Πάνω από 3,5 εκ. ευρώ οι ανείσπρακτες οφειλές στο Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Δημοσίευση: 16.02.2022, 12:15
Τελευταία Ενημέρωση: 16.02.2022, 13:42

Με 11 ψήφους κατά και 10 ψήφους υπέρ εγκρίθηκε το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (Ο.Π.Δ.) οικονομικού έτους 2022 Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας, που επιτρέπει την έγκριση ακόμη και με μια μόνο ψήφο. Η δυνατότητα όμως αυτή δεν σημαίνει ότι η δημοτική διοίκηση δεν οφείλει να επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για την πολιτική που εφαρμόζει για όλους τους δημότες. Επίσης, η δεδομένη έγκριση ακόμη και με μια μόνο ψήφο ενός τόσο σοβαρού θέματος -που συνοδεύει μάλιστα τον ετήσιο Προϋπολογισμό του Δήμου- , δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα να μην τοποθετείται επ’ αυτού ο Δήμαρχος, όπως έπραξε ο κ. Λιανός! Παράλληλα, έντονο προβληματισμό δημιουργεί η ένσταση που διατυπώθηκε προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για τη διαδικασία της ψηφοφορίας...
Ο Δήμαρχος και το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων σε παλαιότερη συνεδρίαση (Φωτογραφία: Cyclades Voice)

Συγκεκριμένα, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Θανάσης Μπερτζιάς, κατά την αναλυτική καταμέτρηση των ψήφων των δημοτικών συμβούλων, διαμαρτυρήθηκε όταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Φώτης Μαυρομμάτης, κατά την αναφορά του ονόματος του αντιδημάρχου Νίκου Σιδερή, χωρίς να ανταποκριθεί ο ίδιος για την ψήφο του, ο κ. Μαυρομμάτης δήλωσε αντ' αυτού "ναι". Στη συνέχεια και ενώ η ψηφοφορία εξελισσόταν ο κ. Μπερτζιάς αναζήτησε εκ νέου τον κ. Σιδερή, ο οποίος είχε δηλώσει την παρουσία του στην αρχή της συνεδρίασης, όμως τελικώς δεν ήταν παρών κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, λέγοντας ότι δίνει τη δυνατότητα ακόμη και τηλεφωνικά να ψηφίσει ο αντιδήμαρχος κάτι που δεν έγινε, ενώ διαμαρτυρόμενος για μια ακόμη φορά προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για αυτό που συνέβη, δήλωσε πως αυτό έχει συμβεί πληστάκις και χαρακτήρισε ως "παρωδία" και "εμπαιγμό" την ψηφοφορία, λέγοντας παράλληλα προς τον πρόεδρο Φώτη Μαυρομμάτη, ότι πίστευε πως θα είναι αντικειμενικός στο αξίωμα που υπηρετεί!

Παράλληλα ο κ. Μπερτζιάς, έθεσε το ζήτημα ότι δεν έχουν πληρωθεί από επιχειρήσεις στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου τα ποσά που αντιστοιχούν σε παραχωρήσεις χώρων αρμοδιότητάς του.

 • Ακούστε αναλυτικά τι αναφέρθηκε κατά την ψηφοφορία επί του θέματος, στο Ηχητικό στο Συνημμένο Αρχείο

Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (Ο.Π.Δ.) οικονομικού έτους 2022 Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου

Ο πίνακας στοχοθεσίας οικονομικών αποτελεσμάτων αποτυπώνει σε ενοποιημένη και συνοπτική μορφή τα στοιχεία του ετήσιου προϋπολογισμού και του μηνιαίου προγράμματος εκτέλεσής του, βάσει των εκτιμήσεων που θέτει ο Δήμος για την χρονική πορεία πραγματοποίησης των ετήσιων στόχων ως προς το ύψος των εσόδων και των δαπανών σε ταμειακή βάση, σε επίπεδο μήνα και τριμήνου, καθώς και σωρευτικά από την αρχή του έτους και ως προς το ύψος των απλήρωτων υποχρεώσεων στο τέλος του μήνα.

Οι στόχοι των εσόδων και των εξόδων αναλύονται σε υπο-ομάδες, οι οποίες αποτελούν ομαδοποιήσεις συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών (ΚΑ) του προϋπολογισμού. Η διαφορά των στόχων εσόδων και εξόδων καθορίζει το στόχο ταμειακού αποτελέσματος ΟΠΔ της εξεταζόμενης περιόδου και ακολούθως το στόχο για το ύψος των συνολικών ταμειακών διαθεσίμων στο τέλος αυτής. Ο στόχος οικονομικού αποτελέσματος ΟΠΔ προκύπτει από τη διαφορά του
ταμειακού αποτελέσματος και του στόχου απλήρωτων υποχρεώσεων στο τέλος της περιόδου. Κατά τη λήξη του οικονομικού έτος, ο στόχος του οικονομικού αποτελέσματος διαμορφώνεται σε μηδέν, τιμή που εκφράζει την πλήρη χρήση των πόρων του Δήμου μέσω της υλοποίησης του προϋπολογισμού του. 

Όπως εξήγησε, κατά την ειδική συνεδρίαση που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα 14 Φεβερουαρίου, ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου κ. Κονδύλης, πρόκειται για συνοδευτικό πίνακα (δείτε εδώ τον πίνακα) των οικονομικών αποτελεσμάτων του Δήμου που προσδοκεί για το 2022, καθώς και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Οι στόχοι είναι μηνιαίοι και ετήσιοι με απόκλιση στο τέλος του χρόνου μόνο το ύψος του αποθεματικού, που αντιστοιχεί στις 30.000 ευρώ.

Ερώτημα για την είσπραξη των οφειλών προς το Δήμο

Στο ερώτημα του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, αν θα καταστεί δυνατή η μείωση των οφειλών προς το Δήμο, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, απαντήθηκε, ότι το άνοιγμα που υπάρχει μειώνεται σε απόλυτες γιατί ο Δήμος έχει προχωρήσει και βεβαιώνει μεγαλύτερα έσοδα, με την εκτίμηση ότι δεν θα εισπραχθεί στο σύνολό του.

Όπως χαρακτηριτικά αναφέρθηκε από τον δημοτικό υπάλληλο, προσδοκείται καλύτερη εισπραξιμότητα από αυτή που έγινε για το 2021. Διευκρίνισε δε, ότι σε απόλυτες τιμές είναι μεγαλύτερα τα νούμερα, αλλά είναι και περισσότερα τα βεβαιωμένα.

Ήδη έχει φανεί, σημείωσε, τώρα που κλείνει το οικονομικό έτος 2021, είναι σε καλό ποσοστό η εισπραξιμότητα με όλες τις αντιξοότητες που υπάρχουν. Αυτό οφείλεται, πρόσθεσε, στο γεγονός ότι ο Δήμος κυνηγάει τα έσοδα γενικότερα με όλες τις διατάξεις που υπάρχουν, εφαρμόζει όλους τους κανονισμούς και για την ύδρευση και για την καθαριότητα, ενώ είναι απαραίτητη και η φορολογική ενημερότητα. Έχουν κλειδωθεί, ανέφερε ο κ. Κονδύλης, περισσότερες από 2.500 φορολογικές ενημερότητες, εκτός των ρυθμίσεων που έχουν κάνει. Στην εισπραξιμότητα έχουν συντελέσει και οι ηλεκτρονικές πληρωμές από δημότες που διαμένουν εκτός του νησιού και με αυτόν τον τρόπο πληρώνουν και τις προηγούμενες οφειλές τους.

Ακούστε εδώ αναλυτικά τι ανέφερε ο κ. Κονδύλης

Δανάη Μαύρου

Newsroom Cyclades Voice

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 107


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
 • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
  προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
 • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
 • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
 • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
 • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
 • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
 • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.