Γιούνκερ: Στην Ευρώπη ή όλοι νικάμε ή όλοι χάνουμε

Δημοσίευση: 15.07.2014, 13:01

Για μία νέα αρχή στην Ευρώπη έκανε λόγο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αναμένεται να επικυρώσει σε λίγη ώρα την εκλογή του στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την Ελλάδα ο κ. Γιούνκερ ανέφερε...
(Φωτογραφία από in.gr)

... ότι έκανε ότι μπορούσε στη διάρκεια της κρίσης και είναι υπερήφανος ότι αυτός ο μεγάλος λαός, όπως είπε χαρακτηριστικά, εξακουλουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης.

H κρίση, τόνισε, δεν ήταν κρίση του ευρώ αλλά χρέους και αναφερόμενος στην περίοδο εκείνη που ήταν πρόεδρος του Eurogroup, είπε πως «σώσαμε ένα φλεγόμενο αεροπλάνο εν πτήσει».

Ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, όπως είπε, τονίζοντας ότι η οικονομία πρέπει να εξυπηρετεί τους πολίτες. 

«Μέσω κοινωνικού κρατούς θα διαρτηρήσουμε την εσωτερική αγορά» τόνισε και δήλωσε «ενθουσιώδης υποστηρικτής της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς» λέγοντας πως θέλει να είναι ο πρόεδρος του κοινωνικού διαλόγου.

Για την τρόικα είπε ότι θα πρέπει να την επανδιαμορφώσουμε ώστε να έχει δημοκρατική νομιμοποίηση και να διαθέτει αξιόπιστη δομή, στηριζόμενη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με ενισχυμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου παρουσιάσε σε 10 πυλώνες τις προτεραιότητες του, μεταξύ των οποίων είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, η ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, μία νέα ενιαία πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, τα περιβαλλοντικά θέματα, η θεσμική μεταρρύθμιση για μία πιο δημοκρατική ΕΕ, οι οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της Ένωσης.

Αναβάθμιση της βιομηχανίας με 300 δισ. ευρώ


Ο κ. Γιούνκερ υποσχέθηκε τη διάθεση 300 δισ. ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, με στοχοπροσηλωμένη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων και των νέων μέσων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Έθεσε ως στόχο την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο 20% του ΑΕΠ της ΕΕ μέχρι το 2020, από το 16% που είναι σήμερα.

Στο πρόγραμμα του ο κ. Γιούνκερ, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές, ιδιαίτερα στα δίκτυα ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, καθώς επίσης στην εκπαίδευση και στην καινοτομία.

Αναφέρθηκε ακόμη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που «παράγουν νυχθυμερόν και δημιουργούν θέσεις εργασίας» και οι οποίες -όπως είπε- μπορούν να στηριχθούν μόνο μέσω της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας. Οι επενδύσεις, επισήμανε, μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Όπως είπε, πρέπει να να γίνει η ορθότερη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων τόσο του κοινοτικού προϋπολογισμού όσο και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το κεφάλαιο της οποίας πρέπει να αυξηθεί, σε συνδυασμό με την παροχή εγγυήσεων, ώστε να ενισχυθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ρευστότητα και χρηματοδότηση.

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας είπε ότι «η Ευρώπη πρέπει να τηρεί τις υποσχέσεις της και δεν θα τις διαψεύσω εγώ». Η διάσταση της ανάπτυξης θα αξιοποιηθεί πλήρως, υποσχέθηκε.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν μπορεί να αλλάξει και να εγκαταλειφθεί, διότι διασφαλίζει την απαιτούμενη αξιοπιστία , είπε.

Σε άλλο σημείο όμως της ομιλία του, ο κ. Γιούνκερ έκανε αναδρομή σε τρία πρόσωπα που κατά την άποψή του διαδραμάτισαν διαμόρφωσαν με τον ρόλο τους τη σημερινή Ευρώπη: στον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, τον Γάλλο πρώην πρόεδρο, Φρανσουά Μιτεράν, και τον γερμανό πρώην καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ. Ειδικά για τον Μιτεράν, υπενθίμησε ότι ήταν ο πολιτικός που είχε πεί ότι οι εθνικισμοί οδηγούν σε πόλεμο και δεν έχουν θέση στην Ευρώπη.

Σε μία προασπάθεια, τέλος, να καθησυχάσει του ευρωσκεπτικιστές, που βγήκαν ενισχυμένοι στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ότι η ΕΕ δεν έρχεται να καταργήση τα έθνη στην  Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέλεξε επίσημα τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 Ιουνίου, με 26 χώρες να ψηφίζουν υπέρ και δύο κατά. Ο κ. Γιούνκερ πρέπει να συγκεντρώσει το 50% συν μία των ψήφων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή 376 ψήφους, προκειμένου η υποψηφιότητά του να εγκριθεί.

Ο κ. Γιούνκερ ήδη παρουσίασε τις προτεραιότητές του στις 8 και 9 Ιουλίου, στη διάρκεια ακροάσεων που διοργάνωσαν διάφορες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο να λάβει υποστήριξη για το πολιτικό του πρόγραμμα.


Newsroom ΔΟΛ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 165


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.