"θα εξέλθουμε ενισχυμένοι"

Δημοσίευση: 21.09.2010, 12:51

Αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της Ελλάδας έστειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός, προσφωνώντας τη Σύνοδο Κορυφής για τους Στόχους της Χιλιετίας. Δίνοντας, σε γενικές γραμμές, το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που συντελούνται στην χώρα μας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "θα εξέλθουμε ενισχυμένοι" από την κρίση, και υπογράμμισε με έμφαση ότι "αποφασίσαμε να αλλάξουμε".

 Δίνοντας, σε γενικές γραμμές, το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που συντελούνται στην χώρα μας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "θα εξέλθουμε ενισχυμένοι" από την κρίση, και υπογράμμισε με έμφαση ότι "αποφασίσαμε να αλλάξουμε".

    Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όποιο και να είναι το πρόβλημα, αργά ή γρήγορα, "θα μας επηρεάσει όλους", σημειώνοντας ότι "στον αλληλοεξαρτώμενο κόσμο μας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα. Καμία χώρα δεν εξαιρείται στις απώλειες θέσεων εργασίας, στις περιβαλλοντολογικές καταστροφές, στις πανδημίες ή στις "ιδιοτροπίες" των χρηματοπιστωτικών αγορών".

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι "η πρόσφατη εμπειρία μας, μάς έχει δώσει πραγματική εικόνα για το πως τα προβλήματα μιας μικρής χώρας μπορούν να επιδράσουν σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, έχουμε κάνει πρωτοφανή βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι μια επίπονη διαδικασία, αλλά σημειώνουμε πραγματική πρόοδο, με την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας".

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα", αλλά διερωτήθηκε αν έγινε με σύνεση η διαχείριση των πόρων μας, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ικανότητας, με διαφανή, ισότιμο και βιώσιμο τρόπο, για να δώσει την απάντηση: "Όχι, δεν το κάναμε!"

    Στη συνέχεια, μίλησε για την "πρόκληση της αλλαγής", συνδυάζοντας την περίπτωση της Ελλάδας με τη "βασική πρόκληση" των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για τη διαχείριση των πόρων του πλανήτη μας, του ανθρώπινου δυναμικού, θέτοντας και πάλι το ερώτημα αν γίνεται με υπεύθυνο τρόπο, κατά τρόπο που να σέβεται τους φυσικούς μας πόρους, που θα σέβεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες όλων των ανθρώπων και την ευημερία των μελλοντικών γενεών.

    Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι "εμείς στην Ελλάδα -και όλοι μας- αντιμετωπίζουμε θεμελιώδεις προκλήσεις", όπως σημείωσε, "για την αναζωογόνηση των δημοκρατιών μας, για τον επαναπροσδιορισμό τι εννοούμε με τον όρο "ποιότητα ζωής", για την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών μας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η καθαρή, πράσινη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "στην Ελλάδα, έχουμε ξεκινήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν πιο διαφανή κυβέρνηση, αποτελεσματικότερους θεσμούς και την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική".

    Ακολούθως, έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα συνεργασίας σ' αυτό τον "αλληλεξαρτώμενο κόσμο μας", συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, τις ΜΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα.

    Ο Πρωθυπουργός διακήρυξε ότι ως παγκόσμια κοινότητα έχουμε τους πόρους για να γίνει η φτώχεια παρελθόν, για να εξαλειφθεί ο αναλφαβητισμός, για την πρόληψη πανδημιών και για την προστασία των γυναικών και των παιδιών, επισημαίνοντας πως "οι πολίτες ζητούν από τους πολιτικούς πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε και δίκαια αναμένουν να πράξουμε περισσότερα για να διορθωθούν οι ανισορροπίες στο σημερινό σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης".

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την αποτυχία δημιουργίας "παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης" για την αντιμετώπιση των διεθνών ζητημάτων, επικρίνοντας τη συγκέντρωση εξουσίας, κεφαλαίου και μέσων ενημέρωσης σε "προνομιούχο ελίτ με παγιωμένα συμφέροντα".

    Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειαζόμαστε "νέα εργαλεία" που θα "βελτιστοποιήσουν την χρήση" των πόρων μας και θα συντείνουν στην "αλλαγή οικονομικών κινήτρων", προτείνοντας την επιβολή φορολογίας στις οικονομικές συναλλαγές και στη μόλυνση του περιβάλλοντος, με την έκδοση "πράσινων ομολόγων" που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της πράσινης υποδομής και της τεχνολογίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    "Θα πρέπει να σκεφτόμαστε με όρους της παγκόσμιας ευθύνης", τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, όλοι θα παραμείνουμε ευάλωτοι σε νέες κρίσεις. Είτε θα παρέχουμε κατεύθυνση, όραμα και δράση για μια βιώσιμη παγκόσμια κοινωνία, ή θα δούμε περισσότερες συγκρούσεις, φτώχεια και δυστυχία".

    Ομιλία πρωθυπουργού στο Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    Την ανησυχία του για την αύξηση της φτώχειας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες το βράδυ στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας για την αλλαγή του κλίματος.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "αυτές οι ειδικές συναντήσεις, που μας δίνουν την ευκαιρία να ανταλλάζουμε ιδέες για σημαντικά θέματα και σχετίζονται με την ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αρχίζουν να γίνονται ένα θεσμικό όργανο και πολλοί από εμάς περιμένουμε να συναντηθούμε εδώ κάθε Σεπτέμβρη. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσω, επίσης, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ήταν μόνο λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντησή μας την περασμένη χρονιά που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με μια άνετη πλειοψηφία".

    Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού είναι τα πιο κάτω:

    Φέτος, το μείζον θέμα που κυριαρχεί στον ΟΗΕ είναι η πρόοδος των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας είναι εξαιρετικά σημαντικοί για ένα προοδευτικό, παγκόσμιο οργανισμό, όπως είναι ο δικός μας, δεδομένου ότι συνδέονται με τις προσπάθειες για την εξάλειψη της παγκόσμιας φτώχειας, την προώθηση ανοικτού, χωρίς διακρίσεις, πολυμερούς εμπορίου και χρηματοπιστωτικού συστήματος, την χρηστή διακυβέρνηση και την ελάφρυνση του χρέους για τις πιο ευάλωτες χώρες.

    Η πρόοδος στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας είναι αλληλένδετη με την ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ορισμένες από τις απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου μας πέρσι, εδώ στη Νέα Υόρκη, δυστυχώς, αποδείχθηκαν σωστές. Είχαμε δίκιο όταν λέγαμε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η καθιέρωση της εποπτείας και μηχανισμών ελέγχου εξελίσσεται πολύ αργά. Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, όπως μια παγκόσμια οικονομική φορολογία συναλλαγών, δεν προχώρησε.

    Είχαμε δίκιο όταν λέγαμε ότι η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση θα επιβραδύνει το ρυθμό υλοποίησης των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι η οικονομική κρίση εμπόδισε τη μείωση της φτώχειας και αυτό εμποδίζει την πρόοδο προς την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

    Η κρίση έχει αντίκτυπο σε βασικούς τομείς των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την πείνα, την παιδική και μητρική υγεία, την ισότητα των φύλων, την πρόσβαση σε καθαρό νερό και τον έλεγχο των νόσων. Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και πέραν του 2015 ( το 2015 ήταν ο στόχος του ΟΗΕ που είχε θέσει όταν αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε). Είναι ζωτικής σημασίας να υψώσουμε τη φωνή μας και να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε, κατά τη διάρκεια της παρούσας ανασκόπησης στη Σύνοδο Κορυφής, να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τον καλύτερο δυνατό σχέδιο δράσης που θα κάνει τα πράγματα να κινούνται προς τα εμπρός.

    Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, με πιο συντονισμένο τρόπο, για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Είναι προφανές ότι η παγκόσμια διαδικασία ανάκαμψης δεν είναι ακόμη σε θέση να εγγυηθεί τη μετάβαση σε μια ισχυρή, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη. Υπάρχει ανάγκη για τολμηρές πρωτοβουλίες και μέτρα. Η οικογένειά μας έχει, από την αρχή της κρίσης, συγκεκριμένες προτάσεις στον πίνακα για το πώς να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. 

    Η κρίση δεν επηρέασε μόνο την πρόοδο προς την υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Οδήγησε επίσης σε μετατόπιση της χάραξης πολιτικής και της κοινής γνώμης μακριά από την ημερήσια διάταξη της αλλαγής του κλίματος. Υπάρχει απόδειξη ότι η κρίση θα μπορούσε να έχει πλέον μακροπρόθεσμες συνέπειες στην περίοδο 2010-2015. 

    Είναι ατυχές το γεγονός ότι, υπό το φως της διάσκεψης για το κλίμα του ΟΗΕ στο Κανκούν, στο τέλος του έτους, δεν έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη παγκόσμιας συμφωνίας για την αλλαγή του κλίματος. Ωστόσο, οι πρόσφατες μαζικές πλημμύρες στο Πακιστάν και την Κίνα, η ξηρασία και οι πυρκαγιές στη Ρωσία και η οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, δημιούργησε μια επείγουσα η ανάγκη για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.-

    Επίσκεψη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

    Η Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά τον τελευταίο χρόνο, καθώς μέσα σε λίγους μόνο μήνες η νέα κυβέρνηση της χώρας έχει προωθήσει τις πιο φιλόδοξες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της ευρωζώνης, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπου παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του χρηματιστηρίου και κορυφαία στελέχη της Γουόλ Στριτ.

    Ανταποκρινόμαστε στις δεσμεύσεις μας έγκαιρα και εντός των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί, συχνά και πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο ξεπερνώντας τις προσδοκίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι τώρα η κυβέρνησή του επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ανάπτυξης και σε μέτρα που θα καταστήσουν την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική. Υπογράμμισε ότι έχει ήδη προωθηθεί η ριζική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού συστήματος, όπως και η εξυγίανση του δημόσιου τομέα ο οποίος θα λειτουργεί πλέον με περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. 

    Σημείωσε ότι προχωρά στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της φιλελευθεροποίησης της αγοράς ενέργειας και των κλειστών επαγγελμάτων, και εκτίμησε ότι αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής κατά 5% με 6%.

    Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα προσφέρει τεράστια προοπτική για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως και στον τομέα των υποδομών, ενώ ανάφερε ότι μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν ή να αξιοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου των οποίων η αξία ανέρχεται σε 270 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο σχεδόν του χρέους της χώρας. Τέλος, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε πως εννοεί αυτά που λέει, και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα spreads θα υποχωρήσουν και ότι καθώς όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα αρχίσουν να αποδίδουν, η Ελλάδα θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

    Εξάλλου, την απογοήτευση που έχει προκαλέσει η έλλειψη προόδου σε ό,τι αφορά την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας όπως είναι η μείωση κατά 50%, έως το 2015, των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για "την αντιμετώπιση της φτώχειας, της πείνας και της ανισότητας των δύο φύλων", που διεξήχθη σήμερα στην έδρα των Ην. Εθνών, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για τους στόχους της Χιλιετίας.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν αυξήθηκε από 842 εκατομμύρια το 1990 σε 1,02 δισεκατομμύρια το 2009, εξέλιξη που χαρακτήρισε απαράδεκτη. Από την άλλη, επισήμανε πάντως την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τη μείωση της θνησιμότητας, την καταπολέμηση ασθενειών και την πρόσβαση στην εκπαίδευση, αν και, όπως έσπευσε να σημειώσει, και σε αυτά τα μέτωπα μένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

    Αφού ανέφερε πως η οικονομική κρίση είναι βέβαιο ότι δυσχέρανε την προσπάθεια, τόνισε ότι η δημοσιονομική λιτότητα λειτουργεί ως δικαιολογία για να μην υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις και να επανέλθει ο προστατευτισμός που παρεμποδίζει την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών.

    Συνάντηση Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Ιράν

    Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Κατά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε 40 λεπτά, συζητήθηκαν διμερή θέματα, οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, για το οποίο ο ιρανός ηγέτης γνωστοποίησε την απόφασή του ότι η χώρα του είναι έτοιμη για να επαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα.

    Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κο Αχμαντινετζάντ για τη στήριξη που προσφέρει η χώρα μας στην ειρηνευτική διαδικασία στο Μεσανατολικό και προέτρεψε τον συνομιλητή του ώστε το Ιράν να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή.

    Σήμερα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μαξ Μπάουκους.

    Την Τετάρτη, θα έχει σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη. Θα ξεκινήσει με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και ακολούθως θα μιλήσει σε εκδήλωση του Economic Club, το σημαντικότερο οικονομικό φόρουμ των ΗΠΑ, παρουσία σημαινουσών προσωπικοτήτων του οικονομικού χώρου. 

    Το απόγευμα θα συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του οποίου η χώρα του προεδρεύει αυτό το μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τέλος με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. 

    Το βράδυ, θα μιλήσει σε δεξίωση προς τιμή του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο και θα παραστεί σε άλλη δεξίωση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που θα διοργανώσει το Ίδρυμα Κλίντον προς τιμή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Την Πέμπτη το πρωί, θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχει αρκετές συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Επίσης, θα μιλήσει στο Foreign Policy Association.

    Το βράδυ θα μεταβεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ως προσκεκλημένος του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ, Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα, στη δεξίωση που θα παραθέσει για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 123


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.