Τριμερής Μόντι με Μέρκελ-Σαρκοζί με το ευρωομόλογο και την ΕΚΤ στην ατζέντα

Δημοσίευση: 18.11.2011, 20:21

Τα επόμενα βήματά του στο κρίσιμο πεδίο της οικονομίας ως πρωθυπουργός της Ιταλίας πλέον –και με νωπή την ψήφο εμπιστοσύνης και των δύο σωμάτων– πρόκειται να εκθέσει ο Μάριο Μόντι κατά τη τριμερή συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη στο Στρασβούργο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.Σε προπαρασκευή της συνάντησης, ο Μόντι είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία με τους δύο ηγέτες ενώ υπόσχεται ότι οι επαφές του με τον γαλλογερμανικό άξονα θα είναι συνεχείς.

 Νωρίτερα, την Τρίτη, ο Μάριο Μόντι, που έχει παράλληλα και υπουργός Οικονομικών, θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Πέρα από το πρόγραμμα λιτότητας που παρουσίασε ο Μόντι με κύριους άξονες την περιστολή των δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την δίκαιη κατανομή των βαρών, τα ευρωομόλογα και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αναχαίτιση της κρίσης αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.

Παραταύτα, ο Μόντι επέλεξε να μην ανοίξει εξαρχής τα χαρτιά του για αυτά τα δύο ζητήματα, παραπέμποντας στις συνομιλίες της επόμενης εβδομάδας.

Σε ερώτηση που του τέθηκε για τον αν η ΕΚΤ πρέπει να γίνει πιστωτής έσχατης ανάγκης (lender of last resort), δηλαδή ο τελευταίος που θα μπορούσε να δανείσει μία χώρα, ο Μόντι απέφυγε να δώσει μία απάντηση. Πάντως σε άλλο σχετικό ερώτημα είπε ότι δεν βλέπει το λόγο να αλλάξει η σειρά της ΕΚΤ. 

Σχετικά με τα ευρωομόλογα, ο Μάριο Μόντι διευκρίνισε ότι ως οικονομολόγος (πριν αναλάβει καθήκοντα) τασσόταν υπέρ της θέσπισης τους αλλά θα διαμορφώσει την μετέπειτα στάση του μετά τη συζήτηση που θα έχει με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας. «Είναι σημαντικό για όλα αυτά τα ζητήματα να έχω μία άτυπη, ειλικρινή και σε βάθος συνομιλία με τους ηγέτες και τις ευρωπαϊκές Αρχές», υπογράμμισε σε δηλώσεις του.

Τα ευρωομόλογα, που από αναλυτές θεωρούνται σαν ένα από τα πλέον αποτελεσματικά μέσα για τον περιορισμό της κρίσης, έχουν διχάσει τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής΄Ένωσης, με τη Γερμανία και τους δορυφόρους της να τάσσονται γενικά κατά αλλά τη Γαλλία και χώρες της περιφέρειας να υποστηρίζουν τη λύση.

Στις προγραμματικές δηλώσεις του από το βήμα του Κοινοβουλίου και στις δηλώσεις του στον τύπο μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Μόντι επέμεινε στη λογική των θυσιών και στο αίτημα για ενότητα ενώπιον των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ιταλική οικονομία.

Έχοντας την ευρεία και διακομματική υποστήριξη των δύο νομοθετικών σωμάτων αλλά και θεωρητικά όλο το υπόλοιπο της θητείας της τρέχουσας Βουλής, δηλαδή ως τις αρχές του 2013 (παρά τις αντιφατικές κινήσεις Μπερλουσκόνι ότι μπορεί «να τραβήξει την πρίζα» ενώ υπερψήφισε τη κυβέρνηση), ο Μόντι καλείται να ανασχέσει την κρίση που έχει χτυπήσει και τη χώρα του και απειλεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη των Ευρωζώνη. 


Πηγή: in.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 128


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.