Κάτι... ψήνεται στη Νάξο!

Δημοσίευση: 12.03.2013, 19:43
Τελευταία Ενημέρωση: 14.03.2013, 12:38

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον των επαγγελματιών που συμμετείχαν την Τρίτη στην πρώτη διερευνητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της Τουριστικής Επιτροπής του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και του συλλόγου Μαζικής Εστίασης "Φιλοξενία" με αφορμή την υλοποίηση του 3ετούς σχεδίου δράσης για την προβολή του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στο πλαίσιο προώθησης και ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού.

 "Η ανταπόκριση ήταν σημαντική, ενώ όλοι πλέον αντιλαμβάνονται, ότι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με εμπλουτισμό από την τοπική παραγωγή, που είναι άφθονη, είναι μονόδρομος", δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης στο Naxos News, ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Λιανός.

Ο αντιδήμαρχος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των συμμετεχόντων στη συνάντηση, είπε, ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία Δημοτικής Λαϊκής Αγοράς, ενώ δεσμεύτηκε να συμβάλλει και ο δήμος στο εκπαιδευτικό εργαστήριο γαστρονομίας, που θα συσταθεί στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος της γαστρονομίας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι οι συμμετέχοντες ζήτησαν επιθετικότερη διαφημιστική προβολή του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Λίγοι σε αναλογία ήταν οι ξενοδόχοι που συμμετείχαν στη συνάντηση, γεγονός που οφείλεται, από όσο πληροφορηθήκαμε, στο γεγονός, ότι λόγω απουσίας των στελεχών του γραφείου τουρισμού στην Έκθεση του Βερολίνου, η δημόσια ανακοίνωση για τη συνάντηση έγινε μόνο από τη μαζική εστίαση.

Προφανώς, για τον ίδιο λόγο δεν μετείχαν, παρά ελάχιστοι παραγωγοί, που οπωσδήποτε αποτελούν ένα σημαντικό δυναμικό για την επιτυχία του προγράμματος που επιχειρείται.

Η αρχή, έγινε και η θετική διάθεση που εκδηλώθηκε κατά τη συνάντηση, αποτελεί το πρώτο βασικό στοιχείο για να πιστέψει κάποιος ότι αυτή τη φορά -και με την αρωγή του δήμου- θα προχωρήσει μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος.

Ο δρόμος είναι και δύσκολος και αρκετά μακρύς, όμως το κεφάλαιο "γαστρονομία" σε συνδυασμό με τα πραγματικά άφθονα και ποιοτικά προϊόντα που παράγει η Νάξος και τις παραδοσιακές συνταγές, που εκτός το γευστικά εξαίσιο αποτέλεσμα, αποτελούν και το συνδετικό κρίκο με την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της κοινωνίας της, αποτελεί ένα μεγάλο, σημαντικό  και δυστυχώς μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτο κεφάλαιο της Νάξου.

Από ότι φάνηκε, οι συνθήκες δείχνουν να έχουν ωριμάσει ώστε να υπάρξει συνέχεια.

Πάντως, το δεύτερο βήμα, ήδη καθορίστηκε να γίνει την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 6:30 το απόγευμα στα γραφεία του συλλόγου Μαζικής Εστίασης στον Περιφερειακό της Χώρας Νάξου με την κατάθεση παραδοσιακών συνταγών και στόχο τη δημιουργία γαστρονομικού χαρτοφυλακίου.

Τα βασικά στοιχεία 

Τις βασικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός club που θα μπορεί να αφορά σε κάθε θεματική ενότητα που θα προβάλλεται μέσω του τουριστικού site του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που είναι υπό κατασκευή, και ειδικότερα για την ενότητα της γαστρονομίας, ανέλυσε ο Δρ Δημήτρης Κούτουλας κατά τη συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων το απόγευμα της Τρίτης. 

Παράλληλα, για τη γαστρονομία ως μέσο βελτίωσης και ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος και την πρακτική εφαρμογή του στη Νάξο με το πρόγραμμα "Γεύση και Πολιτισμός - Νάξος", μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννης Παπαδόπουλος.

Υπενθυμίζεται, ότι ο σύλλογος μαζικής εστίασης, είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα "Γεύση-Πολιτισμός, Νάξος", κατά το οποίο, μεταξύ άλλων, κατέγραψε παραδοσιακές συνταγές, όμως το πρόγραμμα δεν προχώρησε στα απαιτούμενα για την εφαρμογή του.

Ο κ. Κούτουλας, ως πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, ανέφερε, την ένταξη των επαγγελματιών (εστίασης, παραγωγών, ξενοδόχων κ.λπ.), έστω και άτυπα στην αρχή, στο club της γαστρονομίας. Οπωσδήποτε, το ίδιο προτείνεται και για άλλες θεματικές που θα προβάλλει ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Η αποτύπωση του γαστρονομικού χαρτοφυλακίου (τοπικά προϊόντα), η κατοχύρωση των συνταγών (υλικά, παρασκευή, σερβίρισμα, γαρνίρισμα), η πιστοποίηση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν, η προβολή και η κατοχύρωση για όλο το πρόγραμμα, αποτελούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, όπως σημείωσε ο κ. Κούτουλας.

Ειδικά όσον αφορά την κατοχύρωση του προγράμματος που θα πρέπει να ακολουθείται από τις επιχειρήσεις που θα είναι ενταγμένες, επισημάνθηκε, ότι πρέπει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα, αφού έχει άμεση σχέση με τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα το κάνουν ξεχωριστό, αλλά και αναγνωρίσιμο.

Για παράδειγμα, μπορεί να περιλαμβάνει, ότι η επειχείρηση που συμμετέχει σε αυτό δεν θα έχει πλαστικές καρέκλες ή θα ψήνει τον ελληνικό καφέ στο μπρίκι ή θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο ποσοστό τοπικών συνταγών στο μενού....

«Γεύση και Πολιτισμός-Νάξος»  

"Βρισκόμαστε εδώ γιατί είμαστε διατεθειμένοι να ενσωματώσουμε, εξελίξουμε, αναπτύξουμε το πρόγραμμα με την ομάδα εργασίας που θα προκύψει προκειμένου επιτέλους η Νάξος να αποκτήσει γαστρονομική ταυτότητα", είπε ο πρόεδρος της μαζικής εστίασης, Γιάννης Παπαδόπουλος, κάνοντας παρουσίαση της δράσης που ονομάζεται «Γεύση και Πολιτισμός, Νάξος» και συνοδεύεται με το μότο «Μαγειρεύουμε Παραδοσιακά, όταν επιλέγουμε Τοπικά» ή «Επιλέγουμε Τοπικά , Μαγειρεύουμε Παραδοσιακά».


Όπως επισημάνθηκε, ο στρατηγικός στόχος του «Γεύση και Πολιτισμός-Νάξος»  είναι η ισόρροπη και αειφόρος ανάπτυξη της Νάξου μέσω της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών.

Μεταξύ άλλων, από τον κ. Γιάννη Παπαδόπουλο, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συμμετοχής όλων των επαγγελματιών που στην ουσία απαρτίζουν την αλυσίδα της γαστρονομίας και πρότεινε, μεταξύ άλλων:


Τι προτείνουμε τώρα !!!

  • Δημιουργία , κατοχύρωση 5 πιάτων τοπικής Κουζίνας. Σε συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες του χώρου σε χώρο ενός ιδιώτη (Έστιατορίου ή Ξενοδοχείου) και εφαρμογή άμεσα το καλοκαίρι του 2013.

  • Παράλληλα 5 προτάσεις Ναξιώτικου πρωϊνού.

  • Παρουσίαση μέχρι 15/04/2013





Δείτε σε διαφάνειες στο ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΑΡΧΕΙΟ την τοποθέτηση του προέδρου του συλλόγου μαζικής εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 93


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.