Με πρόταση - πακέτο για το χρέος στη Ρίγα ο Αλέξης Τσίπρας

Δημοσίευση: 20.05.2015, 11:31
Τελευταία Ενημέρωση: 20.05.2015, 11:31

Στο πλαίσιο της επιδίωξης της κυβέρνησης για «ενιαία συμφωνία», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να παρουσιάσει στους ευρωπαίους ηγέτες (Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ), με τους οποίους θα συναντηθεί στη Ρίγα, όπου διεξάγεται την Πέμπτη και την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, πρόταση - πακέτο για το χρέος.
Στιγμιότυπο από τη μίνι διάσκεψη για την Ελλάδα, στο περιθώριο της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής στα τέλη Μαρτίου (Φωτογραφία: Associated Press )

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει τον εξορθολογισμό της διάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, χωρίς κουρέματα και δραματικές αλλαγές.
 
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός ανάφερε πως θα επιδιώξει να γίνει συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους στις συναντήσεις με τους εταίρους, ώστε το ζήτημα να τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και να ληφθεί υπόψη ως παράμετρος και στις συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
 
Η Ελλάδα διεκδικεί χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα έτη 2015 - 2016 και μειωμένα πλεονάσματα για τα επόμενα έτη, σε σχέση με τους υφιστάμενους στόχους του τρέχοντος προγράμματος. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως η αλλαγή διάρθρωσης του χρέους θα μπορούσε να εξυπηρετήσει αυτό το σκοπό.
 
Μια πρόταση που έχει παρουσιασθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη περιλαμβάνει έξυπνα «swaps» (ανταλλαγές χρέους) και αφορά στα ομόλογα από το πρόγραμμα SMP που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 27 δισ. ευρώ.
 
Για τα ομολόγα αυτά η ελληνική πλευρά προτείνει τη διαμεσολάβηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ώστε η ΕΚΤ να αποπληρωθεί από αυτόν και, παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο να αποπληρώσει τον ESM σε βάθος χρόνου, μετά από σχετική συμφωνία με τους εταίρους.
 
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να μειώσει χρηματοδοτικά κενά της περιόδου 2015-2018 και να δημιουργήσει το δημοσιονομικό χώρο που χρειάζεται η οικονομία.
 
Ωστόσο, η λήψη δανείου έως και 30 δισ. ευρώ από τον ESM για την ανταλλαγή χρέους προϋποθέτει πως η Ελλάδα θα υπαχθεί σε πρόγραμμα του Μηχανισμού.
 
Newsroom ΔΟΛ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 125


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.