Ημίμετρα αναμένουν από τη Σύνοδο Κορυφής τα ευρωπαϊκά συνδικάτα

Δημοσίευση: 27.06.2012, 22:16

Με έκδηλη απαισιοδοξία για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα καλούν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «27» να αλλάξουν ριζικά ρότα και να απομακρυνθούν από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης.

  «Φοβόμαστε ότι θα είναι άλλη μία σύνοδος όπου θα ληφθούν ημίμετρα» λέει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC), τονίζοντας ότι «η σύνοδος αυτή εμφανίζεται ως σύνοδος τελευταίας ευκαιρίας, κάτι που μας έχουν ήδη πει 20 φορές»...

«Δυστυχώς, δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μπερναντέτ Σεγκόλ, γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), η οποία εκπροσωπεί 84 ομοσπονδίες σε όλη την ήπειρο.

«Φοβόμαστε ότι θα είναι άλλη μία σύνοδος όπου θα ληφθούν ημίμετρα τα οποία θα επιτρέψουν να κρατηθούμε για μερικές εβδομάδες, για μερικές ημέρες, μέχρι να ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με μια κρίση που δεν θα μπορούμε να χειριστούμε» σημείωσε.

«Η σύνοδος αυτή εμφανίζεται ως σύνοδος τελευταίας ευκαιρίας, κάτι που μας έχουν ήδη πει 20 φορές. Αυτή τη φορά, επιπλέον, υπάρχει μια ιδιαίτερη δραματοποίηση» σημείωσε από την πλευρά του ο Φρανσουά Σερέκ του γαλλικού συνδικάτου CFDT. 

«Αυτό που αναμένουμε από τη Σύνοδο είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ του ελέγχου των ελλειμμάτων και της πραγματικής οικονομικής ανάκαμψης» επισήμανε.

Η ETUC έχει συγκεντρώσει τις προτάσεις της για τη σωτηρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα «Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη» που παρουσίασε την Τρίτη και την Τετάρτη στους προέδρους της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μεταξύ άλλων ζητά τη λήψη «έκτακτων μέτρων» ώστε να αποδοθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρόλος «δανειστή έκτακτης ανάγκης», κάτι που θα επιτρέψει την έκδοση ευρωομολόγων.

Θα πρέπει να εξεταστούν και να εγκριθούν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αναπτυξιακά προγράμματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε χώρας, τονίζεται στην έκθεση.

Η Ζωή Λαναρά, εκπροσωπώντας την ΓΣΕΕ, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει μαθήματα από τη λιτότητα που επέβαλε στην Ελλάδα, η οποία είχε τεράστιο κοινωνικό και ανθρώπινο κόστος, χωρίς να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση. «Η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως εργαστήριο πειραμάτων, ως αφετηρία όσων προβλέπονται για την Ευρώπη» προειδοποίησε.

Πηγή: in.gr

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 125


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.