Στα 4,5 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα»-Το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά, λέει η ΝΔ

Δημοσίευση: 12.09.2011, 14:04
Τελευταία Ενημέρωση: 12.09.2011, 14:59

Στα 18,1 δισ. ευρώ ανήλθε σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011, έναντι ελλείμματος 14,81 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2010, αυξανόμενο κατά 22%. Η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού έχει ανέλθει στα 4,586 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,532 δισ. αφορούν στα έσοδα και τα υπόλοιπα 1,054 δισ. ευρώ τις δαπάνες.
(Φωτογραφία: ICON )

 Τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο στον κρατικό προϋπολογισμό και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία, και το οποίο αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα εμφανίζεται καλύτερο σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (18,9 δισ. ευρώ).

Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι αυξημένα έναντι του νέου στόχου κατά 110 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 762 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30,67 δισ. ευρώ και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 5,3% από 6,4% στο επτάμηνο.

Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο οκταμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 43,4% ή κατά 568 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το οκτάμηνο του 2010.

Τονίζεται ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο απομένον τετράμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 –2015 καθώς επίσης και με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του οκταμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Προϋπολογισμού είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα των εσόδων του 2011, σε εθνικολογιστική βάση, καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,1% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

·Στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2,06 δισ. ευρώ.

· Στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της  μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1,71 δισ. ευρώ.

·Στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 322 εκατ. ευρώ και

·Στα νοσοκομεία κατά 853 εκατ. ευρώ (649 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 204 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% ή κατά 1,45 δισ. ευρώ κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 452 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1,07 δισ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 322 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 649 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 30,3 ή 1.416 εκατ. ευρώ.

Οι Αναπληρωτές Υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση, σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού:
 
«Η άτολμη, κουρασμένη, διχασμένη και πανικόβλητη Κυβέρνηση αδυνατεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011.
Το 1ο οκτάμηνο του έτους τα έσοδα συνεχίζουν να καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν διευρυνόμενη υπέρβαση έναντι των στόχων, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει, το έλλειμμα παραμένει σημαντικά υψηλότερο από πέρυσι.
Και έτσι η Κυβέρνηση αναγκάζεται να αναλάβει νέες δεσμεύσεις, να προσθέσει νέους φόρους, να «αφυδατώσει» πλήρως την ήδη στεγνή αγορά, να βαθύνει και άλλο την ύφεση.
Και να επιδεινώσει τελικά την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας. 
Συγκεκριμένα:
1ον. Το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά:
Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 22,2% το πρώτο οκτάμηνο του 2011, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%!!!
Είναι αυξημένο κατά 3,3 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και διαμορφώνεται πλέον στα 18,1 δισ. ευρώ.
Οι αποκλίσεις οφείλονται τόσο στην υστέρηση των εσόδων όσο και στην υπέρβαση των δαπανών.
Μάλιστα, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ (ή στο 2,4% του ΑΕΠ) το πρώτο οκτάμηνο του έτους, αυξημένο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (ήταν στα 4,1 δισ. ευρώ ή στο 1,8% του ΑΕΠ), αλλά και σημαντικά υψηλότερο από το προϋπολογισθέν για όλο το έτος (εκτίμηση για 2,3 δισ. ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ). 

2ον. Τα έσοδα καταρρέουν:
Τα καθαρά έσοδα μειώνονται κατά 5,3% το πρώτο οκτάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου στόχου για αύξηση κατά 5,6%.
Να θυμίσουμε ότι ο στόχος ήταν, μέχρι πρόσφατα, για ετήσια αύξηση κατά 8,5%.
Η Κυβέρνηση, πλέον, αποδέχεται ότι αυτός ο στόχος είναι ανέφικτος, τον αναθεωρεί προς τα κάτω και προσθέτει νέα «χαράτσια» απελπισίας, όπως είναι ο έκτακτος φόρος για όλα τα ακίνητα.

3ον. Οι δαπάνες διογκώνονται:
Οι δαπάνες είναι εφέτος αυξημένες κατά 8,1% έναντι του περυσινού πρώτου οκταμήνου, λόγω των υψηλότερων τόκων, της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης, των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, και της καταβολής αυξημένων επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Μάλιστα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% το πρώτο οκτάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 0,7% (και προηγούμενου στόχου για αύξηση κατά 1,9%)!!!
Επισημαίνεται επίσης ότι στο πρώτο επτάμηνο του έτους έχουν συσσωρευθεί και ανεξόφλητες υποχρεώσεις της Κυβέρνησης ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η εξόφληση των οποίων θα επιδράσει ανοδικά στις πρωτογενείς δαπάνες.
 
4ον. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) βουλιάζει:
Σημειώνεται μάλιστα ότι η μείωση των δαπανών για επενδύσεις δεν ενδείκνυται σε περιόδους ύφεσης και δεν θεωρείται «φιλική προς την ανάπτυξη».
Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι μειωμένες κατά 30,3% το πρώτο οκτάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για μείωση κατά 10,6%.
Η Κυβέρνηση πλέον περικόπτει, ακόμη και στους στόχους, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Να θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος στόχος ήταν για οριακή ετήσια αύξηση των δαπανών κατά 0,6%!!!
Έτσι, εάν στο υπόλοιπο του χρόνου ομαλοποιηθεί η εκτέλεση του ΠΔΕ, έστω και με βάση τους νέους στόχους, αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος. 
 
Συνεπώς, η Κυβερνητική πολιτική αδυνατεί να επιτύχει την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάταξη της Οικονομίας.»



 
Πηγή: in.gr/Naxos News

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 164


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.