Μισθούς Πορτογαλίας ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση

Δημοσίευση: 07.10.2011, 12:39

Το επιχείρημα ότι η τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη το 2010, με την οποία «πάγωσε» ο εθνικός κατώτερος μισθός, «δεν προωθεί την απαραίτητη μισθολογική συγκράτηση στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων για το εθνικό εισόδημα και την ανεργία» χρησιμοποιεί η τρόικα σχετικά με το αίτημα για μείωση του κατώτατου μισθού.
(Φωτογραφία: Eurokinissi )

 Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, παρά τις κυβερνητικές αντιδράσεις, η τρόικα επιμένει στην ανάγκη νομοθετικής πρωτοβουλίας και χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου οι κατώτατοι μισθοί είναι περίπου 200 ευρώ χαμηλότερα από την Ελλάδα.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από την Πορτογαλία αναφέρουν ότι ο κατώτατος μισθός είναι στα 560 ευρώ, περίπου, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός -βάσει της εθνικής συλλογικής σύμβασης- είναι στα 740 ευρώ.

Η τρόικα επισημαίνει ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να μειωθούν, ώστε το επίπεδό τους «να είναι αντίστοιχο με το επίπεδο της ελληνικής οικονομίας».

Η εφημερίδα έχει στη διάθεσή της έγγραφο, στο οποίο η τρόικα αναπτύσσει τα επιχειρήματά της για την περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους στη χώρα. «Η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει μια τριμερή συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και να προσαρμόσει τη συμφωνηθείσα οδό για τον εθνικό μισθό στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες.

»Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η αγορά εργασίας της Ελλάδας εισέρχεται τώρα σε μια ζώνη κινδύνου με πάρα πολλές θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί. Αυτό επηρεάζει τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο κατώτατο σημείο του εισοδηματικού καταμερισμού πολύ περισσότερο από όσους διαθέτουν ειδικά προσόντα και βρίσκονται στα υψηλότερα εισοδηματικά επίπεδα».

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι για να σωθούν θέσεις εργασίας των πιο ευάλωτων εργαζομένων, ο κατώτερος μισθός θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το σημερινό επίπεδο των 740 ευρώ. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι σε άλλες χώρες, όπου υπήρχαν παρόμοιες οικονομικές συνθήκες, εφαρμόστηκε η μείωση του κατώτερου μισθού ώστε να βελτιωθούν οι προοπτικές απασχόλησης των χαμηλόμισθων.

Στους λόγους για να προχωρήσουν οι περικοπές αμοιβών, η τρόικα περιλαμβάνει και την απορρόφηση στον ιδιωτικό τομέα των εργαζομένων που πρέπει να ελευθερωθούν από το Δημόσιο.

Πηγή: in.gr


Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: Γιαννης Αγγελου έγραψε: 11/10/2011
Με εκπληξη ακουω σε ΜΜΕ απο καθηγητες του δημοσιου οτι η ελλαδα πασχει απο ελλειψη ανταγωνιστικοτητας, οταν οι ιδιοι που το λενε αυτο δουλευουν σε εναν κλαδο οπου δεν υπαρχει καθολου ανταγωνισμος και αυτην την ανυπαρξια ανταγωνισμου την εχουν ενσωματωσει ακομα και στο ιδιο το συνταγμα με το αρθρο 16. Επισης ακουσα και το αλλο περιφημο απο καθηγητη του δημοσιου, οτι ο Friedman εχει πεθανει, αρα δεν ισχυει πια. Με την ιδια λογικη ο Νewton, ο Galileo, o Μaxwell και πολλοι αλλοι εχουν πεθανει αρα δεν ισχυουν πια. Ελεος οι ανθρωποι αυτοι ειναι κοινοι απατεωνες με δημοσιευσεις οι οποιες δεν διαβαζονται απο κανεναν και χωρις κανενα σημαντικο βαρος στην δημιουργια νεας γνωσης. Σκεφτητε απλα ποσο θα ειχε αλλαξει η ζωη σας αμα δεν υπηρχαν ολες αυτες οι δημοσιευσεις καθηγητων, ειδικα αυτων οι οποιοι δραστηριοποιουναι στην Ελλαδα και αποτελουν το προτυπο του Greek dream στην Ελλαδα. Πιστεψτε με δεν θα ειχε αλλαξει απολυτως τιποτα και μπορει με ολη αυτη την μη κατασπαταληση πορων απο τις τσεπες των φορολογουμενων το βιοτικο επιπεδο του μεσου ελληνα να ηταν πολυ καλυτερο.

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 89


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.