Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: Διάβρωση από επιφανειακή απορροή

Δημοσίευση: 10.05.2014, 13:23

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος με υπεύθυνη την Αναπλ. Καθηγήτρια Δρα MSc Νίκη Ευελπίδου, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα "Διάβρωση από επιφανειακή απορροή" στα πλαίσια Προγράμματος Erasmus, το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα και στη Θήρα.
Η ομάδα στη Σαντορίνη

Η διοργάνωση έγινε σε συνεργασία με ακόμα 5 ευρωπαϊκούς εκπαιδευτικούς φορείς (University of Santiago de Compostela - Ισπανία, Instituto Politecnico de Braganca - Πορτογαλία, Szent Istvan Egyetem - Ουγγαρία, Departement of Agriculture, University of Sassari - Ιταλία, Departement de Geographie-Universite Paris Est Creteil - Γαλλία).
   
Η διάρκεια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν από 07/04/2014-18/04/2014 και διεξήχθη κατά την πρώτη εβδομάδα στις αίθουσες του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ κατά τη δεύτερη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο νησί της Σαντορίνης.

Συμμετείχαν πολλοί καθηγητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές από 6 χώρες και με διαφορετικές ειδικότητες (γεωλόγοι, γεωγράφοι, γεωμορφολόγοι, ηφαιστειολόγοι, αγρονόμοι, επιστήμονες περιβάλλοντος, εδαφολόγοι). Στόχος της διοργάνωσης ήταν η επιμόρφωση των φοιτητών σε θέματα διάβρωσης από επιφανειακή απορροή, καθώς επίσης και η ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα στους συμμετέχοντες, αλλά και η προώθηση ευκαιριών κινητικότητας, τόσο για τους φοιτητές όσο και καθηγητές που συμμετείχαν.
   
Οι εισηγήσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης εβδομάδας, υπό την μορφή μαθημάτων, τα οποία διεξήχθησαν στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφορούσαν στα χαρακτηριστικά και είδη διάβρωσης από επιφανειακή απορροή, στα είδη εδαφών, χρονολόγηση εδαφικών δειγμάτων, τους φυσικούς παράγοντες και πώς οδηγούν στη διάβρωση από επιφανειακή απορροή, παρουσίαση παραδειγμάτων από τον Ευρωπαϊκό χώρο, καθώς και τη μελέτη και μοντελοποίηση του φαινομένου με τη χρήση μεθόδων G.I.S. .
   
Η δεύτερη εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στις εργασίες υπαίθρου στην Σαντορίνη όπου μελετήθηκε το ιδιαίτερο ανάγλυφο του νησιού και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του, πώς αυτά μαζί με τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις επηρεάζουν τα περιβαλλοντικά θέματα που αντιμετωπίζει η Σαντορίνη (όπως διάβρωση ακτών και εδάφους, κατολισθήσεις). Έγινε συζήτηση για τα διάφορα περιβαλλοντικά θέματα του νησιού, για τα οποία προτάθηκαν συγκεκριμένες λύσεις.
   
Η τοπική κοινωνία της Σαντορίνης στάθηκε δίπλα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποστήριξε τις προσπάθειες της υπεύθυνης του εκπαιδευτικού αυτού σχολείου κας Ευελπίδου Νίκης.


   
Συγκεκριμένα, από την αρχή κιόλας της διοργάνωσης ο Δήμος Θήρας συμμετείχε ενεργά και παρείχε πολύτιμη βοήθεια χωρίς την οποία δε θα ήταν τόσο επιτυχημένο το εκπαιδευτικό αυτό σχολείο. Ο Δήμαρχος Θήρας, κος Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος (Φωτο) ήταν κοντά στην ομάδα κατά τη διάρκεια των εργασιών, και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού, ενώ συζήτησε με τους συμμετέχοντες σχετικά με τρόπους αντιμετώπισης των υπαρχόντων περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί.
   
Η ένωση λεμβούχων Θήρας, και ιδιαίτερα ο πρόεδρος κ. Κανακάρης Νίκος, υποστήριξε την ομάδα, ώστε να είναι εφικτή η μελέτη του ηφαιστείου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.
   
Το Ίδρυμα Λούλας & Ευάγγελου Νομικού-Τελεφερίκ Σαντορίνης υποστήριξε την μεταφορά από και προς το παλιό λιμάνι των Φηρών. Σημαντική ήταν και η βοήθεια του ξεναγού μας κου Πέρρου Ιωσήφ κατά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου. 
   
Ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν και η συμβολή και υποστήριξη του ξενοδοχείου “Hotel Babis” και του κ. Δεναξά Χαράλαμπου και του κ. Δεναξά Βασίλη, οι οποίοι υποστήριξαν την ομάδα με κάθε δυνατό τρόπο κατά την διαμονή τους στο νησί.









Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 131


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.