Ποινικό αδίκημα η παρότρυνση σε στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, λέει η ΕΣΕΕ

Δημοσίευση: 01.09.2011, 22:08

Με αφορμή τις προτροπές των επαγγελματικών φορέων για στάση πληρωμών προς το Δημόσιο. η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ενημερώνει με επιστολή τα σωματεία-μέλη ότι "οι σχετικές ενέργειες δεν είναι χωρίς συνέπειες και μπορεί να συνεπάγονται ποινικές κυρώσεις για τις διοικήσεις που καταφεύγουν σε αυτές".

 «Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγουν οι αυστηρές ποινές και τα εξοντωτικά πρόστιμα τα οποία θα επιβληθούν στους συναδέλφους μας, που θα ακολουθήσουν τις προτροπές αντίδρασης με στάση πληρωμών, χωρίς όμως να μπορούμε στην συνέχεια να τους βοηθήσουμε να απαλλαγούν από τις επιπτώσεις» αναφέρεται στην επιστολή.

Η νομική υπηρεσία της ΕΣΕΕ επισημαίνει τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα το άρθρο 184 σύμφωνα με το οποίο «Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».

Σύμφωνα με τους νομικούς της Εθνικής Συνομοσπονδίας, όποιος που παρακινεί μέσω των ΜΜΕ να μην καταβάλλεται ο ΦΠΑ θα τιμωρηθεί με βάση το άρθρο 184.

Το αδίκημα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο 184 είναι «γενικό» και αφορά όλα τα αδικήματα, ωστόσο ένα δεύτερο άρθρο, το 186, εξειδικεύεται σε συγκεκριμένο αδίκημα. Το άρθρο 186 αναφέρει: «Όποιος προκαλεί ή παροτρύνει με οποιονδήποτε τρόπο κάποιον να διαπράξει ορισμένο πλημμέλημα τιμωρείται με την ποινή που προβλέπεται για το σχεδιαζόμενο πλημμέλημα ελαττωμένη κατά το άρθρο 83».

Το άρθρο 83, με τη σειρά του, αφορά στην επιμέτρηση της ποινής φυλάκισης και προβλέπει ότι ο δικαστής μπορεί να μειώνει την ποινή ελεύθερα έως το ελάχιστο δυνατό. 

Επομένως:

  • Εάν ο παρακινητής κατηγορηθεί για διέγερση (άρθρο 184) μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση από 10 ημέρες έως 3 χρόνια.
  • Εάν ο παρακινητής κατηγορηθεί βάσει του άρθρου 186 μπορεί να τιμωρηθεί από 10 ημέρες έως 1 χρόνο φυλακή εάν το ποσό του οφειλέτη είναι έως 5000 ευρώ (άρθρο 3 ν. 3943/2011). Εάν το οφειλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο κινδυνεύει με μεγαλύτερη φυλάκιση.
Εναπόκειται στον εισαγγελέα που θα συντάξει το κατηγορητήριο αν θα επιλέξει το άρθρο 186 ή το άρθρο 184.

Στην περίπτωση του άρθρου 186, το αδίκημα μπορεί να μείνει ατιμώρητο αν ο υπαίτιος ανακαλέσει την παρότρυνση οικειοθελώς. 

Πηγή: in.gr


Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 123


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.