Από ανεπτυγμένη... αναδυόμενη αγορά η Ελλάδα

Δημοσίευση: 04.03.2013, 23:52
Τελευταία Ενημέρωση: 04.03.2013, 23:54

Σε μια κίνηση που δικαιολογείται ως απόρροια της συρρίκνωσης του ελληνικού ΑΕΠ κατά περίπου 20% από το 2008, η Russell Investments αποφάσισε να υποβαθμίσει την Ελλάδα από την κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών σε εκείνη των αναδυόμενων.

 Η Ελλάδα, είχε αναβαθμιστεί το 2001 σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς από την εταιρεία, η οποία συνεργάζεται με 2.400 θεσμικούς επενδυτές και προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επενδυτικά funds με υπό διαχείριση ενεργητικό ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων.

 
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Russell, ωστόσο, μετά την κρίση στην οποία έχει παγιδευτεί τα τελευταία χρόνια, δεν ανταποκρίνεται πλέον στα μακροοικονομικά κριτήρια κινδύνου, που αντιστοιχούν στο καθεστώς των ανεπτυγμένων χωρών, αλλά σε εκείνα των αναδυόμενων.
 
«Από τότε, που η χώρα άρχισε να εμφανίζει μη βιώσιμα επίπεδα δημοσίου χρέους το 2009, έχει περιέλθει στη δίνη μίας οικονομικής κρίσης, η οποία έχει κατά καιρούς απειλήσει ακόμη και να διαλύσει την Ευρωζώνη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ματ Λίστρα, αναλυτής της εταιρείας. Αν και ο κ. Λίστρα παραδέχθηκε ότι τα σχέδια διάσωσης απομάκρυναν τον κίνδυνο πτώχευσης ή εξόδου της χώρας από τη νομισματική ένωση, υπογράμμισε ότι οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα «ενέχουν πλέον υψηλότερο ρίσκο».
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του Μάικλ Τζελορμίνο, εκπροσώπου της Russel, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα, που υποβαθμίζεται από καθεστώς «ανεπτυγμένης» σε «αναδυόμενη». Όπως τονίζει ο ίδιος η αναθεώρηση των Δεικτών της Russell, βασίζεται σε μια ενδελεχή ανάλυση ποικίλων παραγόντων, με στόχο οι δείκτες να αντανακλούν τις συνθήκες της αγοράς. Επιπλέον τόνισε ότι για να ληφθεί οριστική απόφαση αναθεώρησης αυτού του καθεστώτος πρέπει να έχουν προηγηθεί τουλάχιστον τρία χρόνια ουσιαστικών μεταβολών στα οικονομικά κριτήρια της χώρας. 
 
Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία υπογράμμισε ότι «η απόφαση για υποβάθμιση μίας χώρας δεν λαμβάνεται ποτέ ελαφρά τη καρδία». «Αν και το μέγεθος της ελληνικής αγοράς έχει συρρικνωθεί αισθητά τα τελευταία τρία χρόνια, γνωρίζουμε ότι υπάρχει κόστος, που συνδέεται με αυτή την αλλαγή στους δείκτες» ανέφερε, παραδεχόμενη ότι «ένα αρνητικό στίγμα, μπορεί να ακολουθήσει την όποια ανεπτυγμένη αγορά υποβαθμιστεί».

πηγή:tvxs.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 83


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.