Ήπια ανάκαμψη από το 2014 «βλέπει» ο Πολ Τόμσεν

Δημοσίευση: 31.07.2013, 13:57

Η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ήπια ανάκαμψη από το 2014 προέβλεψε ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν (Φωτογραφία: ΑΠΕ)

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα μας, που έγινε το βράδυ της Τρίτης στην Ουάσινγκτον, ο Πολ Τόμσεν ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει«σημαντική πρόοδο» στη διόρθωση ανισορροπιών (που υπήρχαν) πριν από την κρίση, υπογραμμίζοντας όμως ότι «υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και αποκλίσεις» και «η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα».
 
Ειδικότερα για την ανάπτυξη, το στέλεχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας βασίζεται στη βελτίωση παραγόντων που σχετίζονται με την εμπιστοσύνη, όπως η κατανάλωση.
 
Για να λάβει χώρα ανάκαμψη της οικονομίας, θα απαιτηθεί σημαντική και διατηρήσιμη βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ως εκ τούτου, αναγνωρίζω ότι υπάρχουν πτωτικά ρίσκα για το πρόγραμμα».
 
Η έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 0,6% το 2014. Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα βιώνει το έκτο έτος της ύφεσης, σημειώνοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι η παραγωγή (ΑΕΠ) έχει μειωθεί σχεδόν κατά 25%, μετά την κορύφωσή της το 2007, το ποσοστό ανεργίας είναι περίπου 27% και η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 57%.
 
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «το υψηλό κόστος προσαρμογής αντανακλά σε σημαντικό μέρος της καθυστέρησης, διστακτική και αποσπασματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
 
Επίσης, σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις προσκρούουν μέσα από «επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις», σε «συμφέροντα», επηρεάζοντας το επενδυτικό κλίμα και, όπως τονίζεται, η ευθύνη παραμένει, για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με ταχύτητα, για να «ξεκλειδώσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».
 
Οσον αφορά το χρέος ο Πολ Τόμσεν είπε ότι «είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε εάν απαιτείται ελάφρυνση χρέους» αν και οι τρέχουσες προβλέψεις «δείχνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια τέτοια κίνηση για να υποχωρήσει το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020». Ωστόσο, τόνισε, κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις μέχρι το φθινόπωρο.
 
Στην έκθεση καταγράφονται αναλυτικά τα συμφωνηθέντα μέτρα μεταξύ ελληνικών Αρχών και δανειστών, σημειώνοντας ότι οι πρόσφατες μακροοικονομικές εξελίξεις βρίσκονται σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος και ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του έτους έως σήμερα είναι σε γενικές γραμμές συνεπή με τους στόχους του προγράμματος.
 
Ανάμεσα στις επισημάνσεις για μέτρα που δεν έχουν υλοποιηθεί, για καθυστερήσεις και κινδύνους που ελλοχεύουν, κατονομάζονται οι καθυστερήσεις στην τιμολόγηση των φόρων ακίνητης περιουσίας, υπερβάσεις στις δαπάνες για την υγεία και σε αδυναμίες στον μηχανισμό είσπραξης φόρων. Επίσης, σημειώνεται ότι κενά που εντοπίστηκαν έχουν κλείσει με πρόσθετα μέτρα, αλλά αυτά θα επαναξιολογηθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014, κατά τη διάρκεια της επόμενης αναθεώρησης.
 
Ειδικά για τη φορολογική διοίκηση επισημαίνεται ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στην ενίσχυση της αυτονομίας των εσόδων, αλλά έχουν προκύψει νέα εμπόδια, τονίζοντας παράλληλα ότι οι Αρχές ενίσχυσαν την ικανότητα των μονάδων για φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα και ότι η είσπραξη χρεών έχει επίσης μείνει πίσω, παρά τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές.
 
Αναφορά γίνεται και για τις «εξόδους» από το δημόσιο, για «αντικατάσταση» των απολυθέντων με νέο προσωπικό, με τα «απαιτούμενα προσόντα», τονίζοντας ότι οι Αρχές έκλεισαν την ΕΡΤ τον Ιούνιο και ότι «ανοίγουν ένα μικρότερο, πιο αποτελεσματικό σταθμό» και ότι θα μπορούσε να επαναπροσλάβει ένα αριθμό πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ, όπως υποστηρίζεται στην έκθεση.
 
Ειδικότερα για τις ιδιωτικοποιήσεις ο Πολ Τόμσεν ανέφερε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. «Οι Αρχές μας διαβεβαίωσαν ότι είναι προσωρινές και ελπίζουμε ότι έτσι έχουν τα πράγματα», υπογράμμισε
 
Παράλληλα, έκανε λόγο για ουσιαστική επανεξέταση του προγράμματος πώλησης κρατικής περιουσίας στην επόμενη αξιολόγηση το φθινόπωρο, κάτι που όπως είπε, θα προσδιορίσει και τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας.

πηγή:in.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 107


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.