Η προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου

Δημοσίευση: 17.02.2011, 01:22
Τελευταία Ενημέρωση: 17.02.2011, 01:10

Η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου, προβάλλει την ταινία "Η λεμονιά" (2008), του Εράν Ρικλίς. "Η «Λεμονιά» είναι μια ιστορία για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση να παλεύουν για ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν λυθεί εύκολα, εάν και μόνο άκουγαν προσεκτικά ο ένας τον άλλον", λέει ο Ρικλίς. Η προβολή θα γίνει σήμερα Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στις 9:15 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Καθολικής Μητρόπολης στο Κάστρο Χώρας Νάξου.

 Του Δημήτρη Μπούρα
 
Η Λεμονιά
Σκηνοθεσία: Εράν Ρικλίς
Ερμηνεία: Χιάμ Αμπάς, Αλί Σουλιμάν, Ρόνα Λιπάζ-Μάικλ, Ντόρον Ταβόρι

Η «Λεμονιά» είναι ένας ψίθυρος του Ισραηλινού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Εράν Ρικλίς για ένα δράμα που βιώνει μια λιγομίλητη γυναίκα στη Δυτική Οχθη της Παλαιστίνης, σε ένα σημείο του τείχους που χτίζει το Ισραήλ για λόγους ασφαλείας. Η Σάλμα Ζιντάν, που ενσαρκώνεται εξαιρετικά από την Χιάμ Αμπάς, είναι μια περήφανη χήρα Παλαιστίνια, η οποία ζει δίπλα στην Πράσινη Γραμμή σε ένα μικρό σπίτι περιτριγυρισμένο από ένα μικρό λεμονοδάσος. Η μοναχική Σάλμα φροντίζει ολημερίς τις λεμονιές που κληρονόμησε από τον πατέρα της και δεν ενοχλεί κανέναν, όμως, πρέπει να αλλάξει ζωή και συνήθειες όταν έρχεται να εγκατασταθεί δίπλα στο λεμονοδάσος ο υπουργός Αμύνης του Ισραήλ. Το συρματόπλεγμα, τα υπερυψωμένα φυλάκια και τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας δεν αρκούν για να κοιμάται ήσυχος ο νεοφερμένος γείτονας της Σάλμα. Η προσωπική φρουρά επιμένει πως ο περιβάλλων χώρος της υπουργικής βίλας πρέπει να αποψιλωθεί για να αποκλειστεί η δυνατότητα προσπέλασης σε πιθανούς τρομοκράτες. Οι λεμονιές πρέπει να κοπούν και έτσι αρχίζει το δράμα της Σάλμα. Η φιλήσυχη γυναίκα θεωρεί αδιανόητη την καταστροφή των δέντρων, που είναι κάτι περισσότερο από μια πηγή εισοδήματος γι’ αυτήν, και αντιδρά άμεσα. Ζητά τη βοήθεια ενός δικηγόρου και προσφεύγει στα ισραηλινά δικαστήρια για να σταματήσει η επιχείρηση αποψίλωσης.

Ο Ρικλίς αποφεύγει τεχνηέντως τις κραυγές. Προτιμά την ψυχραιμία, ως τον καλύτερο σύμμαχό του για να αναδείξει μια μικρή καθημερινή πτυχή ενός δράματος που ζουν οι άνθρωποι εκατέρωθεν του τείχους της ντροπής. Τοποθετεί με απόλυτη αίσθηση συμμετρίας μια Ισραηλινή γυναίκα, τη σύζυγο του υπουργού, τη Μίρα, απέναντι στη Σάλμα, αναδεικνύοντας μια αθέατη πλευρά του παλαιστινιακού ζητήματος. Το τείχος και τα συρματοπλέγματα είναι ο τοίχος της ίδιας φυλακής και για τον Ισραηλινό που ζει με την ψευδαίσθηση πως είναι ελεύθερος. Ο Ρικλίς παρακάμπτει τις αιτίες που γέννησαν και γιγάντωσαν το πρόβλημα και προσφεύγει στην κοινή λογική και το συναίσθημα θέλοντας να προκαλέσει ένα ρήγμα, έστω μικρό, στο τείχος. Η Σάλμα και η Μίρα έχουν περισσότερες πιθανότητες, ακόμη και από τους πιο μετριοπαθείς άνδρες, να χτίσουν μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο εχθρικές πλευρές. Γιατί είναι γυναίκες, πράγμα που σημαίνει πως βιώνουν πιο περίπλοκα το πρόβλημα. Η μια είναι αντιμέτωπη και με τις προκαταλήψεις των συμπατριωτών της, που θεωρούν αδιανόητο μια χήρα και μάλιστα ώριμη, να ξαναρχίσει τη ζωή της στο πλευρό ενός άντρα. Η άλλη, ανακαλύπτει πόσο ρηχή είναι η ζωή της στο πλευρό ενός άντρα που την βλέπει σαν διακοσμητικό στοιχείο, όταν έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με το κοινωνικό δράμα που εκτυλίσσεται στην απέναντι όχθη. Μάρτυρας του δράματος των δύο γυναικών είναι οι λεμονιές που βρίσκονται στο ενδιάμεσο. «Αν και τα χαρακτηριστικά δέντρα της περιοχής είναι οι ελιές, αυτή η ιστορία είναι για μερικές λεμονιές που κάποιος τις θεωρεί «απειλή για την εθνική ασφάλεια», κατηγορία ασυνήθιστη να προσάπτεται σε δέντρα. Η «Λεμονιά» είναι μια ιστορία για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση να παλεύουν για ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν λυθεί εύκολα, εάν και μόνο άκουγαν προσεκτικά ο ένας τον άλλον. Οι απλές προσδοκίες βέβαια είναι μεγάλο ζητούμενο για πολλά προβλήματα που διαιωνίζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στη Μέση Ανατολή με τη θερμή κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια, το φορτίο της ιστορίας, το αίμα που έχει χυθεί, τις θρησκευτικές και άλλες συγκρούσεις που έχουν διαμορφώσει τη σημερινή κατάσταση, τα πράγματα δεν είναι ευκολότερα», λέει ο Ρικλίς.

Πηγή: kathimerini.gr

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 98


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.