βιβλιογραφικά" (Αθ. 1960), "Μεταναστεύσεις και εποικισμοί Κυκλαδιτών εις Σμύρνην κατά την τουρκοκρατίαν", "Μικρασιατικά Χρονικά", τ. 10 (1962), σ. 164 κ.ε.,"Κώδικες εκ Νάξου", "Επετηρίς Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών", τ.33 (1964), σ.206 κ.ε., Οι Δραγομάνοι του Στόλου, ο θεσμός και οι φορείς (Διατριβή επί διδακτορία Αθ. 1965), Έγγραφα του νησιού Σίφνος (1785-1820) εκ της Συλλογής Γεωργίου Μαριδάκη, "Επετηρίς Μεσαιωνικού Αρχείου", τ.17 (1967), σ. 5 κ.ε., Τα Ελληνικά πληρώματα του τουρκικού στόλου (Διατριβή επί υφηγεσία, Αθ. 1968 κ.α.).

Δημοσίευσε επίσης πολλά άρθρα στο Συμπλήρωμα της "Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας", στη "Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαίδεια", στην "Παιδαγωγική Εγκυκλοπαίδεια" κ.α..
 
πηγή: livepedia.gr

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 95


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.