Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον αείμνηστο καθηγητή, Μανόλη Β. Μαρμαρά

Δημοσίευση: 22.10.2018, 19:09
Τελευταία Ενημέρωση: 22.10.2018, 19:23

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών και το Κέντρο Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, προσκαλούν την Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου, ώρα 18:45, στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5), στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον αείμνηστο Πρόεδρο Καθηγητή Εμμανουήλ Μαρμαρά...

Για την προσωπικότητα και το έργο του Εμμ. Μαρμαρά, θα μιλήσουν:

Ο Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ Δημήτριος Σ. Κορρές
Πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών

Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Γεώργιος Μ. Κορρές
με θέμα: Μανόλης Μαρμαράς Ο Καθηγητής, ο Ερευνητής και ο Οραματιστής του Χώρου

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης Δέσποινα Διμέλλη
με θέμα: η συμβολή του Εμμανουήλ Μαρμαρά στην πολεοδομική επιστήμη

Η Ομ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ
με θέμα: η συμβολή του Εμμανουήλ Μαρμαρά στην ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου

Η Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών Θεοδώρα Μονιούδη Γαβαλά
Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δρ. Γεώργιος Γαβαλάς,
Γραμματέας της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών 

Διαβάστε το αφιέρωμα της εφ. "Η Καθημερινή" (07-07-2017), με τίτλο:
"Μ. Β. Μαρμαράς, ένας αρχιτέκτων με πολυσήμαντο έργο"

Η απώλεια του Μανόλη Β. Μαρμαρά, στα 69 του χρόνια, ήταν πλήγμα για την αρχιτεκτονική κοινότητα. Σημαντικός ερευνητής με μακρά και παραγωγική ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, αλλά και αρχιτέκτων ο ίδιος, ο Μανόλης Μαρμαράς υπήρξε μια προσωπικότητα της ελληνικής αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας, με ποικίλα ενδιαφέροντα και επίδοση σε πολλούς τομείς. Ανθρωπος γλυκύς και εργατικός, ο Μανόλης Μαρμαράς είχε πυκνό ερευνητικό έργο και επιστημονική αρθρογραφία σε ελληνικά και ξένα έντυπα. Σημαντικό τμήμα των ερευνών του είδε το φως της δημοσιότητας σε εκδόσεις που εμπλούτισαν τη βιβλιογραφία.
 
Γεννημένος στην Αθήνα το 1947, ο Μανόλης Μαρμαράς σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ (1972) και το 1986 αναγορεύθηκε διδάκτωρ στην «Πολεοδομία και Χωροταξία». Το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ (1996) ήταν πάνω στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση του Λονδίνου. Είχε ένα βαθύ βλέμμα στην αστική γεωγραφία, στην εξέλιξη της πολεοδομίας, στη διαπολιτισμική ανάγνωση των μητροπολιτικών εξελίξεων. Και παρέμεινε πάντα ένας ταξιδιώτης με παραγωγή κειμένων από τις εμπειρίες του απ’ όλον τον κόσμο. Βιβλία όπως «Ταξίδια στη Μεσόγειο» (2002), «Δέκα ορεινές διαδρομές και αναβάσεις στην Ελλάδα» (2005) ή «Ταξίδια σε τόπους των Βίκινγκς» (2007) αποκαλύπτουν το εύρος των ενδιαφερόντων του, αλλά και την πνευματική του περιέργεια.
 
Η ακαδημαϊκή του πορεία ταυτίζεται, κυρίως, με τις πολυετείς θητείες του στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, ενώ αργότερα δίδαξε και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Σε νεανική ηλικία δούλεψε στο γραφείο του Τάκη Ζενέτου.
 
Μεγάλη ήταν η επίδραση των ερευνών του. Ηδη, το 1991 η έκδοση της μελέτης του «Η αστική πολυκατοικία της μεσοπολεμικής Αθήνας (η αρχή της εντατικής εκμετάλλευσης του αστικού εδάφους)», από την ΕΤΒΑ, τότε, και αργότερα από το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, αποτέλεσε τομή για την κατανόηση της αθηναϊκής πολυκατοικίας. Παραμένει βιβλίο αναφοράς. Αξιοσημείωτη, επίσης, η μελέτη του για το Mont Parnes, το κτίριο-ορόσημο του Παύλου Μυλωνά (εκδ. Κέρκυρα, 2007), όπως και η συνεργασία του με την Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ στο «Δώδεκα Ελληνες Αρχιτέκτονες του Μεσοπολέμου» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Το συγγραφικό του έργο είναι ευρύ και αποτελεί έναυσμα για περαιτέρω εργασίες.
 
Ο Μανόλης Μαρμαράς κληροδοτεί ένα πολυσήμαντο έργο, το οποίο ερεύνησε και δίδαξε με ήθος. Ευεργετεί την αρχιτεκτονική και πολεοδομική έρευνα με συγγράμματα που είναι σημεία αναφοράς. (πηγή: Η Καθημερινή)

Newsroom Cyclades Voice

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 95


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.