H Γερμανία επικρίνει την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τα βλαστοκύτταρα

Δημοσίευση: 11.12.2011, 03:56

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν είχε δικαιοδοσία να προβεί σε ηθικές κρίσεις στην πρόσφατη απόφασή του που απαγορεύει τις πατέντες στα ανθρώπινα εμβρυακά βλαστοκύτταρα, υποστηρίζει η έγκριτη Ένωση Γερμανικών Επιστημονικών Οργανισμών. Στα μέσα Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο έκρινε ότι οι τεχνικές απομόνωσης βλαστοκυττάρων που έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων δεν μπορεί να κατοχυρώνονται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Το δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλει ηθικές κρίσεις για την έρευνα σε όλη την Ευρώπη, υποστηρίζουν οι Γερμανοί επιστήμονες (Φωτογραφία: Associated Press )

 Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι τα ανθρώπινα έμβρυα χρίζουν προστασίας από πατέντες που θα μπορούσαν να απειλήσουν την «ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Επιπλέον, η απόφαση χαρακτήριζε «ανήθικη» την έρευνα στα ανθρώπινα εμβρυακά βλαστοκύτταρα.

Τώρα, οι Γερμανοί επιστήμονες κατηγορούν τη δικαστική απόφαση ότι προχωρά πολύ πέρα από τα θέματα προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας τα οποία κλήθηκε να εξετάσει.

«To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν είναι το αρμόδιο όργανο ούτε για να αποφασίσει σχετικά με τα δικαιώματα κατοχύρωσης πατεντών, ούτε να επιβάλλει μια γενική ηθική τάξη σε ολόκληρη την Ευρώπη»
 γράφει σε ανακοίνωσή της η Ένωση, η οποία συμπεριλαμβάνει ουσιαστικά όλα τα ερευνητικά ιδρύματα της Γερμανίας.

Η Ένωση επισημαίνει ότι σήμερα δεν υπάρχει ομοφωνία στην Ευρώπη σχετικά με τις ηθικές προεκτάσεις της έρευνας σε βλαστοκύτταρα: Η Βρετανία και η Σουηδία, για παράδειγμα, επιτρέπουν υπό προϋποθέσεις τη δημιουργία εμβρύων για ερευνητικούς σκοπούς, ενώ η Ιρλανδία απαγορεύει κάθε έρευνα που προϋποθέτει την καταστροφή εμβρύων.

Οι Γερμανοί επιστήμονες θεωρούν ότι το θέμα πρέπει να εξετάζεται από κάθε εθνική κυβέρνηση ξεχωριστά. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε ότι η Αυστρία μπορεί να καθορίζει μόνο του για τη δωρεά ωαρίων για αναπαραγωγικούς σκοπούς, χωρίς γνωμοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην απόφασή του για τα βλαστοκύτταρα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  εξέτασε μια υπόθεση που αφορούσε την προσφυγή της Greenpeace κατά του ερευνητή Όλιβερ Μπρούστλε του Πανεπιστημίου της Βόννης, ο οποίος κατείχε πατέντα για τη δημιουργία νευρικών κυττάρων από βλαστοκύτταρα. 

Η πατέντα είχε κριθεί άκυρη από τη γερμανική δικαιοσύνη, και όταν ο Μπρούστλε υπέβαλε έφεση η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πηγή: in,gr

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 132


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.