Το Eurogroup να λάβει απόφαση μόνο για τη διετία 2013 - 2014, λέει ο Ασμουσεν

Δημοσίευση: 19.11.2012, 03:22

Την ώρα που συνεχίζεται η προσπάθεια να βρεθεί λύση στην διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για το ζήτημα της Ελλάδας, εν όψει του Eurogroup της Τρίτης, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιέργκ Ασμουσεν εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να λάβει την ερχόμενη εβδομάδα απόφαση για τη χρηματοδότηση της διετίας 2013 - 2014 και να αφήσει την απόφαση για περαιτέρω βοήθεια (που κατά την εκτίμησή του θα χρειαστεί ούτως ή άλλως για τη διετία 2015 - 2016) να ληφθεί αργότερα.
Ο Γιέργκ Ασμουσεν δήλωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια για τη διετία 2015 - 2016 (Φωτογραφία: Associated Press)

 Η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική του ΔΝΤ που υποστηρίζει μια συνολική και ρεαλιστική λύση για την Ελλάδα, όπως τόνισε και η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Reuters από τη Μανίλα το Σάββατο.

Ο Γιέργκ Ασμουσεν, μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ZDF, την Κυριακή, επισήμανε: «Την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να τακτοποιήσουμε τη χρηματοδότηση των ετών 2013 και 2014, αλλά πρέπει να είσαι έντιμος και να πεις ότι δεν αναμένεις πραγματικά η χώρα να έχει πρόσβαση στις αγορές το 2015 και το 2016, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένα επόμενο πρόγραμμα».
 
Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Ασμουσεν δήλωσε: «Πρέπει να εξετάσουμε λύσεις που δεν αυξάνουν ταυτόχρονα το ύψος του χρέους της χώρας. Για παράδειγμα, μία τέτοια λύση θα μπορούσε να είναι η επαναγορά χρέους, ή η μείωση επιτοκίων στο ισχύον χρέος».
 
Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ καταγράφουν πρόοδο στις διαβουλεύσεις για γεφύρωμα των διαφωνιών τους επί του προβλήματος του ελληνικού χρέους, ανέφερε το Σάββατο ο επικεφαλής  του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Τον Οκτώβριο του 2013 η συζήτηση για νέο κούρεμα»
 
Την εκτίμηση ότι «το νωρίτερο τον Οκτώβριο του 2013 θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο "κούρεμα" του ελληνικό χρέους» εξέφρασε ο Αμερικανός δικηγόρος Λι Μπουκχάιτ, ο οποίος είχε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.  
 
Αναφερόμενος στα εργαλεία που τίθενται υπό συζήτηση στο κούρεμα του χρέους, τη μείωση των επιτοκίων και την παράταση του χρόνου, σημειώνει ότι «μια μακρά παράταση θα έδινε ανάσα στους Έλληνες για να σταματήσουν την πτωτική πορεία της οικονομίας και να εξυγιάνουν το κράτος».
 
Πρόσθεσε, δε, ότι «με αυτό τον τρόπο και η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι τα χρήματά τους σίγουρα θα επιστραφούν κάποτε».
 
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 123


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.