Δημοσιονομικά και νέα μέτρα στο επίκεντρο της συνάντησης Βενιζέλου-τρόικας

Δημοσίευση: 03.02.2012, 22:38

Η εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών σε σχέση με τους στόχους και τα μέτρα που θα απαιτηθούν για την κάλυψη αφενός των όποιων αποκλίσεων και αφετέρου των απαιτήσεων του οικονομικού προγράμματος μονοπωλούν σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη την νέα πολύωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα.
Πιο σκληροί από ποτέ εμφανίζονται στις διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι της τρόικας Π.Τόμσεν (ΔΝΤ), Μ.Μόρς (ΕΕ) και Κ.Μαζούχ (ΕΚΤ) (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

  Η επεξεργασία των κειμένων προχωρά «λέξη λέξη» τόνισαν, ενώ διευκρίνισαν ότι τα εργασιακά τα έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Πάντως η παρουσία του Γ.Προβόπουλου και Γ.Κουκιάδη στη Ζαλοκώστα υποδηλώνει ότι η ατζέντα με την τρόικα είναι ευρεία.

Το βασικό θέμα συζήτησης από τη 1:30 το μεσημέρι στη Ζαλοκώστα είναι τα δημοσιονομικά, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι εκτιμούν ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν μετά τα μεσάνυχτα. 

Παρόντες στη συνάντηση, εκτός του υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκ.Χαρδούβελης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων Γ.Ζανιάς.

Μάλιστα ο κ. Γκ.Χαρδούβελης αποχώρησε λίγο μετά τις 8:00 το βράδυ από το υπουργείο Οικονομικών και μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα τεκταινόμενα στο ΥΠΟΙΚ, (ο οποίος όμως ούτως ή άλλως βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Ευ.Βενιζέλο) και κατόπιν επέστρεψε.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για θετικό κλίμα και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η «επίσκεψη» δε στο υπουργείο Οικονομικών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλου και του προέδρου του ΟΔΔΗΧ Π.Χριστοδούλου γύρω στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, καταδεικνύει ότι η ατζέντα της συνάντησης με την τρόικα είναι ευρεία και περιλαμβάνει και άλλα επίμαχα θέματα.

Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί και η μετάβαση στη Ζαλοκώστα του προέδρου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Γ.Κουκιάδης. Υπενθυμίζεται ότι στις «εντολές» της τρόικας γίνεται ρητή αναφορά σε δύο -τρεις αποκρατικοποιήσεις μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2012.

Ο κ. Προβόπουλος αποχώρησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ. 

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, στο επίκεντρο της συνάντησης με την τρόικα  βρίσκονται τα πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη του κενού που αναμένεται να δημιουργήσει η υψηλότερη από την αναμενόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις κάνουν τώρα λόγο για ύφεση που θα ξεπεράσει το 3,5%, γεγονός που εξανεμίζει το όποιο θετικό αποτέλεσμα προκύψει αν το έλλειμμα του 2011 αποδειχθεί ότι έκλεισε σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προέβλεπε η κυβέρνηση. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή το έλλειμμα του 2011, εκτιμάται ότι έκλεισε στην περιοχή του 9,1% του ΑΕΠ, καθώς οι εισπράξεις από το τέλος ακινήτων ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες, ενώ αυξημένες ήταν τον Δεκέμβριο και οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων από την ΕΕ.

Τα έσοδα από το «χαράτσι» στα ακίνητα έχουν διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων για εισπράξεις 1,5 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση που επαληθευτούν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις, περιορίζεται και το πακέτο των πρόσθετων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την κάλυψη των αποκλίσεων στον περυσινό προϋπολογισμό. 

Πάντως, τα οριστικά στοιχεία για το έλλειμμα θα δημοσιοποιηθούν τον Μάρτιο σε συμφωνία με την Eurostat, αφού τότε θα είναι πλήρη τα στοιχεία, εκτός από τα φορολογικά και μη φορολογικά έσοδα, και για την ανάγκη χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Η τρόικα, πάντως, ζητεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για φέτος, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, καθώς εκτιμάται ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει το 3,5%. 

Το «ψαλίδι» θα επικεντρωθεί στη φαρμακευτική δαπάνη και την άμυνα, ενώ ασκούνται πιέσεις για «λουκέτα» δημόσιων φορέων και οργανισμών.

Βάσει του προϋπολογισμού του 2012, ο τελευταίος, αναθεωρημένος, στόχος για το έλλειμμα του 2011 ήταν 9%, ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις της κυβέρνησης έκαναν λόγο για έλλειμμα πάνω από 9,5%. 

Πηγή: in.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 70


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.