Ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα

Δημοσίευση: 17.05.2011, 11:00

Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας η κυβέρνηση επισπεύδει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο ξεχωρίζει η διάθεση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, ακόμα και εντός του Ιουνίου. Η τρόικα, οι εταίροι της χώρας στην Ευρωζώνη, αλλά και η ΕΚΤ, επιμένουν στην ταχύτερη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, ώστε το Δημόσιο να αρχίσει να συγκεκτρώνει σημαντικά έσοδα και η κυβέρνηση να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι έχει την βούληση να προχωρήσει σε αποφαστικές αλλαγές στην οικονομία, παράλληλα με το πακέτο των διαρθρωτκών μεταρρυθμίσεων.

Βάσει της συμφωνίας Δημοσίου - DT, το 2008, η ελληνική πλευρά μπορεί ώς το τέλος του 2011 να πουλήσει το 10% με υπερτίμημα 15% σε σχέση με την μέση σταθμισμένη τιμή της μετοχής, όπως αυτή θα διαμορφωθεί 20 ημέρες πριν από την ενημέρωση της DT για τη συναλλαγή.
 
Αν η συναλλαγή δεν γίνει ως το τέλος του έτους, τότε παύει η υποχρέωση καταβολής υπερτιμήματος, ενώ από τις αρχές του 2012 η Deutsche Telekom θα μπορεί να αγοράσει μετοχές μέσω του Χρηματιστηρίου.
 
Το συνολικό ποσοστό του Δημοσίου είναι 20% (16%+4% του ΙΚΑ) και της DT 30%.  
 
Από το 2008, η DT έχει επενδύσει περίπου 3,8 δισ. ευρώ στην εξαγορά ποσοστού 30% στον Οργανισμό, με στόχο να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Αλβανία. Από το ποσό αυτό έχει διαγράψει από τον ισολογισμό της περίπου 900 εκατ. ευρώ, λόγω της μεγάλης πτώσης της μετοχής.
 
Τα προσδοκώμενα έσοδα από το 10% του ΟΤΕ είναι 400 εκατ. ευρώ. Στην υποθετική περίπτωση που συζητείτο η πώληση μεγαλύτερου ποσοστού, τότε είναι σίγουρο πως η γερμανική πλευρά θα εγείρει συγκεκριμένες αξιώσεις σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και το μισθολογικό, αλλά και σε θέματα που αφορούν στις ρυθμιστικές αρχές και ειδικότερα την ΕΕΤΤ.
 
Εκτός από τον ΟΤΕ, εντός του 2011, σύμφωνα με όσα έχουν αποφασιστεί πριν το Πάσχα, ξεχωρίζουν ακόμη η ΔΕΠΑ, η επέκταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος», η ΛΑΡΚΟ, τα κρατικά λαχεία, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι συμμετοχές του Δημοσίου στα καζίνο.
 
Ο στόχος είναι έσοδα 2-4 δισ. ευρώ.
 
Ωστόσο, ερωτηματικά υπάρχουν για τις προθέσεις σε ό,τι αφορά τα «φιλέτα» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ, δηλαδή αν τελικά δρομολογηθούν εξελίξεις νωρίτερα από το 2012 (όπως είναι το αρχικό σχέδιο), ή αν το Δημόσιο διαθέσει μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετοχών του.
 
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μία λύση που εξετάζεται είναι η δημιουργία μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού που έχοντας στο ενεργητικό του την ακίνητη περιουσία του δημοσίου θα προχωρήσει στην εκμετάλλευσή της. 
 
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η αξιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών του δημοσίου, μία εκ των οποίων θα ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο 2011.
 
Πιέσεις από την ΕΕ
 
Ενδεικτικές των πιέσεων που ασκούνται στην κυβέρνηση για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων είναι όσα δήλωσαν την Δευτέρα στο Eurogroup ο κ. Ρεν και ο κ. Γιούνκερ.
 
«Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να ενισχύσει καθώς και να αρχίσει να εφαρμόζει το φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ χωρίς, πλέον, καμία καθυστέρηση» είπε ο κ. Ρεν. 
 
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, καθώς το ποσό των 50 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 20% περίπου του ΑΕΠ της χώρας», σημείωσε.
 
Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ, δήλωσε: «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην Ελλάδα και αναφορικά με την Ελλάδα. Είμαστε ικανοποιημένοι, χαρούμενοι που βλέπουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προχωρήσει σε αρκετά μικρό χρονικό διάστημα στη λήψη επιπλέον μέτρων, που θα τη βοηθήσουν να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς για το 2011, τους οποίους συμφώνησε με την εφαρμογή του Μνημονίου».
 
«Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικό», προσέθεσε, ενώ σε ό,τι αφορά την πιθανή σύσταση ειδικού οργανισμού για τις αποκρατικοποιήσεις, είπε ότι «αυτό ήταν ένα θέμα που ήδη συζητούσαμε».
 
«Βάσει της υπόθεσης ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα και δεδομένου ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είναι μια επιλογή που θα εξεταστεί, στην οποία συμφωνούν ορισμένοι από τους συναδέλφους μας, αλλά όπως σίγουρα σας είπε ο υπουργός Οικονομικών δεν συμμερίζονται όλοι», ανέφερε.

Πηγή: in.gr 

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 115


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.