Σε συμβιβασμό Ευρωπαίων και ΔΝΤ για ξεμπλοκάρισμα της δόσης ελπίζει η Αθήνα

Δημοσίευση: 26.11.2012, 02:51

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση ότι στην καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα, θα επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα δρομολογηθεί, τελικά, η εκταμίευση της δόσης.
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Eurogroup, την περασμένη Τρίτη (Φωτογραφία: Eurokinissi)

 Το καλό σενάριο είναι η έγκριση της δόσης και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευσή της. Τα 44 δισ. ευρώ ίσως δοθούν σε δύο τμήματα: Εντός του πρώτου δεκαημέρου μάλλον (παρά πενθημέρου) του Δεκεμβρίου τα  31,2 δισ. ευρώ και εν συνεχεία τα υπόλοιπα. Το κακό σενάριο λέει ότι δεν θα έχουμε τελική συμφωνία και το θέμα θα παραπεμφθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

 
Ο πρωθυπουργός συνέχιζε έως το βράδυ της Κυριακής τον μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών με ομολόγους του και στελέχη της ΕΕ με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα. Συνεχής ήταν επίσης, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με τους κυβερνητικούς εταίρους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.
 
Επικοινωνία με ηγέτες ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη στάση των χωρών τους είχε και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος θεωρεί ότι σε αυτήν την τελευταία -αν όλα πάνε καλά- φάση της διαπραγμάτευσης είναι αναγκαίοι προσεχτικοί χειρισμοί. 
 
Στη ΔΗΜΑΡ, εξάλλου, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τη δόση, επισημαίνουν όμως την αναγκαιότητα αναπτυξιακών παρεμβάσεων και μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους που να πείθει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
 
Το «κοκτέιλ», οι άγνωστοι και η εξίσωση
 
Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου, που λειτούργησε προπαρασκευαστικά για το κρίσιμο Eurogroup, οι «17» φέρεται να συμφώνησαν σε μία «βάση διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ» στην κατεύθυνση της μείωσης του ελληνικού χρέους.
 
Η βάση αυτή περιλαμβάνει ένα «κοκτέιλ» μέτρων: μείωση επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια στήριξης, παραχώρηση τμήματος των κερδών που έχουν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και η ίδια η ΕΚΤ στην Ελλάδα, επαναγορά ελληνικού χρέους από τον EFSF στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.
 
Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να συμφωνήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο δίνει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης μέχρι το 2016. Μία παράμετρος θα ήταν να συναινέσει το ΔΝΤ στο ανέβασμα του στόχου για το χρέος στο 124% του ΑΕΠ για το 2020.
 
Στην κυβέρνηση ελπίζουν σε λύση της «εξίσωσης» και ξεμπλοκάρισμα της δόσης-γίγας των 44 δισ. ευρώ. «Εάν δεν ήμασταν κοντά σε συμφωνία, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα» ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης» του Σαββάτου.
 
Την ελπίδα ότι η απόφαση του Εurogroup τη Δευτέρα «θα αλλάξει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες» εξέφρασε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής. 
 
«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε κοντά σε μία λύση. Το να μη φθάσουμε σε αυτήν τη Δευτέρα δεν θα είναι υπεύθυνο, λαμβανομένων υπόψη των προσπαθειών που ο καθένας έχει κάνει», δήλωσε την παραμονή του Eurogroup o Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
 
Αισιόδοξη για μια λύση εμφανίστηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. «Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα των δόσεων προς την Ελλάδα τη Δευτέρα», δήλωσε. «Νομίζω ότι όλοι στο Eurogroup έχουν κατανοήσει τον επείγοντα χαρακτήρα και θα εργαστούν πιεστικά για μια λύση», συμπλήρωσε.
 
Νέο κούρεμα; Όχι, τώρα τουλάχιστον
 
Στον κυριακάτικο Τύπο της Γερμανίας είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια για νέο «κούρεμα» έως και 50% του ελληνικού χρέους που διακρατoύν οι χώρες πιστωτές, τα οποία διέψευσε το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, αλλά απέφυγε να σχολιάσει το ΔΝΤ.
 
Στην ύπαρξη παρόμοιου σχεδίου «κουρέματος» είχε αναφερθεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, υποστηρίζοντας ότι την ιδέα προωθούν η ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τη Γερμανία, πάντως, να θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει τη νέα αναδιάρθρωση.
 
Η Welt σημείωσε ότι σε μυστική συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Παρίσι, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας (η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ) συζήτησαν το ενδεχόμενο της παραίτησής τους από τις οικονομικές απαιτήσεις τους το 2015.
 
Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι κατά τις συνομιλίες της Δευτέρας στο Eurogroup για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας δεν θα τεθεί το ζήτημα του κουρέματος. 
 
Η ίδια εφημερίδα συμπληρώνει πάντως ότι «μπορεί η Γερμανία και τα περισσότερα κράτη της ΕΕ να απορρίπτουν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους, ωστόσο το μέτρο αυτό θα μπορούσε απλώς να μετατεθεί χρονικά και όχι να αποφευχθεί». 
 
Μία άλλη διάσταση έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, εκφράζοντας -σε ένα γενικότερο πλαίσιο- την απορία: «Εγώ σκέφτομαι και λέω: γιατί να επικαλούμεθα την αλληλεγγύη των βόρειων χωρών και της Γερμανίας, αφού, ορισμένα πράγματα που τους ζητάμε να κάνουν, είναι και προς το συμφέρον τους;»

Newsroom ΔΟΛ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 133


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.