Greenpeace: Για πρώτη φορά ο ήλιος φθηνότερος από τον λιγνίτη στην Ελλάδα

Δημοσίευση: 14.12.2016, 00:42
Τελευταία Ενημέρωση: 14.12.2016, 00:43

Ορισμένα φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα σύντομα θα παράγουν φθηνότερο ρεύμα από ό,τι ο ρυπογόνος σταθμός λιγνίτη που σχεδιάζει...
Πριν από έναν χρόνο, ακτιβιστές της Greenpeace είχαν σκαρφαλώσει στον μεγαλύτερο λιγνιτικό σταθμό της ΔΕΗ (πηγή: Greenpeace)

... η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, ανακοίνωσε την Τρίτη η ελληνική Greenpeace, κάνοντας λόγο για «ιστορικό ορόσημο».

Η οργάνωση καλεί εκ νέου την κυβέρνηση να ακυρώσει τα σχέδια για νέους, ρυπογόνους λιγνιτικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), λέει η Greenpeace, το μέσο σταθμισμένο κόστος παραγωγής ενέργειας από νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς το 2017 θα είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο κόστος της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, που προορίζεται για λειτουργία το 2021.

«Η χαμηλότερη τιμή πώλησης της μεγαβατώρας (MWh) των έργων που μειοδότησαν στη σχετική αδειοδοτική διαδικασία, ανήλθε σε 79,97 ευρώ/MWh. Από την ανάλυση των δεδομένων και με πληροφορίες από την αγορά, προκύπτει ότι το σταθμισμένο κόστος παραγωγής (‘levelised cost’, που διαφέρει από την τιμή πώλησης) κάποιων φωτοβολταϊκών έργων που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό κυμαίνεται από 65 έως 70 ευρώ/MWh» αναφέρει η οργάνωση.

«Το αντίστοιχο κόστος για τη σχεδιαζόμενη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, με κόστος κατασκευής 1,4 δισ. ευρώ, ανέρχεται σε 69,87 ευρώ/MWh».

Επιπλέον, η Πτολεμαΐδα 5, που προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2021, θα εκπέμπει κάθε χρόνο 4,6 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, επιβαρύνοντας και την υγεία των τοπικών πληθυσμών.

Τα στοιχεία της ΡΑΕ, συνεχίζει η οργάνωση, έρχονται να επιβεβαιώσουν τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι «οι επενδύσεις στον λιγνίτη δεν είναι καθόλου κερδοφόρες».

Το κόστος κατασκευής των φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια (κατά 35% σε μια τριετία σύμφωνα με την Greenpeace), ενώ μεγάλη μείωση υπάρχει και στο λειτουργικό κόστος λόγω ωρίμανσης της αγοράς.

«Τον Δεκέμβριο του 2015 οι ακτιβιστές της Greenpeace ανέβηκαν στον μεγαλύτερο λιγνιτικό σταθμό της χώρας και ζήτησαν από την ηγεσία της ΔΕΗ να στραφεί προς τον ήλιο. Ακριβώς ένα χρόνο αργότερα κατέρρευσε και η τελευταία δικαιολογία της ΔΕΗ για την προώθηση έργων με ξεκάθαρα αρνητικό πρόσημο για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία: ο μύθος του φθηνού λιγνίτη» σχολίασε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλίματος στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η οργάνωση επισημαίνει ακόμα ότι τον Οκτώβριο η ΔΕΗ ανακοίνωσε συνεργασία με κινέζικο όμιλο για κατασκευή και δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα.

Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση και τη ΔΕΗ «να ακυρώσουν την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων, να εγκαταλείψουν οριστικά τον άνθρακα έως το 2030 και να στρέψουν τη χώρα σε ένα καθαρό ενεργειακό μοντέλο 100% ΑΠΕ».

πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 131


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.