Στη Βουλή ο νέος επενδυτικός νόμος

Δημοσίευση: 04.01.2011, 17:50
Τελευταία Ενημέρωση: 04.01.2011, 20:59

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρουσίασε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νέο επενδυτικό νόμο. Ο νέος επενδυτικός νόμος, όπως επισημαίνει ο υφυπουργός, Παναγιώτης Ρήγας, αποτελεί την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης στη νέα χρονιά, σηματοδοτώντας έτσι την ισχυρή βούλησή της για αναθέρμανση και επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤIΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
 
 
Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2011
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Στη Βουλή ο νέος επενδυτικός νόμος
(η παρέμβαση του Υφυπουργού Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας) 
 
Η πολιτική ηγεσία του  Υπουργείου Οικονομίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρουσίασε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νέο επενδυτικό νόμο.
Ο νέος επενδυτικός νόμος αποτελεί την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης  στη νέα χρονιά, σηματοδοτώντας έτσι την ισχυρή βούλησή της για αναθέρμανση και επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. 
Ο Υφυπουργός, κ. Παναγιώτης Ρήγας, κλείνοντας τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου τόνισε μεταξύ άλλων τα παρακάτω: «Ο επενδυτικός νόμος είναι ένας από τους βασικούς  πυλώνες στήριξης της αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Έρχεται να απαντήσει στο καθολικό αίτημα της υγιούς επιχειρηματικότητας για έναν επενδυτικό νόμο σύγχρονο, λιτό, σαφή, ευέλικτο και λειτουργικό και κυρίως με σαφή στόχευση.  Διασφαλίζει την ταχύτητα στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων (μέσα σε εννέα μήνες) και κυρίως την απόλυτη διαφάνεια, αφού η αξιολόγηση θα γίνεται σχεδόν καθ΄ ολοκληρία ηλεκτρονικά.
Ο νέος επενδυτικός νόμος βελτιώνει την επενδυτική διαδικασία, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας, στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της περιφερειακής συνοχής.
Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη νεανική επιχειρηματικότητα, στον τεχνολογικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και στις επενδύσεις συνέργειας και δικτύωσης.  
Τα επενδυτικά σχέδια θα υποβάλλονται δύο φορές το χρόνο (Απρίλιο και Οκτώβριο) και οι υποψήφιοι επενδυτές θα γνωρίζουν εκ των προτέρων το ετήσιο ύψος του προϋπολογισμού, με το οποίο θα χρηματοδοτείται ο επενδυτικός νόμος».
Τέλος, ο κ. Ρήγας παρουσίασε καταλυτικά στοιχεία για τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, που είχε ψηφιστεί το 2004 από τη Νέα Δημοκρατία, και ο οποίος εξ αιτίας των αδυναμιών του δημιούργησε αρκετά προβλήματα με την εφαρμογή του. Συγκεκριμένα: 
«Από το 2005 μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2010, οπότε «έκλεισε» ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος, υπεβλήθηκαν 13.607 επενδυτικά σχέδια. Από αυτά, εγκρίθηκαν τα 8.308. Υπολείπονται προς αξιολόγηση άλλα 2.400, εκ των οποίων τα 2.000 αφορούν επενδύσεις φωτοβολταϊκών.
Οι μέχρι σήμερα εγκεκριμένες επενδύσεις έχουν δημιουργήσει δημόσια δαπάνη 7.300.000.000  ευρώ. Το πιο πάνω ποσό πρέπει να καταβάλλει ως ενισχύσεις το Ελληνικό Κράτος προς τους ιδιώτες επενδυτές. Μέχρι 31-12-2010, είχαν εκταμιευθεί  2.666.000.000 ευρώ.
Τα πέντε χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, από το 2005 μέχρι και το 2009, είχαν εκταμιευτεί 1.640.000.000 και μόνο το 2010 εκταμιεύθηκαν 1.026.000.000 ευρώ. Απομένουν, επομένως, άλλα 5 δις ευρώ που οφείλονται προς τους επενδυτές.
Τα πιο πάνω στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα τα εξής:
Ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος δεν είχε καμία στόχευση, απλά επιδοτούσε τα πάντα (δηλ. έδινε ζεστό χρήμα), χωρίς συγκριτική αξιολόγηση και κυρίως χωρίς να υπολογίζει τη δυνατότητα του προϋπολογισμού να  ανταποκριθεί στις δαπάνες που προκαλούσε.
Η Νέα Δημοκρατία και σ΄ αυτό τον τομέα ακολούθησε ασυνάρτητη και καταστροφική πολιτική με καθαρά πελατειακή και αντιαναπτυξιακή λογική.
Στοχεύοντας αποκλειστικά στην προσπόριση εκλογικού οφέλους χρέωσε την ελληνική οικονομία με δυσβάσταχτες δαπάνες και άφησε το λογαριασμό να τον εξοφλήσει το ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα, οφείλουμε να ανατρέψουμε αυτές τις λογικές – τόνισε ο κ. Ρήγας – και να εφαρμόσουμε πολιτικές διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης των δημοσίων πόρων.
Ο νέος επενδυτικός νόμος -ενταγμένος μέσα στο συνολικότερο σχέδιο της Κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση και την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας- μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι σύντομα η ύφεση και η στασιμότητα θα παραχωρήσουν τη θέση τους στην ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Ρήγας.
 

Δείτε επίσης

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 82


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.