Πακέτο αυστηρών μέτρων

Δημοσίευση: 02.05.2011, 14:16

Tο πακέτο μέτρων κατά της φοροδιαφυγής ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος, με το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει σε συνολικά έσοδα 12 δισ. ευρώ περίπου σε βάθος τριετίας. Νέος ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ ο πρώην εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, προς υπογραφή σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων. Μεταξύ των μέτρων είναι οι συνεχείς διασταυρώσεις στοιχείων και η δημοσιοποίηση ονομάτων των φοροφυγάδων, καθώς και η κατάργηση 100 μικρών ΔΟΥ.

 Στη συνέντευξη Τύπου ήταν ακόμα παρόντες οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου.

 
Όπως έγινε γνωστό, νέος ειδικός γραμματέας του Σώματος αναλαμβάνει ο κ. Ιωάννης Διώτης. Ο κ. Διώτης ήταν ο αντιεισαγγελέας κατά τη θητεία του οποίου έγινε η εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη».
 
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρης είναι πλέον γγ του υπουργείου Οικονομικών στη Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, στη θέση του παραιτηθέντα Δ. Γεωργακόπουλου.
 
Το κεντρικό σύνθημα είναι «Πολίτες και Πολιτεία Μαζί», ενώ το κείμενο του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος αποτελείται από 99 σελίδες.
 
Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που εξειδικεύει τους στόχους του προγράμματος, στόχος της κυβέρνησης είναι το σχέδιο να αποδώσει 1,5 δισ. ευρώ φέτος, 4,4 δισ. το 2012 και 5,9 δισ. ευρώ το 2013.
 
Το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ εφέτος εκτιμάται ότι θα προέλθει από τη βελτίωση των ελεγκτικών δραστηριοτήτων και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την επανεκτίμηση φόρων βάσει τεκμηρίων και τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.
 
Τα ποσά αυτά αφορούν σε προβλέψεις πραγματικής είσπραξης εσόδων.
 
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής θα τεθεί υπόψη της τρόικας τις επόμενες ημέρες, αφού πρώτα εγκριθεί από ειδική Κυβερνητική Επιτροπή στην οποία μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, ως πρόεδρος και οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η «φοροδιαφυγή είναι έγκλημα κατά της χώρας», δημιουργεί έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την Πολιτεία, ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και την φορολογική επιβάρυνση για τους συνεπείς φορολογούμενους. 
 
«Δεν έχουμε λύσει ακόμα το πρόβλημα της φοροδιαφυγής», επισήμανε, αν και όπως είπε στους τελευταίους 18 μήνες η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα σε αυτό το μέτωπο.
 
Στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέφερε ότι εισπράχθησαν 1,6 δισ. ευρώ το 2010, ενώ είπε ότι ελέγχονται οι ιδιοκτήτες 1.200 ακινήτων με πισίνες που δεν έχουν δηλωθεί.
 
Οι προκλήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να αντιμετωπισθούν οι αδυναμίες που υπάρχουν, όπως η συνεργασία του μηχανισμού, η παραδειγματική τιμωρία μεγάλων φοροφυγάδων και η καλύτερη συνεργασία των πολιτών.
 
Ο πολίτης πρέπει να στηρίξει τη διαδικασία, γιατί θα βγει κερδισμένος, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο «θα δώσουμε ότι μπορούμε από την πλευρά των κινήτρων».
 
Ο υπουργός εξήγγειλε συνεχείς διασταυρώσεις των στοιχείων των φορολογούμενων και σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του φοροελεγκτικού μηχανισμού, με τη λειτουργία μίας μόνο ΔΟΥ ανά πρωτεύουσα και την κατάργηση 100 μικρών ΔΟΥ, οι οποίες συγκεντρώνουν μόλις το 1% των κρατικών εσόδων.
 
Η εξοικονόμηση σε όρους ανθρώπινου δυναμικού υπολογίζεται σε 3.000 άτομα, τα οποία θα στελεχώσουν άλλες υπηρεσίες.
 
Μεταξύ των αλλαγών, είναι το νέο σώμα βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων καθώς και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών.
 
Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές για πάνω από ένα έτος και για ποσά άνω των 150.000 ευρώ.
 
«Πριν εκπνεύσει η προθεσμία των τριών μηνών, που δίνει ο νόμος, το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από ένα έτος και άνω συγκεκριμένου ποσού», είπε.
 
Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε να υπογραφεί σύμβαση με την Ελβετία, ώστε να φορολογηθούν οι καταθέσεις των Ελλήνων στη χώρα.
 
Το υπουργείο έχει στα χέρια του λίστα με μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού (συγκεκριμένα σε μία χώρα) και θα προχωρήσει στη σύναψη σύμβασης, κατά το πρότυπο των αντίστοιχων διαπραγματεύσεων που κάνουν με την Ελβετία η Βρετανία και η Γερμανία.
 
Αυτό που εξετάζεται είναι η εφάπαξ επιβολή φόρου επί του κεφαλαίου (και όχι των τόκων όπως ήδη ισχύει) σε ποσοστό 10% έως 20%. Οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία υπολογίζονται στα 30-35 δισ. ευρώ και αν ο συντελεστής είναι για παράδειγμα 12% τα έσοδα για το Δημόσιο εκτιμώνται σε 1 με 1,5 δισ. ευρώ.
 
Μετά τον κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είπε ότι θα προχωρήσει η διασύνδεση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου με τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
 
Αναφορικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων, είπε ότι υπεγράφη η ΚΥΑ για το σύστημα εισροών-εκροών και προχωρεί η εγκατάστασή του μετά την οποία προβλέπεται αύξηση των εσόδων κατά 190 εκατ. ευρώ.
 
Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, ο οποίος αναφέρθηκε στο Προεδρικό Διάταγμα για τη συγκρότηση της Οικονομικής Αστυνομίας και του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
 
Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης είπε ότι «η τοποθέτηση του κ. Διώτη στο ΣΔΟΕ αποδεικνύει ότι το υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης» και προσέθεσε ότι «τα εγκλήματα φοροδιαφυγής θα δικάζονται κάθε μήνα σε ειδικό πινάκιο».
 
Ο κ. Καστανίδης αποκάλυψε ότι έπειτα από επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου προωθεί τον ορισμό του οικονομικού εισαγγελέα.

Πηγή: in.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 116


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.