Δήμαρχος Κέας: Ο κ. Σπίρτζης δεν έχει καλή ενημέρωση της ιστορίας της Μακρονήσου

Δημοσίευση: 17.07.2017, 21:44
Τελευταία Ενημέρωση: 18.07.2017, 18:43

Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Κέας, με απόφαση του, απαντά στις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, αναφορικά με τη Μακρόνησο και τις υποδομές της. Στην ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Κέας, επισημαίνει, ότι σε οποιαδήποτε διαβούλευση ή πρόθεση για δράσεις στο νησί θα συμμετέχει δια των αρμοδίων οργάνων του, υπενθυμίζοντας ότι η νήσος Κέα είναι διοικητικά και ιδιοκτησιακά υπεύθυνη για τη νήσο Μακρόνησο ή την νήσο “Ελένη”. Με αυτό το μήνυμά μας τους υπενθυμίζουμε ποια είναι η σχέση με την Κέα, καθώς και ότι επανειλημμένα έχουμε υποβάλει προτάσεις στην κεντρική διοίκηση, δήλωσε ο δήμαρχος Κέας, Γιάννης Ευαγγέλου, στη Δανάη Μαύρου και στην εκπομπή "Εκατέρωθεν"...
Ο δήμαρχος Κέας, Γιάννης Ευαγγέλου (Φωτογραφία: Cyclades Voice)

... στον Aegean Voice 107.5.

Δεν μπορεί από τη μια αυτά τα κτήρια να είναι διατηρητέα, για το οποίο συμφωνούμε, αλλά από την άλλη ο δήμος Κέας να πληρώνει γι αυτά ΕΝΦΙΑ,  επισήμανε ο κ. Ευαγγέλου.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Κέας, καυτηρίασε τα λεχθέντα περί αυθαίρετης δόμησης στην Κέα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για κτίσματα που έγιναν για τις ανάγκες βοσκών που βρίσκονται στο νησί περισσότερα από 50 χρόνια και δεν είναι δυνατόν τώρα να στραφούν σε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

Ο δήμαρχος Κέας, διερωτήθηκε, με ποια λογική χαρακτηρίζεται όλο το νησί ως ιστορικός τόπος, όταν ο τόπος όπου υπάρχουν τα κτίρια και όλη η βαριά ιστορία είναι περίπου το 1/4 του νησιού και περιορίζεται στη δυτική του πλευρά και ο οποίος οπωσδήποτε πρέπει να χαρακτηριστεί ως ιστορικός και να διατηρηθούν τα κτίρια. Υπάρχει όμως και ένα άλλο κομμάτι του νησιού όπου δραστηριοποιούνται οι βοσκοί και δεν τους πετάμε στη θάλασσα, συμπλήρωσε.

Ανέφερε δε, ότι στο παρελθόν είχε φτάσει μέχρι τη Βουλή μια τροπολογία, η οποία τακτοποιούσε αυτήν την πραγματική αλήθεια και έλεγε ότι μπορούν οι βοσκοί οι οποίοι έχουν μια ιστορική σχέση με το νησί να ανπτύξουν μια ήπιας μορφής κτηνοτροφία με αμνοερίφια, δημιουργώντας μικρού μεγέθους στάνες. Η τροπολογία όμως, συμπλήρωσε ο δήμαρχος Κέας, την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε, με αιτιολογία, όπως εκ των υστέρων πληροφορήθηκε, για να μην ανοίξει η όρεξη μεγάλων επενδυτών για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί.

Ο Γιάννης Ευαγγέλου, επισήμανε τέλος, ότι υπάρχουν συνεχείς παρεμβάσεις από το δήμο Κέας για την τακτοποίηση γενικά του νησιού, ακόμη και με ποιον τρόπο να προστατευθούν τα ιστορικά μνημεία, καθώς και ότι αν και έχει ζητήσει εδώ και οκτώ μήνες συνάντηση γι αυτό το θέμα με την υπουργό Πολιτισμού, μέχρι τώρα το αίτημά του δεν έχει βρει ανταπόκριση.

Κατέληξε δε λέγοντας, ότι το πρέπον είναι οι αρμόδιοι στην κυβέρνηση, πριν ανοίξουμε αυτό το θέμα να καλέσουν το δήμαρχο και να συζητήσουν τι σκέφτονται για ένα νησί για το οποίο δεν μπορεί μόνο ευθύνες να του αποδίδουν, αλλά και να συνεργάζονται μαζί του για το τι σκέφτονται να πράξουν.

Ακούστε εδώ τις δηλώσεις του δημάρχου Κέας



Υπενθυμίζεται, ότι για εντολή του Πρωθυπουργού να προχωρήσει αρχικά η επισκευή και κατασκευή συγκεκριμένων έργων, ώστε η Μακρόνησος να προστατευθεί ως τόπος μνήμης και ιστορικότητας, αλλά και να γίνει επισκέψιμη, έκανε λόγο προ ημερών ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, κατά την επίσκεψή του στο ιστορικό νησί.

«Υπάρχουν διάφορες αυθαίρετες χρήσεις πάνω στο νησί, υπάρχουν φθορές πάνω στα κτήρια όπου βασανίστηκαν άνθρωποι», δήλωσε ο υπουργός και γνωστοποίησε πως η αποκατάσταση αποτελεί και αίτημα και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, έπειτα από επίσκεψη και επιστολή που έστειλαν η Αλέκα Παπαρήγα και ο Θανάσης Παφίλης, στην οποία γινόταν λόγος για αυθαίρετη δόμηση και καταστροφές.

Ο υπουργός Υποδομών στάθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα στοιχειώδες οδικό δίκτυο που δεν θα αλλοιώνει την εικόνα του νησιού, ενώ τόνισε ότι πρέπει να κατασκευαστεί και ένα μουσείο.

Ο δήμαρχος Κέας, Γιάννης Ευαγγέλου, εισηγούμενος στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα την Παρασκευή 14 Ιουλίου, δήλωσε:


"To Δημοτικό Συμβούλιο Κέας ενημερώθηκε για τις δηλώσεις του Υπουργού και θεωρεί θετικό το ενδιαφέρον του για το νησί και την επίσκεψή του σε αυτό. Ιδιαιτέρως για την πρόθεσή του να προχωρήσει το Υπουργείο σε εργασίες επισκευής και κατασκευής συγκεκριμένων έργων υποδομών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του αυτή, δηλώνει το σεβασμό του για την ιστορικότητα της Μακρονήσου και ειδικά για τα ιστορικά μνημεία, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.

Δηλώνει επίσης τη διαχρονική επιθυμία οι χώροι αυτοί να προστατευθούν και να διατηρηθούν όπως αρμόζει. Έχει προς τούτο μάλιστα επανειλημμένα προσφύγει σε φορείς της Κεντρικής Διοίκησης, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, το τότε Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ.λπ.

Συγχρόνως, όμως, έχει απαιτήσει και την προστασία των ολίγων πλέον βοσκών, οι οποίοι έχουν εναπομείνει και οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν άλλο επάγγελμα πλέον.

Συμφωνεί με την προστασία του νησιού από κακόβουλες, παράνομες και κατακτητικές ενέργειες, για τον έλεγχο των οποίων καταβάλει συνεχή προσπάθεια.

Δηλώνει, συγχρόνως, ότι η εφαρμογή των ζωνών χρήσεις και άλλων θεμάτων είναι πλέον κατεπείγουσα και απαραίτητη, βάσει της οποίας και ο Δήμος Κέας, αλλά και οι αρμόδιοι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης θα οδηγηθούν να προστατέψουν το νησί, να αναδείξουν την ιστορικότητά του, αλλά και να αξιοποιήσουν τους πόρους του νησιού με τις κατάλληλες υποδομές.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίων εκφράζει την άποψη όλων των δημοτών της νήσου Κέας, δεν διατίθεται να απεμπολήσει οποιοδήποτε ιστορικό και κατοχυρωμένο, βάσει δικαστικών αποφάσεων, δικαίωμά του.

Για το λόγο αυτό, ο κύριος Υπουργός και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για τη Μακρόνησο, οφείλει να γνωρίζει και να λάβει σοβαρά υπόψη του όλες τις ιστορικές πτυχές που αφορούν στο νησί και οι οποίες είναι οι εξής:

• Το 1790 ο Τουρκοαιγυπτιακός στόλος πραγματοποιεί απόβαση στην Κέα και προβαίνει σε σφαγές, λεηλασίες εμπρησμούς ως αντίποινα στους Κείους για την βοήθεια που παρείχαν, προκειμένου να φυγαδευτεί ο Λάμπρος Κατσώνης, ο οποίος αποκλειστεί από τους Τούρκους στο νησί.
• Το 1837 η Μακρόνησος παραχωρείται στην Κέα εν είδει αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστη το νησί.
• Το 1860 η τότε Κοινότητα Κορησσίας Κέας εκμισθώνει για πρώτη φορά σε διάφορους ποιμένες εκτάσεις της Μακρονήσου για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων αυτής, την ανέγερση ναού το 1897 κ.λπ., χωρίς ποτέ το Δημόσιο να παρεμποδίσει την εκμίσθωση αυτή.
• Το 1946 κατασκευάζονται στο νησί στρατόπεδα εξορίας, ενώ από τον Απρίλιο ου 1947 η Μακρόνησος στη διάρκεια του Εμφυλίου χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης «εθνικής αναμόρφωσης» για χιλιάδες κομμουνιστές, πολιτικούς κρατούμενους και λιποτάκτες στρατιώτες.
• Το 1956 η Κοινότητα Κορησσίας λαμβάνει από το Υπουργείο Εσωτερικών αποζημίωση για αποθετική ζημία.
• Η δια χρησικτησίας κτήση κυριότητας όλης της Μακρονήσου από την τότε Κοινότητα Κορησσίας αναγνωρίζεται με την υπ’ αριθμ. 80/1948 απόφαση του Πρωτοδικείου Σύρου, που έγινε τελεσίδικη με την υπ’ αριθμ. 112/1948 απόφαση του Εφετείου Αιγαίου και αμετάκλητη με την υπ’ αριθμ. 390/1995 απόφαση του Αρείου Πάγου.
• Το 1989 το Υπουργείο Πολιτισμού, με απόφαση της τότε Υπουργού, χαρακτηρίζει τη Μακρόνησο ιστορικό τόπο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1469/50 "περί προστασίας ειδικής κατηγορίας οικοδομημάτων και έργων τέχνης, μεταγενέστερων του 1830".
• Το 1995 με ΠΔ (ΦΕΚ Δ’895/1.11.1995) αναφορικά με τις χρήσεις γης τη Μακρονήσου, το ΥΠΕΚΑ απαγορεύσει, μεταξύ άλλων τη βόσκηση στο νησί.
• Έως το 2012 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκδίδει ετησίως άδειες αναγκαστικής εισδοχής των κτηνοτρόφων στο νησί της Μακρονήσου και συγκεκριμένα στους χώρους βοσκής του νησιού.
• Το 2014 στο πλαίσιο Σχεδίου Νόμου για την ψήφιση τροπολογίας του ΠΔ 895/1995, η εισηγητική έκθεση αναφέρει τροποποίηση του άρθρου 2 του ΠΔ με την προσθήκη της ιχθυοκαλλιέργειας, της ενσταβλισμένης εντατικής κτηνοτροφίας και του κυνηγιού στις δραστηριότητες που θα επιτρέπονται στη Μακρόνησο μετά από ενέργειες του Δήμου Κέας και με σύμφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου. Η τροπολογία αυτή, για ανεξήγητους λόγους, απεσύρθη."
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ:

"Σε οποιαδήποτε διαβούλευση ή πρόθεση για δράσεις στο νησί θα συμμετέχει δια των αρμοδίων οργάνων του, υπενθυμίζοντας ότι η νήσος Κέα είναι διοικητικά και ιδιοκτησιακά υπεύθυνη για τη νήσο Μακρόνησο ή την νήσο “Ελένη”.

Θα κοινοποιήσει τη θέση του αυτή σε όλους τους αρμόδιους φορείς, ήτοι στα Υπουργεία Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Μεταφορών, στους Βουλευτές Κυκλάδων και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου."

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 76


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.