Στα 14,5 δισ. ευρώ ανεβαίνει ο «λογαριασμός» για τα μέτρα μετά τις εκλογές

Δημοσίευση: 03.04.2012, 21:37

Στα 14,5 δισ. ευρώ περίπου ανεβαίνει ο «λογαριασμός» των νέων μέτρων που θα έρθουν μετά τις εκλογές, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από τις μειώσεις στον τομέα των δαπανών κατά 5,5% του ΑΕΠ (11,5 δισ. ευρώ), η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει και μέτρα για την αύξηση των εσόδων κατά 1,5% του ΑΕΠ (3,3 δισ. ευρώ).Οι παρεμβάσεις, όμως, αυτές που αφορούν το 1,5% του ΑΕΠ, διευκρινίζει το ΥΠΟΙΚ, «σε καμία περίπτωση δεν αφορούν νέα μέτρα». Προκύπτουν, εξηγεί, από το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής και τις βελτιώσεις στο φορολογικό.

 Τονίζουν δε ότι τα μέτρα στο μέτωπο στο εσόδων ύψους 1,5% του ΑΕΠ έχουν ήδη κατατεθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Ενδεικτικό πάντως της ανησυχίας που υπάρχει για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι ότι το υπουργείο φαίνεται όχι έχει ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση «σχεδίου Β» για να καλύψει τις όποιες αποκλίσεις.

Από τη φοροδιαφυγή τα επιπλέον 3 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάγκη εξοικονόμησης πόρων ύψους 14,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 είχε μιλήσει και το ΔΝΤ σε έκθεσή του, δημιουργώντας και τότε σύγχυση με δεδομένο ότι ανέβαζε κατά 3 δισ. ευρώ το ποσό που είχε προβλέψει η Κομισιόν ότι θα χρειαστεί. 

Το Ταμείο ωστόσο εξηγούσε στην έκθεση του ότι τα επιπλέον χρήματα θα εξοικονομηθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Στη διευκρίνιση αυτή προχωρά και το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του, με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας που μιλά για πρόσθετα μέτρα 3,3 δισ. ευρώ. 

Όπως αναφέρει το υπουργείο «οι παρεμβάσεις στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα, που αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ, και οι οποίες θα προκύψουν μέχρι το 2014, σε καμία περίπτωση δεν αφορούν νέα μέτρα ή 'νέες παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων', όπως ανακριβώς αναφέρεται στο δημοσίευμα.»

Συγκεκριμένα, προσθέτει το υπουργείο «το 1,5% του ΑΕΠ προκύπτει από το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής και τις βελτιώσεις στη φορολογική διοίκηση. Αυτό, εξάλλου, αναφέρεται και στην τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας».

Επισημαίνεται, τονίζει ακόμη το υπουργείο, «πως είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται ύπαρξη αποτελεσμάτων στην πάταξη της φοροδιαφυγής και ορίζεται στο ύψος του 1,5% του ΑΕΠ».

Σημειώνεται, δε, ότι «οι προβλέψεις αυτές, στο σκέλος των εσόδων, υπάρχουν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής και συγκεκριμένα τα μέτρα της πάταξης της φοροδιαφυγής βρίσκονται στον συνολικό πίνακα παρεμβάσεων - πίνακας 3.11 (σελ. 78-79) στην εισηγητική του ΜΠΔΣ που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2011 (Ν. 3986/2011).»

» Επιπλέον, οι αποδόσεις των μέτρων αυτών ενσωματώνονται στους πίνακες του επικαιροποιημένου ΜΠΔΣ που ψηφίστηκε το Νοέμβριο 2011 από τη Βουλή από τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, κ. Λουκά Παπαδήμου».

«Σχέδιο Β» για την αντιμετώπιση αποκλίσεων

Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης, είναι ότι ήδη το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει εκπονήσει «σχέδιο Β» για την αντιμετώπιση των αποκλίσεων από τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους.

Το σχέδιο "Β" στηρίζεται στη συγκράτηση των πληρωμών και συγκεκριμένα στη μηνιαία εκταμίευση του 7% των προβλεπόμενων πιστώσεων αντί του 8% που ισχύει τώρα, έτσι ώστε στο δεύτερο εξάμηνο να δημιουργηθεί από τις πρωτογενείς δαπάνες ένα "μαξιλάρι" 2,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 1,4% του ΑΕΠ.

Το πρόβλημα για μια ακόμα χρονιά εντοπίζεται στα έσοδα, καθώς- παρά τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα- τα προ επιστροφών φόρου έσοδα παρουσιάζουν μηδενική αύξηση με τη συμπλήρωση του 3μήνου, ενώ οι φόροι κατανάλωσης υφίστανται καθίζηση.

Άγνωστες, πάντως, οι βουλές της τρόικας

Σε κάθε περίπτωση το πακέτο των νέων μέτρων θα πρέπει να ψηφισθεί έως τον Ιούνιο και στο στόχαστρο θα βρεθούν τα κοινωνικά επιδόματα, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και οι συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Τα μέτρα για την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 5,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2013-2014 θα προέλθουν από περικοπές 6,3 δισ. ευρώ σε δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, μειώσεις 3,2 δισ. ευρώ σε κοινωνικά προγράμματα και επιδόματα και «ψαλίδι» 2,1 δισ. ευρώ από τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι αν η τρόικα, όταν επιστρέψει στα τέλη Μαΐου στην Ελλάδα για να εξετάσει την πορεία εφαρμογής του προγράμματος, διαπιστώσει πως υπάρχουν αποκλίσεις και τα δημοσιονομικά μεγέθη δεν κινούνται σύμφωνα με τους στόχους, τότε δεν αποκλείεται να ζητηθούν νέα μέτρα από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η επισκόπηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία θα περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο.

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι έτοιμο το πρώτο σκέλος της μελέτης του ΚΕΠΕ που θα περιλαμβάνει μια καταγραφή των δαπανών, ενώ το δεύτερο σκέλος της μελέτης που θα είναι έτοιμο στα τέλη Μαΐου, θα περιλαμβάνει και προτάσεις για περικοπή δαπανών.


Πηγή: in.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 104


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.