Οι εταίροι θα μας στηρίζουν μέχρι να ξαναβγούμε στις αγορές, λέει ο Ευ.Βενιζέλος

Δημοσίευση: 21.02.2012, 20:01

Οι εταίροι δεσμεύθηκαν σαφώς ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα και μετά την 1/1/2015, οπότε παύει να ισχύει το νέο πρόγραμμα, και έως ότου καταστεί εφικτό να επιστρέψουμε στις αγορές, γεγονός τεράστιας σημασίας για την οικονομική ασφάλεια που έχει ανάγκη η χώρα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη συμφωνία του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα που έκλεισε στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, τα ξημερώματα της Τρίτης.

  Ο υπουργός είπε ότι η διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε «είναι ίσως η σημαντικότερη της μεταπολεμικής εποχής» και μέσω αυτής κατοχυρώθηκε ότι «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης ό,τι και να συμβεί».

Αναφερθείς στους μηχανισμούς εποπτείας, που έχουν δεχθεί σκληρή κριτική, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αυτοί που αποφασίστηκε να επιβληθούν «σέβονται την ανεξαρτησία της χώρας» και ότι η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα. 

Για τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό μέσω του οποίου θα γίνεται η αποπληρωμή του χρέους, είπε ότι θα ανοιχθεί στην ΤτΕ και θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την κεντρική τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία βέβαια πάντα με την τρόικα.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας για το νέο δάνειο και το PSI συνδέεται με την εκπλήρωση «θεμελιωδών προϋποθέσεων». 

Οφείλουμε «να κάνουμε τη δουλειά μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και επισήμανε ότι σήμερα (Τρίτη) θα κατατεθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νομοσχέδιο για το νομικό πλαίσιο του PSI και έτερο νομοσχέδιο για τις προαπαιτούμενες ενέργειες σε επίπεδο μέτρων και Προϋπολογισμού. 

Και τα δύο πρέπει να έχουν ψηφιστεί ως τις 29 Φεβρουαρίου, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ώστε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις 1 και 2 Μαρτίου να παρουσιαστούν όλες οι ενέργειες, γεγονός που -όπως είπε- θα βοηθήσει την αξιοπιστία της χώρας. Υπενθύμισε δε ότι της Συνόδου Κορυφής θα προηγηθεί Eurogroup.

O κ. Βενιζέλος απηύθυνε δε εκ νέου έκκληση για επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, τονίζοντας ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πλήρως εγγυημένο.

«Ο κάθε καταθέτης πρέπει να γνωρίζει ότι εδώ υπάρχει ένα τραπεζικό σύστημα πλήρως εγγυημένο» ανέφερε και ζήτησε «να οργανωθεί ένα κίνημα επιστροφής των καταθέσεων».

Σε ο,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο υπουργός παραδέχθηκε ότι μπορεί να αναθεωρηθεί η αρχική εκτίμηση και το απαιτούμενο ποσό να ανέλθει περίπου στα 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τόνισε ότι για την τελική εκτίμηση αναμένεται και το πόρισμα της ΤτΕ που θα υπολογίζει και τα ευρήματα της αξιολόγησης της Blackrock. 

Πάντως ο κ. Βενιζέλος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, λέγοντας μάλιστα ότι κατά την εκτίμησή του είναι πιθανόν στο τέλος να έχουμε και ένα αποθεματικό που μπορεί να διοχετευθεί σε άλλες ανάγκες. 

«Ίσως να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλο το ποσό για τις ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών» είπε, εκτιμώντας ότι στο τέλος «θα έχουμε ένα αποθεματικό».

Επίσης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο ένας οίκος αξιολόγησης να υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία Selective Default (Επιλεκτική Χρεοκοπία) καθώς ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί μηχανισμός που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να αντλεί ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιώντας ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα. 

Ο υπουργός Οικονομικών δεν κατέστησε σαφές πώς θα αντιμετωπιστούν στη διαδικασία του PSI τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα του δημοσίου μέχρι 100.000 ευρώ. «Οι πολίτες που πρέπει αντιμετωπιστούν με ειδικό τρόπο και να προστατευθούν, θα προστατευθούν» είπε μόνο.

Διευκρίνισε εξάλλου ότι θα συμπεριληφθούν στο PSI και δάνεια των ΔΕΚΟ με την εγγύηση του Δημοσίου.

Ασαφείς άφησε επίσης τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά την παραμονή του στο υπουργείο, μετά την ολοκλήρωση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης, δεδομένων των εσωκομματικών διαδικασιών που ανοίγουν στο ΠΑΣΟΚ.

Η σημαντικότερη συμφωνία μεταπολεμικά

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την ομιλία του καλώντας τους πάντες να σκεφθούν τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη και στις αγορές από σήμερα το πρωί σε περίπτωση μη έγκρισης της συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, της απομείωσης του χρέους μέσω του PSI.

Τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα με τις τράπεζες, τα εισοδήματα, τις θέσεις απασχόλησης, τι θα συνέβαινε διεθνώς με τις επιπτώσεις που θα είχε στο νόμισμα του ευρώ μια αρνητική απόφαση, αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος. 

«Το εφιαλτικό σενάριο» αποφεύχθηκε είπε ο υπουργός Οικονομικών, αναγνωρίζοντας ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για θριαμβολογίες, αλλά πρέπει να αποτιμούμε ψύχραιμα τα γεγονότα.

«Η επίτευξη της συμφωνίας δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη» επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας μεταξύ άλλων την ύπαρξη πολλών εμπλεκομένων, αντικρουόμενων συμφερόντων, μη ευνοϊκών συσχετισμών. 

Υπενθύμισε δε ότι είναι γνωστό ότι διεθνή συμφέροντα έχουν επενδύσει και επενδύουν ακόμη στην αποτυχία της Ελλάδος και στην αδυναμία της ευρωζώνης να λάβει γρήγορα αποφάσεις.

Πηγή: in.gr


Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 132


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.