Όταν η "συνευθύνη" ταυτίζεται με τη "συνενοχή"

Δημοσίευση: 18.06.2012, 19:26

Κυβέρνηση "συνευθύνης", προτάσσει το ΠΑΣΟΚ και εγκαλεί το ΣΥΡΙΖΑ γιατί προτιμά "την εύκολη λύση της αντιπολίτευσης"! Χαρακτηρίζει μάλιστα τη στάση του "απειλητική, αδιέξοδη και αντιδημοκρατική"! Επειδή μέσα στην κρίση που μας ταλανίζει, ίσως ήταν ως ένα βαθμό αναμενόμενο ο φόβος που πάντα υπάρχει για το νέο που έρχεται να έφερε το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου. Όμως δύσκολα, η όποια κρίση, ακόμη κι αυτή που είναι η μεγαλύτερη και πολύπλευρη της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, θα μας κάνει να απαξιώσουμε θεσμικούς ρόλους του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Άλλωστε, με ποιον τρόπο ακριβώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια συνεργασία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε για καταγγελία του μνημονίου, και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είτε οδήγησαν είτε υπέγραψαν μνημόνια και δανειακές συμβάσεις!

Στη "συνευθύνη" που έχουν για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και οι πολίτες της, μετά τόσα χρόνια διακυβέρνησης και εναλλαγής τους στην εξουσία, γιατί θα πρέπει να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ ή όποιο άλλο πολιτικό κόμμα, που επί χρόνια εκδήλωνε τη διαφωνία του και κατήγγελλε πολιτικές που ασκούνταν;

Βεβαίως, κατανοούμε απόλυτα με ποια ακριβώς έννοια αναφέρεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνευθύνης. Επαναφέρει το ζήτημα εκεί ακριβώς που το αφήσαμε προεκλογικά. Αν είμαστε όλοι μαζί στην κυβέρνηση και οι περισσότεροι λένε ότι είναι αναγκαία κι άλλα μέτρα, τι θα κάνουν τα κόμματα που διαφωνούν; Θα πάρουν το ρίσκο να τιναχθεί η προσπάθεια "συγκυβέρνησης" στον αέρα; Θα πάρουν το ρίσκο να ζουν οι έλληνες με το φόβο για το αύριο και όλα τα γνωστά που μεταχειρίστηκαν εντέχνως σε όλη την προεκλογική περίοδο συνεπικουρούμενοι από το κέντρο των Βρυξελλών;

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σαφώς και επιθυμεί να ταυτίσει τη "συνευθύνη" με την "υπευθυνότητα". Μόνο που όσο κι αν προσπαθεί αυτές οι δυο έννοιες ποτέ δεν μπορεί να γίνουν ταυτόσημες.

Γιατί "η υπεύθυνη στάση", όπως θέλησαν να βαφτίσουν τις πολιτικές αποφάσεις και τις πρακτικές που ακολούθησαν, μας οδήγησαν στη βαθιά ύφεση και λιτότητα, ενώ τα όσα επαγγέλλονται για ανάπτυξη της χώρας δεν οδηγούν παρά στο ξεπούλημά της!

Αυτά λένε τα γεγονότα και τα γνωρίζουμε όλοι.

Όπως επίσης, όλοι γνωρίζουμε, ότι μιλώντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση "συνευθύνης", δεν επιδιώκει παρά τον επιμερισμό των μελλοντικών ευθυνών που θα έχουν όσοι με τις πολιτικές τους οδηγήσουν τη χώρα σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Κι επειδή τα χειρότερα έρχονται και φέρουν ακόμη τις υπογραφές τους, η "συνευθύνη" που επιδιώκεται, μάλλον στη "συνενοχή" στοχεύει.

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: Αρχάγγελος έγραψε: 19/12/2013
@Παναγιώτη Χριστοδούλου Για πες μας ρε φιλε έδωσε την δύνατότητα με την ψήφο του ποτέ ο Έλληνας στην Αριστερά για να γίνει κυβέρνηση κι εκείνη το αρωήθηκε λέγοντας οτι μ αρέσουν τα έδρανα της αντιπολίτευσης καλύτερα? Βλέπεις εσύ πατριώτες πολιτικούς στην κεντροδεξια που μπορουν και θέλουν να συνεργαστούν με την αριτερά?

Ο αναγνώστης: Ισίδωρος Νερούτσος έγραψε: 21/06/2012
Πολύ σωστά βρίσκω τα όσα γράφει η Κυρία Δανάη. Ποια συνευθύνη; Συνενοχή ζητούν και απαλλαγή από τα εγκλήματα, που διέπραξαν κατά του Λαού μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τους δώσει ποτέ άλλοθι και δεν θα γίνει ούτε Καρατζαφέρης της αριστεράς, ούτε σύγχρονος Τσιριμώκος, ούτε Γαργάλατας. Και με 151 βουλευτές, ήταν απόλυτα έτοιμος να κυβερνήσει και να κυβερνήσει και σωστά και με αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει στην ιστορία αυτού του τόπου, χάρις στο πλήρες ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει. Αφήστε λοιπόν τα παραμύθια για αποφυγή ευθυνών. Πάμε για την τρίτη και φαρμακερή.

Ο αναγνώστης: Παναγιώτης Χριστοδούλου έγραψε: 19/06/2012
Συμφωνώ και συνυπογράφω σε όλα όσα εξάγονται από το άρθρο. Όμως αναρωτιέμαι πότε επιτέλους η αριστερά θα αναλάβει ενεργό ρόλο στη πολιτική σκηνή; Μήπως τα κόμματα αυτά της αριστεράς είναι εκ φύσεως αντιπολιτευτικά και μόνο; Η χώρα χρειάζεται ανθρώπους να πέρνουν αποφάσεις και όχι μόνο ν' αντιπολιτεύονται. Συνάγεται πως το διακύβευμα των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόνο η άυξηση της αντιπολιτευτικής δύναμης του(μέχρι εκεί) και μάλιστα με μεθοδεύσεις που θυμίζουν λίγο και παλαιότερες εποχές.Φοβούμαι, ότι το κόμμα αυτό θα έχει την τύχη του Κ.Κ.Ε, καθώς οι αντιφρονούντες του δικομματισμού ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ με γνώμονα την ανάληψη ενεργειών από την Αριστερά, κάτι που όμως δυστυχώς διαψεύδευται από τα γεγονότα.Ας αναλογιστούμε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν στην ενδεχόμενη ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Φαντάζομαι ότι ο τόπος θα είχε μία άλλη δυναμική και δυστυχώς θα χαθεί μία μοναδική ευκαιρία. Ελπίζω, τουλάχιστον, σε μία επικοιδομιτική αντιπολίτευση , που φυσικά για κάθε δημοκρατία είναι χρηστική και πάντα με γνώμονα το καλό του τοπου.Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 153


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.