Επί τάπητος η μείωση επιτοκίων στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ και η συμμετοχή της ΕΚΤ στο «κούρεμα» του χρέους

Δημοσίευση: 14.02.2012, 11:45

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλώσει τα βασικά στοιχεία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου μείωσης του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.Σύμφωνα με την Wall Street Journal, μετά τη ψήφιση του Μνημονίου από την ελληνική Βουλή το ενδιαφέρον έχει μετατοπισθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τετάρτη.

 Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το ακανθώδες ζήτημα της συμμετοχής του επίσημου τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θέμα που σύμφωνα με την εφημερίδα θα αποφασισθεί στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης τον Μάρτιο.

«Αυτό θα είναι ένα από τα τελευταία κομμάτια του παζλ για να εκταμιευθούν τα 130 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που θα αποτρέψουν μια ενδεχομένως χαοτική ελληνική χρεοκοπία τον επόμενο μήνα», αναφέρεται τσο δημοσίευμα.

Η Wall Street Journal σημειώνει πως ακόμη και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Τετάρτης, οι βουλευτές σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους πριν χορηγηθεί το νέο δάνειο προς την Ελλάδα.

Όπως τονίζεται, η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης ζητούν δεσμεύσεις από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα της Ελλάδας ότι μετά τις εκλογές που αναμένονται τον Απρίλιο θα εφαρμόσουν το πακέτο μέτρων που ψήφισε η Βουλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο στόχος για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, ίσως αναθεωρηθεί προς τα πάνω, πέριξ του 125%.

Τόσο οι κυβερνήσεις όσο και η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσουν σε ορισμένες κινήσεις, ώστε να εξασφαλισθεί η μείωση κάτω από το 125% έως το 2020.

Στο τραπέζι είναι η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στο πρώτο πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ (έχουν ήδη μειωθεί μία φορά, τον περασμένο Μάρτιο). Τώρα, είναι 3% για τα πρώτα 3 χρόνια και 4% μετά.

Eπίσης, συζητείται αν τα 30 δισ. ευρώ που θα δοθούν στο πλαίσιο του PSI, θα πρέπει να μειωθούν, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προβλέπεται γιαν την ελληνική οικονομία την επόμενη οκταετία. Αυτό όμως θα αποθάρρυνε τους επενδυτές να συμμετάσχουν «εθελοντικά» στο PSI.

Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ (έχει ελληνικά ομόλογα 50 δισ. ευρώ) και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (12 δισ. ευρώ), εξετάζονται οι εξής επιλογές:

Η διάθεση των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ στις τιμές κτήσης (περί το 75% της ονομαστικής τους αξίας κατά μέσο όρο), ώστε το κέρδος που προκύπτει από τη διαφορά με την ονομαστική αξία (τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ) να δοθεί στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και αυτές με τη σειρά τους να το διαθέσουν στην Ελλάδα.

Για τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στην WSJ ότι θα μπορούσαν απλώς να αποδεχθούν ζημίες στα ομόλογα που έχουν στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο.

Αν εννούσε ζημίες 50% στο ονομαστικό κεφάλαιο, τότε συνολικά το όφελος για την Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 16 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: in.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 112


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.