Φωνές για ανάληψη δράσης από την ΕΕ μετά τη νέα τραγωδία με μετανάστες

Δημοσίευση: 12.05.2014, 21:37

Έκκληση προς την Ευρώπη «να φιλοξενήσει τους διασωθέντες» και να σταματήσει «να αφήνει μόνη την χώρα του» απηύθυνε ο ιταλός υπουργός εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, μετά το νέο ναυάγιο το οποίο σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας εκατό ναυτικά μίλια νότια της Λαμπεντούζα...
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: ΑΠΕ)

«Η Ευρώπη δεν μας βοηθά. Υπάρχουν πολλοί νεκροί κοντά στην Λιβύη. Τα πλοία μας έχουν μεταβεί στην περιοχή, όπου βοηθούν τους μετανάστες που βρίσκουμε ζωντανούς και περισυλλέγουν τους νεκρούς» σημείωσε ο Αλφάνο.

Οι νεκροί επισήμως είναι 14. Οι διασωθέντες ξεπερνούν τους 200.

Εκτιμάται ότι περίπου 400 μετανάστες επέβαιναν στο σκάφος, αριθμός που εάν αποδειχθεί σωστός ανεβάζει δραματικά τον αριθμό των αγνοουμένων.

Στη νέα τραγωδία αναφέρθηκε και ο ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο: «στην συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και στην καταπολέμηση των δουλεμπόρων υπάρχει ακόμη έλλειμμα συνεργασίας σε ευρωπαϊκό, όπως και σε διεθνές επίπεδο. Αναμένουμε ένα ισχυρό, ουσιαστικό μήνυμα, χρειάζεται ένα ποιοτικό άλμα» είπε.

Μάλστρομ: Να δράσει η ΕΕ

Η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε «σοκαρισμένη» από το νέο ναυάγιο.

Ευχαρίστησε την Ιταλία για την κινητοποίησή της και ζήτησε από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια και αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

«Είναι ευθύνη των κρατών μελών της ΕΕ να δείχνουν αλληλεγγύη και να δρουν ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να σημειώνονται τέτοια δράματα», επεσήμανε. «Έχει έρθει η ώρα να γίνουν τα λόγια πράξεις», υπογράμμισε η Μάλμστρομ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο γερμανός σοσιαλιστής Μάρτιν Σουλτς – υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –, δήλωσε επίσης «σοκαρισμένος» από τη νέα τραγωδία με μετανάστες και κάλεσε την ΕΕ να δράσει για να τους προστατεύσει.

Η Μάλμστρομ επιθυμεί να γίνει μια συζήτηση για τις προκλήσεις που θέτει η μετανάστευση στη Μεσόγειο στη διάρκεια της επόμενης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 5 και 6 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Η επίτροπος υπενθύμισε ότι υπέβαλε στις αρχές Δεκεμβρίου ένα σχέδιο δράσης, στο οποίο περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων προτάσεων το άνοιγμα διόδων για τη νόμιμη μετανάστευση, η παροχή αδειών εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους και η επανεγκατάσταση αιτούντων άσυλο ώστε να αποφευχθεί να στραφούν σε δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

«Αν κάθε χώρα της ΕΕ δεχόταν να επανεγκαταστήσει στο έδαφός της μόλις μερικές χιλιάδες ανθρώπους, αυτό θα είχε σημαντική διαφορά για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν προστασία και θα μείωνε την εισροή μεταναστών στη Μεσόγειο» υπογράμμισε η Μάλμστρομ.

«Όμως οι χώρες δείχνουν μικρό ενδιαφέρον για τα μέτρα αυτά», κατήγγειλε στον λογαριασμό της στο Twitter.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 149


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.